Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Οι χίλιες και μία νύχτες της Όλγας στο μακρινό Ριάντ

Η υπουργός Τουρισμού φόρεσε αμπάγια και μάγεψε τους σαουδάραβες πρίγκιπες κατά την διάρκεια της επισκεψής της στο Ριάντ.

Την περασμένη Κυριακή η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη πήρε την πτήση για το Ριάντ, ανταποκρινόμενη στην επίσημη πρόσκληση που δέχτηκε από τον Σαουδάραβα ομόλογό της, τον πρίγκιπα Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Ο γιος του διαδόχου του θρόνου και εγγονός του πρώτου βασιλιά της χώρας προσκάλεσε την Ελληνίδα υπουργό να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας του, με σκοπό να συζητήσουν το πώς μπορεί η χώρα μας να τους δώσει εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα ανασκαφών, πολιτιστικού τουρισμού και κατάρτισης στον τουρισμό, αλλά και με ποιο τρόπο μπορούν εκείνοι να βοηθήσουν τη δική μας χώρα ώστε να έχουμε τουρισμό και επενδύσεις από τους Σαουδάραβες.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα η Ολγα Κεφαλογιάννη αισθάνεται ήδη πολύ σοφότερη για το πώς μπορεί αυτή η σχέση να καλλιεργηθεί και να φέρει σύντομα αποτελέσματα και επενδύσεις.

Προτού πετάξει για το Ριάντ η Ολγα Κεφαλογιάννη είχε λάβει οδηγίες σχετικά με την ενδυματολογική της εμφάνιση από τη στιγμή που θα πατούσε το πόδι της στο έδαφος της Αραβικής Χερσονήσου. Ο πρέσβης της χώρας μας στο Ριάντ την περίμενε με μια αμπάγια (το ένδυμα που φορούν όλες οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πάνω από τα ρούχα τους) και μια μαντίλα. Είχαν φροντίσει να ζητήσουν τις διαστάσεις ώστε να το ράψουν στα μέτρα της υπουργού. Εκείνη φόρεσε στο αεροδρόμιο τη σκουρόχρωμη αμπάγια, έδεσε τη μαντίλα της και ξεκίνησε το… ταξίδι της στην άγνωστη χώρα. Σεβόμενη τις συνήθειές τους προσπάθησε να εναρμονιστεί με τον τρόπο ζωής τους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής της. Μάλιστα ακόμα και εκεί όπου δεν κυκλοφορούσε η θρησκευτική αστυνομία και της είπαν ότι μπορούσε να βγάλει το αραβικό ένδυμα δεν το έκανε.

Προτίμησε, σεβόμενη τις συνήθειές τους, να είναι ντυμένη όπως οι γυναίκες της Αραβίας, με καλυμμένο το σώμα και τα μαλλιά. Βέβαια μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού στο Ριάντ κυκλοφορούσε καλύπτοντας και το πρόσωπο με μπούργκα, κάτι το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον ομόλογό της, εκείνος της πρόσφερε ένα μεγάλο κουτί με πολύ σπάνια και πολύ ακριβά αποστάγματα από αραβικά τριαντάφυλλα. Ενα δώρο που θεωρείται πολύ ιδιαίτερο και είναι ό,τι πιο ξεχωριστό μπορεί να προσφέρει κάποιος σε μια γυναίκα στη Σαουδική Αραβία.

Μαζί επισκέφτηκαν τα μουσεία της πόλης, την παλιά πρωτεύουσα που είναι φτιαγμένη από άχυρο και λάσπη καθώς και την παλιά αγορά με τα μπαχαρικά και τα αρωματικά. Κρέας, λαχανικά και πολύ ρύζι περιλαμβάνει η κουζίνα τους, όλα πολύ καυτερά και πικάντικα, ενώ το αλκοόλ απαγορεύεται παντού, ακόμα και στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο της πόλης όπου ο πρίγκιπας φιλοξένησε την Ελληνίδα υπουργό. Το ρόφημα που σερβίρουν παντού και άρεσε στην Ολγα Κεφαλογιάννη ήταν ο καφές τους, που είναι ένα μείγμα με κάρδαμο και σερβίρεται με χουρμάδες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί έμαθε και αρκετά μυστικά της αραβικής φιλοξενίας, για παράδειγμα, ότι κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα γεύμα αρωματίζουν τον προσκεκλημένο προτού φύγει από το σπίτι με τον καπνό από ένα ξυλάκι λιβάνι αναμμένο.

Καμηλοδρομίες στη έρημο

Οι πρίγκιπες δεν άφησαν την υπουργό να επιστρέψει στην Αθήνα αν προηγουμένως δεν επισκεπτόταν την έρημο για την έναρξη του πολιτιστικού φεστιβάλ τους. Ετσι παρέτεινε την παραμονή της ώστε ταξιδέψει μαζί τους στην Τζέντα για την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ. Ηταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και ένα φαντασμαγορικό event που την εντυπωσίασε, όπως μας εξομολογήθηκε, και το πιο ξεχωριστό απ’ όλα ήταν οι καμηλοδρομίες. Τις παρακολούθησε μαζί με τον διάδοχο του θρόνου και τους πρίγκιπες μέσα από μια γυάλινη σουίτα. Αυτό όμως που διέκρινε στις επαφές που είχε σ’ αυτό το ταξίδι ήταν η σεμνότητα των πάμπλουτων Αράβων, οι οποίοι δεν προκαλούν με τη συμπεριφορά τους, ούτε θέλουν να αποδείξουν κάτι, όπως έλεγε χαρακτηριστικά σε συνεργάτες της. Τρέφουν μάλιστα μεγάλο σεβασμό για τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας και αυτό που δήλωσαν είναι ότι θέλουν να βοηθήσουν όχι κάνοντας κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά να μπουν οι βάσεις ώστε η συνεργασία των δύο λαών να έχει μέλλον.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...