Τους περιμένουμε με… το πλεόνασμα στο χέρι

Αναμονή από το ΥΠΟΙΚ για την έλευση της τρόικας.

Μπορεί να παραμένει άγνωστη η ημερομηνία έλευσης της τρόικας στην Αθήνα, όμως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών  δήλωσε χθες ότι «οδεύουμε σε συμφωνία με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013». Πρόσθεσε δε ότι «τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014». Ο ίδιος σημείωσε ότι η βασική αιτία της καθυστέρησης δεν είναι τα δημοσιονομικά. Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει στους εκπροσώπους των δανειστών ένα πλήθος στοιχείων, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απαντήσεις σε αρκετά θέματα.


Το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου επανέλαβε την άποψη ότι «η καθυστέρηση στην έλευση της τρόικας δεν μας βολεύει, αλλά είναι προτιμότερη από ένα δυσμενές αποτέλεσμα» υπονοώντας ότι με την πάροδο του χρόνου υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα, αν και τον τελευταίο λόγο τον έχει η τρόικα.


Στο μεταξύ, κλειστά κράτησε τα χαρτιά του για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της οικονομικής χρήσης του 2012, κάτι που, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά τον Ιανουάριο του 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. Ευρώ.


Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική στο περιεχόμενο των εκθέσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ενώ σημείωσε πως η αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, σπεύδει και αξιοποιεί τα συμπεράσματα κάθε έκθεσης του γραφείου «χωρίς καν να έχουν διαβάσει το περιεχόμενο των εκθέσεων».


«Τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες ο Ματίας Μορς αναμένεται να παραμείνει επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα για την Ελλάδα» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, διαψεύδοντας έτσι σχετικά δημοσιεύματα περί αντικατάστασής του.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ