Νέα φόρμουλα για καρκίνο του μαστού

Οι επιστήμονες είναι κοντά σε εξατομικευμένη θεραπεία της νόσου.

Τα πρώτα βήματα για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού έκαναν ερευνητές στη Γαλλία, ανοίγοντας τον δρόμο για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας.


Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Gustave Roussy στο Παρίσι κατάφεραν για πρώτη φορά να σκανάρουν ολόκληρο το γονιδίωμα τουλάχιστον 400 γυναικών που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου του μαστού, γεγονός που τους επιτρέπει να μελετήσουν τη γενετική προέλευση του καρκίνου ανά περίπτωση και να δημιουργήσουν φάρμακα που είναι κατάλληλα για κάθε ασθενή ξεχωριστά.


Στη μελέτη, η οποία ονομάζεται SAFIR01, συμμετείχαν ασθενείς από 18 ιατρικά κέντρα της Γαλλίας, ενώ οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από τις βιοψίες τους, οι οποίες περιελάμβαναν καρκινικά κύτταρα τουλάχιστον στο 50%.


Οπως διαπιστώθηκε, μόνο σε μερικές περιπτώσεις (13%) υπήρχαν γενετικές μεταβολές που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν άμεσα, όμως για τις περισσότερες δεν ήταν κατάλληλη καμία θεραπεία από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Για τον λόγο αυτόν, οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δοκιμές των φαρμάκων που αναπτύσσονται σήμερα, προκειμένου η εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού να γίνει πραγματικότητα.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Fabrice Andre, «μέχρι στιγμής οι 55 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα ακολουθούν κάποια από τις νέες θεραπείες που βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών». Οπως τόνισε, αυτό δίνει έμφαση στην ανάγκη να αυξηθεί το εύρος των κλινικών δοκιμών, καθώς ο σκοπός των ερευνητών είναι να συμμετάσχει σ’ αυτές τουλάχιστον το 30% των ασθενών, ώστε να υποβληθεί σε στοχευμένες θεραπείες για τις μεταβολές που υπάρχουν στους καρκινικούς όγκους τους.


Η έκθεση των επιστημόνων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet». Οπως είπε στον «Independent» η δρ Kat Arney από το βρετανικό κέντρο έρευνας για τον καρκίνο Cancer Research UK, ήδη ελέγχονται συγκεκριμένες μεταλλάξεις ώστε να ξεκινήσουν οι ασθενείς την κατάλληλη θεραπεία, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάστηκε ολόκληρο το γονιδίωμα ασθενών. «Αυτό είναι το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ