Ενα ασύρματο εμφύτευμα για το αυτί!

Ερχεται μία συσκευή για την ενίσχυση της ακοής.

Ενα νέο κοχλιακό εμφύτευμα που λειτουργεί χωρίς εξωτερική υποστήριξη και μάλιστα φορτίζεται ασύρματα αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ερευνητές από το MIT σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Χάρβαρντ ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην κατασκευή ενός εμφυτεύματος που όχι μόνο θα ενισχύει την ακοή, αλλά επιπλέον θα κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των χρηστών του, αφού δεν θα διαθέτει εξωτερικό εξοπλισμό.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι μικροσκοπικές συσκευές που ενισχύουν ηλεκτρικά το ακουστικό νεύρο και έχουν εξασφαλίσει την ακοή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι χωρίς αυτά θα είχαν χάσει την ακοή τους πλήρως. Μέχρι σήμερα υπάρχουν σε μορφές που για να λειτουργήσουν πρέπει να υποστηρίζονται από ένα διαβιβαστή σε σχήμα δίσκου, πάχους περίπου δυόμισι εκατοστών, που τοποθετείται εξωτερικά στο κεφάλι του χρήστη και μέσω καλωδίου καταλήγει σε μια μπαταρία και ένα μικρόφωνο που συλλέγει τους ήχους από το περιβάλλον.

Ωστόσο η νέα εξέλιξη των ερευνητών του MIT και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Μικροσυστημάτων (MTL) θα καταργήσει τον εξωτερικό εξοπλισμό, καθώς η φόρτιση του εμφυτεύματος θα γίνεται ασύρματα. Μάλιστα αντί για εξωτερικό μικρόφωνο θα χρησιμοποιεί το φυσικό «μικρόφωνο» του οργανισμού που βρίσκεται στο έσω αυτί, ενώ ύστερα από κάθε φόρτιση θα έχει αυτονομία περίπου οκτώ ωρών.

Το νέο κοχλιακό εμφύτευμα παρουσιάζεται αυτές τις μέρες από τους δημιουργούς του στο διεθνές συνέδριο International Solid-State Circuits Conference που διεξάγεται στις ΗΠΑ, μαζί με έναν πρωτότυπο φορτιστή που είναι συμβατός με τα απλά κινητά τηλέφωνα και μπορεί να επαναφορτίσει το τσιπ που επεξεργάζεται τα σήματα σχεδόν σε δύο λεπτά.

Σύμφωνα με τον Lawrence Lustig, διευθυντή του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες (UCLA), το νέο κοχλιακό εμφύτευμα αποτελεί σημαντική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ακοής, η απώλεια της οποίας προκαλεί, σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα κοινωνικά προβλήματα απ’ ό,τι η απώλεια της όρασης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ