Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Το νεοκλασικό της αμαρτίας που έγινε οίκος του Θεού

Η άγνωστη ιστορία του κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας που φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου.

Στολίδι της Καθολικής Εκκλησίας στην Αθήνα αποτελεί το παρεκκλήσιο των Αγίων Φραγκίσκου και Αγίας Κλάρας στην πλατεία Βικτωρίας. Σε αυτό το πανέμορφο νεοκλασικό, που ελάχιστα γνωρίζουμε για το παρελθόν του, υπάρχει τμήμα των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου, του παρεξηγημένου αγίου και προστάτη των ερωτευμένων.

Οποιος περνά από την οδό Γκυϊλφόρδου δεν μπορεί να μην προσέξει αυτό το αριστοκρατικό διώροφο κτίριο στον αριθμό 7. Στην πρόσοψή του φαντάζει ο σταυρός και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι εκεί υπάρχουν τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου. Ομως ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει με απόλυτη σαφήνεια την ιστορία αυτού του κτιρίου. Μόνο φήμες υπάρχουν για το οίκημα αυτό, πολύ πριν γίνει οίκος του Θεού, οι οποίες μάλιστα μεταφέρονται με… πονηρά χαμόγελα.

Λένε λοιπόν ότι αυτό το νεοκλασικό σπίτι χτίστηκε στην Αθήνα στις αρχές του 1900. Ιδιοκτήτης του κάποιος πλούσιος Εβραίος, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Διαθέτει δύο μεγαλοπρεπείς (και για τη σημερινή εποχή) εισόδους. Η μία οδηγεί στην αίθουσα υποδοχής με μαρμάρινους κίονες που περιστοιχίζουν μικρή κυκλική αίθουσα. Προφανώς η αίθουσα αυτή ήταν αίθουσα χορού και αυτό γιατί στο βάθος υπάρχει υπερυψωμένο πάτωμα το οποίο φιλοξενούσε μικρή ορχήστρα. Σήμερα στον χώρο αυτό βρίσκεται ο μικρός αλλά επιβλητικός ναός με την εικόνα -μεταξύ άλλων- του Αγίου Βαλεντίνου και τη λειψανοθήκη. Στην πρόσοψη όμως, όπως προαναφέραμε, υπάρχει και δεύτερη είσοδος. Αυτή οδηγεί με μια ξύλινη σκαλιστή σκάλα στον επάνω όροφο, όπου υπάρχουν τρία μεγάλα δωμάτια, τα οποία μάλλον θα πρέπει να ήταν οι κρεβατοκάμαρες. Το νεοκλασικό διαθέτει και υπόγειο αρκετών τετραγωνικών. Εκεί λέγεται πως υπήρχε… πισίνα, προφανώς η πρώτη εσωτερική πισίνα στην Αθήνα!

Εύλογο το ερώτημα: ποιος απολάμβανε αυτήν την πολυτέλεια στις αρχές του περασμένου αιώνα; Η απάντηση συνοδεύεται από… πονηρά χαμόγελα, αλλά και αφηγήσεις που αγγίζουν τα όρια του παραμυθιού.

Το κτίριο, αφού κατάφερε να επιβιώσει από πολέμους, λιμούς και καταποντισμούς, αγοράστηκε από την τελευταία βασιλική οικογένεια της Αιγύπτου και συγκεκριμένα από τον βασιλιά Φαρούκ. Ο Φαρούκ, επονομαζόμενος και «χοντρός πλεϊμπόι», πέθανε εξόριστος (στην Ιταλία) το 1965 σε ηλικία 45 ετών, αφού είχε βασιλεύσει από το 1936 έως το 1952. Οι φήμες που προέρχονταν από κουτσομπολιά της εποχής λένε ότι κάπου στο 1950 το κτίριο αγοράστηκε από τον Φαρούκ. Ο βασιλιάς-πλεϊμπόι της εποχής ερχόταν στην Αθήνα και διέμενε σε αυτό το σπίτι, αλλά όχι μόνος.

«Συνοδευόταν συχνά από κυρίες, πολλές από τις οποίες ήταν Ελληνίδες της αριστοκρατικής κοινωνίας των Αθηνών» λέει στην «Espresso» ηλικιωμένη κυρία, κάτοικος της περιοχής, και συνεχίζει: «Ο βασιλιάς έμενε εκεί δύο-τρεις μέρες και πάντα είχε παρέα από ασυνόδευτες γυναίκες, οι πιο πολλές Ελληνίδες… Πολλές φορές γίνονταν και χοροί εκεί». Τα ίδια κουτσομπολιά λένε ότι ο Φαρούκ ερχόταν σε αυτό το σπίτι μέχρι και την εποχή που γεννήθηκε ο γιος του (1952). Δηλαδή, ο βασιλιάς, ο «χοντρός πλεϊμπόι», χάρηκε το σπίτι του μόνο για δύο χρόνια.

Αγνωστο πώς, το νεοκλασικό περιήλθε στην ιδιοκτησία της Καθολικής Εκκλησίας και αποτελεί ενοριακό παρεκκλήσιο ιταλόφωνων στην Αθήνα. Ανοικοδομήθηκε το 1959, στη συνέχεια έγινε οίκος του Θεού (της Καθολικής Εκκλησίας) και το 1995 έγινε ημιενορία.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ


Ρετρό πάρτι απόψε στην Αθήνα με σουξέ-ντουέτα και επιτυχίες από 80s και 90s για ερωτευμένους

Ο έρωτας… χτυπά με ρετρό διαθέσεις στα πάρτι που οργανώνονται σήμερα το βράδυ στην Αθήνα. Καλλιτέχνες που μεσουράνησαν στα 80s και στα 90s θα ανέβουν επί σκηνής και θα τα δώσουν όλα για… χάρη του Αγίου Βαλεντίνου.

Πρώτο και καλύτερο το δίδυμο Πωλίνα – Κώστας Μπίγαλης. Μετά την επιτυχία που σημείωσε η κοινή εμφάνισή τους μέσα στις γιορτές, ο καλλιτέχνης της «Μελισσούλας» και η τραγουδίστρια της «Μπιρίμπας» και των «Πους απς» ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους σε ένα ξεφάντωμα για τους ερωτευμένους που θα γίνει στο Κύτταρο.

Ωστόσο, ακόμη και αν δεν έχετε ταίρι για να χορέψετε μαζί του του «Αιγαίου τα μπλουζ», μπορείτε κάλλιστα να πάτε και με την παρέα σας στο εν λόγω πάρτι, αφού είναι και μασκέ. Η ισχύς εν τη ενώσει για ερωτευμένους αλλά και καρνάβαλους, με λίγα λόγια.

Για εκείνους που η διάθεσή τους είναι ελαφρώς πιο ρομαντική και δεν έχουν όρεξη να πάνε για… «Τρέλες στις Σεϋχέλλες» υπάρχει ένα άλλο δίδυμο, που ενώνει επίσης τις δυνάμεις του απόψε σε ένα πάρτι-ύμνο στον Αγιο Βαλεντίνο.

Ο Θάνος Καλλίρης και ο Λάμπης Λιβιεράτος θα βρίσκονται επί σκηνής σε μπαράκι στην Πετρούπολη τραγουδώντας για τα ερωτευμένα ζευγάρια.

Οι δύο τραγουδιστές, που είχαν συνεργαστεί πριν από χρόνια στο σουξέ-ντουέτο «Ο παλιός είναι αλλιώς», θα έχουν στις μουσικές αποσκευές τους και άλλες παλιές επιτυχίες τους, που συγκινούν ακόμη τις καρδιές, πόσο μάλλον μια τέτοια ημέρα που ο έρωτας βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Μόνο τον νου σας, κύριοι οδηγοί, μην παρασυρθείτε και πιείτε παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Τέλος, έρωτας χωρίς «S.A.G.A.P.O» δεν γίνεται.

Αυτό είναι το password σε περίπτωση που θέλετε να πάτε στη συναυλία-πάρτι που δίνει απόψε στο Gagarin ο Μιχάλης Ρακιντζής. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης μάλιστα είναι ο μοναδικός που έχει στο ρεπερτόριό του τραγούδι με τίτλο «14 Φλεβάρη», καθώς επίσης και τον «Πουφ», ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....