«Δακρύζουν» οι τσιμινιέρες από την πτώση της Χαλυβουργικής


Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θέτει από την ερχόμενη Δευτέρα κι έως το τέλος Μαρτίου σχεδόν το σύνολο του προσωπικού της η Χαλυβουργική Α.Ε.


Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως θα παίρνουν τον μισό μισθό τους και 10% θα εισπράττεται το επίδομα ανεργίας. Το υψηλό ενεργειακό κόστος φαίνεται πως πνίγει την εταιρία-κολοσσό, της οποίας οι τσιμινιέρες σβήνουν η μία μετά την άλλη.


Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων, η διαθεσιμότητα αφορά το σύνολο του προσωπικού παραγωγής (200 άτομα), διατηρώντας σε απασχόληση μόλις 63 άτομα στους τομείς εμπορίας σιδήρου και φύλαξης των εγκαταστάσεων.


Σύμφωνα με την εταιρία «είναι το λιγότερο επώδυνο μέτρο ύστερα από έξι χρόνια συνεχούς κρίσης».


Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, πριν από οκτώ μήνες αποχώρησαν 148 συνάδελφοί τους με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου, ενώ όσοι παρέμειναν είχαν υποστεί μείωση μισθού κατά 20%.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:


«Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια πριν από τρεις μήνες ψήφισε. Καλούμε τον υπουργό Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εως σήμερα αδιαφορεί προκλητικά, παρά τις εκκλήσεις μας για στήριξη της καταρρέουσας βιομηχανίας της χώρας, της τρίτης μεγαλύτερης εξαγωγικής βιομηχανικής δραστηριότητας.


Ζητούμε άμεση συνάντηση για να παρουσιάσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Να προκαλέσει επίσης ο υπουργός, εντός των επόμενων ημερών, τριμερή συνάντηση με εργοδότες, εκπροσώπους εργαζομένων και του ιδίου, για αποτροπή του εφιαλτικού μέτρου της διαθεσιμότητας». Και η ειρωνεία: στην ιστοσελίδα της εταιρίας διαβάζουμε:


«Στη Χαλυβουργική, με τη μακρόχρονη παρουσία μας στην αγορά είμαστε υπερήφανοι για τους ανθρώπους μας, καθώς αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας και της δυναμικής πορείας μας».


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ