Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Οι ένοικοι των πλοίων και οι… ιστορίες καταστρώματος

Η καθημερινότητα των κατοίκων και οι αρκετά ισχυροί μετασεισμοί.

Στον τρομακτικό ρυθμό των Ρίχτερ εξακολουθεί να «χορεύει» η Κεφαλλονιά, καθώς το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί, δύο εκ των οποίων ήταν αρκετά ισχυροί.


Συγκεκριμένα, στις 10.23 το πρωί της Κυριακής το νησί ταρακουνήθηκε μία ακόμη φορά από σεισμό μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στις 19.12 το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4 βαθμών.


Τις τελευταίες μέρες η σεισμική δραστηριότητα στο νησί παραμένει πολύ αυξημένη, αφού μέχρι αργά χθες βράδυ είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 1.400 μετασεισμοί!


Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης και σίτισης των εκατοντάδων σεισμοπαθών που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, χθες κατέφθασε στην Κεφαλλονιά το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Paradise», που έδεσε ανοικτά του Ληξουρίου.


Το 174 μέτρων κρουαζιερόπλοιο μπορεί να υποδεχθεί μέχρι 670 άτομα, τα οποία θα πηγαινοέρχονται στο νησί με λάντζες, ενώ σε όλους τους φιλοξενούμενους θα προσφέρεται πρωινό και δείπνο. Την ίδια στιγμή στο Αργοστόλι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 1.000 ατόμων, εξακολουθεί να παραμένει δεμένο στο λιμάνι της πόλης φιλοξενώντας τους φαντάρους που ήρθαν στην Κεφαλλονιά για να βοηθήσουν τους κατοίκους αλλά και περίπου 700 σεισμοπαθείς. Ενας από αυτούς είναι και ο Ευάγγελος Κοσμάτος, εστιάτορας από την περιοχή της Λάσσης, που φιλοξενείται στο πλοίο με τη σύζυγό του και τον 11χρονο γιο τους Χαράλαμπο. Μιλώντας για την περιπέτεια που ζει εδώ και δύο βδομάδες, ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά:


«Το σπίτι μου, ένα κτίριο στις λαϊκές κατοικίες του Αργοστολίου που χτίστηκε πριν από 40 χρόνια, κρίθηκε προσωρινά μη κατοικήσιμο. Πλέον, περιμένω τη δεύτερη επιτροπή μηχανικών που θα το ελέγξει για να προχωρήσω την αίτηση για την επιδότηση ενοικίου.


Ευτυχώς εδώ έχουμε ό,τι ζητήσουμε, φαγητό, από φακές μέχρι μακαρόνια με κιμά, κουβέρτες αλλά και γιατρούς».


Στο ίδιο πλοίο φιλοξενείται και η 70χρονη Ελευθερία Τουρκάκη που είδε το διαμέρισμά της να γεμίζει ρωγμές από τον μεγάλο σεισμό. «Τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε πολλά από τους πολιτικούς. Ελπίζω να μην αφήνουν υποσχέσεις λόγω εκλογών» δηλώνει η ίδια, την ώρα που οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι του πλοίου έχουν κατακλύσει τα σαλόνια και συζητούν για την επόμενη μέρα.


Μέχρι σήμερα από τους ελέγχους των μηχανικών στο Αργοστόλι έχουν καταγραφεί ζημιές σε περίπου 300 κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα». Στο Ληξούρι 1.100 σπίτια έχουν κηρυχθεί μη κατοικήσιμα, ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων φανερώνουν πως τα κατεδαφιστέα θα είναι λιγότερα από 600, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Πάντως, κατά τη διάρκεια της ημέρας οι περισσότεροι κάτοικοι επισκέπτονται τα σπίτια τους και παίρνουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα που είχαν αφήσει μέσα σε αυτά, αφού φοβούνται πιθανές ληστρικές επιδρομές και πλιάτσικο από επιτήδειους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μένουν μέσα στα αυτοκίνητά τους προκειμένου να βρίσκονται συνέχεια κοντά στις περιουσίες τους.


Στο Αργοστόλι οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και τα περισσότερα καταστήματα και ξενοδοχεία λειτουργούν κανονικά, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ακόμα μία εβδομάδα (το 2ο και 3ο γυμνάσιο Αργοστολίου και το Πετρίτσειο Γυμνάσιο και Λύκειο Ληξουρίου θα μετεγκατασταθούν σύντομα σε λυόμενα).


Για το θέμα στέγασης των σεισμοπλήκτων, που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες στην Κεφαλλονιά, μίλησε και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, που τόνισε ότι υπάρχουν 1.100 διαθέσιμα κρεβάτια για τους σεισμόπληκτους της Παλικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε εικόνες ηλικιωμένων να είναι σε στρώματα μέσα στο γυμναστήριο στο Ληξούρι. Οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν κανέναν λόγο να μένουν στο γυμναστήριο, αφού έχουμε φροντίσει να υπάρχουν γι’ αυτούς διαθέσιμα κρεβάτια στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι. Η διαδικασία για την ανακατασκευή των σπιτιών πρέπει να ξεκινήσει όταν το φαινόμενο ηρεμήσει».


Φωτορεπορτάζ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ



Η γιορτή του Αγ. Χαραλάμπους στο Ληξούρι


Σε κλίμα συγκίνησης ετοιμάζονται να γιορτάσουν σήμερα τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους οι κάτοικοι του Ληξουρίου στην Κεφαλλονιά. Ο εορτασμός και η δοξολογία του πολιούχου του Ληξουρίου θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Παντοκράτορα, αφού η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς. Χθες το μεσημέρι οι ιερείς μετέφεραν την ιερή εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους στον ναό του Παντοκράτορα προκειμένου να πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας του στους δρόμους του Ληξουρίου.



Στο πλευρό των σεισμοπλήκτων της Κεφαλλονιάς δεκάδες εθελοντές


Δίπλα στους κατοίκους της Κεφαλλονιάς που δίνουν τη δική τους μάχη προκειμένου να σταθούν ξανά στα πόδια τους βρίσκονται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι έχουν καταφθάσει στο νησί του Ιονίου από την Αθήνα, την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Οι πρώτοι εθελοντές κατέφθασαν στην Κεφαλλονιά αμέσως μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό που ταρακούνησε το νησί και από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα συνεχίζουν να προσφέρουν χείρα βοηθείας στους σεισμόπληκτους κατοίκους που έχουν ανάγκη.


Το καθημερινό πρόγραμμα των περίπου 30 εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι μένουν μέσα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ξεκινάει από νωρίς το πρωί, καθώς επισκέπτονται το κλειστό γυμναστήριο στο Ληξούρι όπου φιλοξενούνται 37 τρόφιμοι του Γηροκομείου, αλλά και τον καταυλισμό των αστέγων που έχει στηθεί στο ανοικτό γήπεδο της περιοχής προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες αλλά και να καταγράψουν τις ανάγκες και τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων.


«Στο Ληξούρι ζουν διαβητικοί, καρδιοπαθείς, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, ενώ έχουμε και ασθένειες που οφείλονται στις κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών» δηλώνει στην «Espresso» η υπεύθυνη των δύο κλιμακίων του Ερυθρού Σταυρού, Αντριάννα Φιλοπούλου, και συμπληρώνει: «Στην Παλική καταγράφουμε ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ προκύπτουν συνεχώς νέες ανάγκες».


Οι προσπάθειες των εθελοντών να βοηθήσουν τους πληγέντες κατοίκους είναι τεράστιες, ενώ στην Κεφαλλονιά βρίσκεται και κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου στελεχωμένο από παιδίατρους, παιδοψυχιάτρους και ψυχολόγους.


Μιλώντας για τις ανάγκες των σεισμοπαθών σε φάρμακα, ο γενικός γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, τονίζει χαρακτηριστικά: «Απευθύνουμε έκκληση να δημιουργηθεί ένας ειδικός κωδικός στον ΕΟΠΥΥ για τους σεισμοπλήκτους χωρίς περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμάκων». Παράλληλα, είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους του Ληξουρίου συγκεντρώνουν και μαθητές από τα σχολεία του Αργοστολίου αλλά και της Σάμης.



 


Το ειδικό ερευνητικό ρομπότ της ΕΥΔΑΠ


Αδιάλειπτα για την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης των κατοίκων της Κεφαλλονιάς εργάζονται τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ, που βρίσκονται στο νησί του Ιονίου με τέσσερις κινητές αυτόνομες μονάδες κρούσης και μία κινητή μονάδα συντονισμού, οι οποίες είναι επανδρωμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου σε περιπτώσεις κρίσεων να επεμβαίνουν άμεσα, αποτελεσματικά και με πλήρη αυτονομία.


Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί και μηχανικοί της ΕΥΔΑΠ χρησιμοποιούν έναν ειδικό ρομποτικό μηχανισμό με κάμερα, ο οποίος μπαίνει στο δίκτυο της αποχέτευσης και έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται προκειμένου να προχωρήσει η απόφραξη, όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο.


Η αξιολόγηση και ο γενικότερος συντονισμός αποκατάστασης των βλαβών, όπως και της λειτουργίας του συστήματος υδροδότησης γίνεται από ομάδα έμπειρων μηχανικών, ειδικών σε διαχείριση κρίσεων, σε απόλυτη συνεργασία με τις τοπικές Αρχές.



 


Οι ταξιδιωτικές εταιρίες δεν έχουν αλλάξει τον σχεδιασμό τους για το καλοκαίρι


Κεφαλλονιά «δαγκωτό» φαίνεται πως ψηφίζουν και φέτος οι μεγάλες ταξιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες -παρά τον μεγάλο σεισμό και τις αλλεπάλληλες δονήσεις που επιμένουν να ταρακουνούν το νησί του Ιονίου- δεν έχουν αλλάξει τον σχεδιασμό τους για την τουριστική περίοδο.


Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της μεγάλης εταιρίας ταξιδιωτικών πρακτόρων TUI επισκέφθηκε το νησί και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις ή άλλα προβλήματα κατά την ερχόμενη τουριστική περίοδο.


Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος, δήλωσε πως αρχικά τα ξένα τουριστικά πρακτορεία ζήτησαν να ενημερωθούν για την εικόνα του νησιού μετά τον σεισμό από τον ίδιο και εκείνος τους παρουσίασε την ακριβή εικόνα, ενώ ζήτησε να στείλουν έναν εκπρόσωπό τους προκειμένου να φωτογραφίσει και να διαπιστώσει όσα τους μεταφέρθηκαν.


Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην πληγείσα περιοχή της Παλικής τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός στην τουριστική υποδομή, στην παραλιακή οδό του Ληξουρίου και στον οδικό άξονα που τη συνδέει με το Αργοστόλι γρήγορα και εύκολα θα αποκατασταθούν, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Παλική λειτουργούν 10 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τρία μεγάλα, δηλαδή με 500-1.000 κλίνες, ενώ συνολικά η περιοχή μαζί με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια διαθέτει περίπου 5.000 τουριστικές κλίνες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...