Το «φιλικό» ρομπότ που έχει και… αισθήματα!

Ο Erwin αλλάζει τα δεδομένα στις σχέσεις του.

Το όνομά του είναι Erwin και δημιουργήθηκε ειδικά για να μας βοηθήσει. Ο λόγος για το «φιλικό» ρομπότ που κατασκεύασαν Βρετανοί επιστήμονες προκειμένου να κατανοήσουν και να αναπτύξουν καλύτερες και πιο ρεαλιστικές σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους και «ρομπότ συντροφιάς».


Ο Erwin (Emotional Robot with Ιntelligent Νetwork) είναι το πνευματικό παιδί του δρος Τζον Μάρεϊ από το University of Lincoln. «Βασισμένοι στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και σχέσεις, θα αναπτύξουμε χαρακτηριστικά και προσωπικότητες στο ρομπότ. Αν μπορέσουμε να εξηγήσουμε πώς ξεκινούν και πώς αναπτύσσονται οι μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, τότε θα μας είναι πιο εύκολο να σχεδιάσουμε τη σχέση ανάμεσα σε ρομπότ και άνθρωπο» εξηγεί χαρακτηριστικά.


Οταν δύο άνθρωποι έρχονται πρώτη φορά σε επαφή και ταιριάξουν οι προσωπικότητές τους, δημιουργείται σχέση ανάμεσά τους. Στις περιπτώσεις επαφής ανάμεσα σε ρομπότ και άνθρωπο όμως η έλλειψη προσωπικότητας από την πλευρά του ρομπότ αποτρέπει την ανάπτυξη οποιουδήποτε δεσμού ανάμεσά τους. Με τον Erwin όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς έχει την ικανότητα να εκφράζει τέσσερα διαφορετικά συναισθήματα κατά την αλληλεπίδρασή του με ανθρώπους, -θυμό, έκπληξη, χαρά, θλίψη-, γεγονός που τον καθιστά πιο «φιλικό» απέναντί τους.


Οι ειδικοί θα συνεχίσουν να συλλέγουν δεδομένα από την αλληλεπίδρασή του με ανθρώπους ευελπιστώντας ότι μέσα από την έρευνά τους γύρω από τις σχέσεις ρομπότ και ανθρώπων θα καταφέρουν να οδηγηθούν στην ανάπτυξη «έξυπνων» παιχνιδιών για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως για παράδειγμα αυτισμό ή σύνδρομο Asperger. Για τις παρατηρήσεις τους έχουν επιστρατεύσει ένα «μη συναισθηματικό» ρομπότ, ονόματι Keepon, που ειδικεύεται στη μελέτη της κοινωνικής ανάπτυξης κατά την αλληλεπίδρασή του με παιδιά.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ