Πωλητήριο στο σπίτι του Πάλμε

Οι κληρονόμοι έβγαλαν στο σφυρί τη θρυλική κατοικία στον Μοχό Ηρακλείου Κρήτης.

Στο άλλοτε κατάμεστο από κόσμο σπίτι όπου διοργανώνονταν γιορτές και το πήγαινε έλα των μελών της διάσημης οικογένειας και των φίλων τους ήταν συχνό έχει κρεμαστεί πλέον πωλητήριο! Το θρυλικό σπίτι του Ούλοφ Πάλμε στον Μοχό Ηρακλείου Κρήτης πωλείται. Οι κληρονόμοι του αδιαφορούν γι’ αυτό, αφού ο τόπος όπου ο Σουηδός πολιτικός αγάπησε και οι άνθρωποι με τους οποίους συνδέθηκε, προφανώς, δεν έχουν καμία σημασία γι’ αυτούς.


Το σπίτι είχε παραχωρηθεί στον Πάλμε από την τοπική κοινότητα επί προεδρίας Θεόφιλου Σουρανάκη, την περίοδο που εκείνος ήταν πρωθυπουργός της Σουηδίας. Αγάπησε πολύ τον τόπο και έγινε επίτιμος δημότης του Μοχού. Η λατρεία του για την Κρήτη και τους ανθρώπους της ήταν τέτοια που έλεγε:


«Μιλώντας και γράφοντας για την Κρήτη καταλαβαίνεις πολύ συχνά πόσο αδύνατο ή δύσκολο είναι να περιγράψεις τον μοναδικό αυτό τόπο με τα άπειρα στοιχεία ιστορίας, πολιτισμού, ομορφιάς. Δεν χωρεί μέσα σ’ ένα βιβλίο ούτε σε ένα ή πολλά άρθρα. Δεν μπορείς να τη γνωρίσεις μέσα από περιγραφές. Μπορείς μονάχα να τη ζήσεις και να τη χαρείς…»


Ο Πάλμε δολοφονήθηκε τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 1986, όταν επέστρεφε με τη σύζυγό του από κινηματογράφο στη Στοκχόλμη, σε ηλικία 59 ετών. Υπήρξε ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1969 έως το 1986 και πρωθυπουργός της Σουηδίας μαζί με ένα ιδιωτικό κυβερνητικό συμβούλιο από τον Οκτώβριο του 1969 έως τον Οκτώβριο του 1976 και μαζί με υπουργική κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 1982. Μετά τη δολοφονία του τον διαδέχτηκε ο Ινγκβαρ Κάρλσον. Η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη και γι’ αυτήν έχει αναπτυχθεί μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας.


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ