Οδηγούν τα αυτοκίνητα με… τηλεχειριστήριο!

Αυτοσχέδιο γκάτζετ μπαίνει στα ΙΧ και παίρνει τον έλεγχο.

Αφού κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα, τώρα οι χάκερ θέλουν να βάλουν χέρι και στα αυτοκίνητά μας. Με τη βοήθεια ενός αυτοσχέδιου γκάτζετ, μικρότερου και από κινητό τηλέφωνο, οι επιτήδειοι μπορεί να πάρουν υπό τον έλεγχό τους οποιοδήποτε αυτοκίνητο θελήσουν μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Η συσκευή CAN Hacking Tool (CHT) μπορεί να τοποθετηθεί στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου και να «τρέξει» κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά του. Μόλις αυτό εγκατασταθεί, οι χάκερ αποκτούν ουσιαστικά τον έλεγχο των φώτων, των κλειδαριών, του συστήματος διεύθυνσης, ακόμα και των φρένων, χωρίς κόπο και -κυρίως- χωρίς ιδιαίτερο κόστος, αφού η τιμή της συσκευής δεν υπερβαίνει τα 15 ευρώ.

Το εν λόγω γκάτζετ κατασκευάστηκε από τους Ισπανούς ερευνητές θεμάτων ασφαλείας, Χαβιέ Βάσκεζ Βιντάλ και Αλμπέρτο Γκαρσία Ιλέρα. «Απαιτεί πέντε λεπτά ή και λιγότερο για να το συνδέσει κανείς και εν συνεχεία να φύγει. Μετά μπορούμε να το ρυθμίσουμε να κάνει ό,τι θελήσουμε», εξηγούν.

Πολλά αυτοκίνητα κυκλοφορούν με ενσωμετατωμένο software παρόμοιο με το λειτουργικό σύστημα που έχουν οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Το γκάτζετ προσαρτάται σε αυτό με τέσσερα καλώδια και προσπερνά οποιαδήποτε κώδικα κρυπτογράφισης, επιτρέποντάς του έτσι να αναγνώσει ή να παραλλάξει διαφόρων ειδών δεδομένα στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα του αυτοκινήτου.

Οι χάκερ μπορούν με τηλεχειρισμό να προγραμματίσουν οτιδήποτε θελήσουν να κάνει το αυτοκίνητο, από την απενεργοποίηση των φρένων, μέχρι την ενεργοποίηση των αερόσακων και του συναγερμού και το κλείδωμα των θυρών.

Το εν λόγω γκάτζετ ωστόσο δεν είναι το πρώτο με την ικανότητα εκμετάλλευσης των αδυναμιών των software και των συστημάτων των αυτοκινήτων. Κατά το παρελθόν, δυο μηχανικοί από την Ινδιάνα είχαν καταφέρει να ελέγξουν λειτουργίες δυο διαφορετικών μοντέλων αυτοκινήτων.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ