Μια ελπίδα για καρδιές πληγωμένες

Νέα μέθοδος αναζωογονεί τα κύτταρα που δεν λειτουργούν.

Μπορεί οι πληγωμένες καρδιές να μην επιστρέφουν πλήρως στην αρχική τους κατάσταση, φαίνεται όμως ότι η επιστήμη έχει τη δυνατότητα να τους δώσει ελπίδα, αφού έχει βρει τον τρόπο να τις φτιάχνει ξανά – τουλάχιστον σε κυτταρικό επίπεδο.


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια μέθοδο που τους δίνει την ευκαιρία να προγραμματίσουν ξανά τα κύτταρα της καρδιάς που έχουν υποστεί βλάβη μετατρέποντάς τα σε κύτταρα που λειτουργούν κανονικά.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέου καρδιακού ιστού στη θέση αυτού που έχει υποστεί σοβαρή βλάβη λόγω καρδιακής προσβολής. Παλαιότερες μελέτες που είχαν εστιάσει στον καινούργιο προγραμματισμό των κυττάρων δεν είχαν παρουσιάσει ιδιαίτερη επιτυχία, ωστόσο αυτή τη φορά οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει μερικούς από τους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία.


Οπως εξηγεί στην επιστημονική έκθεση ο επίκουρος καθηγητής Andrew Putnam, πολλές μελέτες δεν λαμβάνουν υπόψη τους το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται τα κύτταρα, καθώς ασχολούνται μόνο με τα γονίδια. Ωστόσο το περιβάλλον είναι εκείνο που μπορεί να καθορίσει την έκφραση αυτών των γονιδίων, γεγονός στο οποίο εστίασε η συγκεκριμένη έρευνα.


Οι επιστήμονες προσπάθησαν να μετατρέψουν ινοβλάστες (μόνιμα κύτταρα του δέρματος που εκκρίνουν κολλαγόνο και ίνες ελαστίνης) σε καρδιακά κύτταρα, ενώ τα ανέπτυσσαν σε ειδικά τζελ διαφορετικής πυκνότητας. Τα κύτταρα προέρχονταν από έμβρυα ποντικιών, ενώ οι επιστήμονες εισήγαγαν στο εσωτερικό τους έναν ειδικά σχεδιασμένο ιό που μετέφερε γονίδια, τα οποία εκφράζονται από τα βλαστοκύτταρα.


Οι ινοβλάστες «ξεγελάστηκαν» από τη συμπεριφορά των βλαστοκυττάρων και μετατράπηκαν σε προγονικά κύτταρα που μοιάζουν με τα βλαστοκύτταρα, γεγονός που τα οδηγεί στο να προγραμματιστούν εκ νέου άμεσα και ενισχύει τη διαίρεση των κυττάρων. Υστερα από μία εβδομάδα οι επιστήμονες πρόσθεσαν στα θρεπτικά συστατικά που τους χορηγούσαν μια πρωτεΐνη που ενθαρρύνει την ανάπτυξη του καρδιακού ιστού, γεγονός που ώθησε τα κύτταρα να αποκτήσουν ταυτότητα κυττάρων του μυοκαρδίου.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ