Κυπριακό: Πέφτει (άδοξα) η αυλαία!

Παραμερίζονται μείζονα προβλήματα: αγνοούμενοι και περιουσίες προσφύγων.

Επειτα από 39 χρόνια, το Κυπριακό οδηγείται σε αναγκαστική επίλυση. Με κοινό ανακοινωθέν το οποίο διάβασε η Λίζα Μπάντεχαϊμ, ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Ετσι είμαστε κοντά στο να πέσει η αυλαία όσον αφορά το Κυπριακό.

Εντός της εβδομάδας θα αρχίσουν επί της ουσίας οι συνομιλίες από τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουτρέτ Οζερσάι.

Μεταξύ άλλων το κοινό ανακοινωθέν, αφού χαρακτηρίζει απαράδεκτη την παρούσα κατάσταση, αναφέρει: «Η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ακόμη, «οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και, ακολούθως, να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».

«Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και θα υπάρχει ενιαία κυπριακή ιθαγένεια».

«Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Δεν αποκλείεται με την επίλυση που επιδιώκεται να παραμεριστούν μείζονα προβλήματα του Κυπριακού, όπως οι αγνοούμενοι Ελληνοκύπριοι, οι περιουσίες των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν στην άλλη μεριά του νησιού, η παραμονή στο κατεχόμενο μέρος περισσοτέρων από 40.000 Τούρκων στρατιωτών, καθώς και η παράνομη εγκατάσταση εποίκων, ώστε να αυξήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά τα πληθυσμιακά ερείσματά της.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ