Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

«Κοράκια» στην Κεφαλλονιά!

Κοστολογούν επισκευές χωρίς να ξέρουν τους κανονισμούς!

Για επιτήδειους που δεν σέβονται τον πόνο των σεισμόπληκτων κατοίκων και τους υπόσχονται οικονομικά «συμφέρουσες» επισκευές των σπιτιών τους κάνει λόγο το Τεχνικό Επιμελητήριο της Κεφαλλονιάς. Οπως καταγγέλλει, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες κοστολογούν εργασίες ανακατασκευής χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σεισμική διέγερση αλλά και χωρίς να γνωρίζουν με ποιους κανονισμούς θα γίνουν οι επισκευές!

Στη γενική συνέλευση του ΤΕΕ Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, οι μηχανικοί των δύο νησιών έκαναν έναν απολογισμό για τις επιπτώσεις των δύο μεγάλων σεισμών της 26ης Ιανουαρίου και της 3ης Φεβρουαρίου, και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να γίνει στο εξής.

Μεταξύ άλλων, τη γενική συνέλευση απασχόλησε και το θέμα της επισκευής των σπιτιών. Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, καθημερινό είναι το φαινόμενο οι πολίτες να προσεγγίζονται από επιτήδειους οι οποίοι «δεν σέβονται ούτε τον πόνο του ανθρώπου που έχει χάσει το σπίτι του, και πριν καν το φαινόμενο κοπάσει και πριν ανακοινωθούν ποιοι κανονισμοί θα εφαρμοστούν, υπόσχονται επισκευές των κτιρίων σε “συμφέρουσες” τιμές».

Οπως εξηγεί στην «Espresso» ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ Σταύρος Τραυλός, ακόμη δεν μπορεί να γίνει ορθή τιμολόγηση των εργασιών επισκευής, αφού δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτές θα γίνουν με βάση των Κανονισμό Επεμβάσεων (τον γνωστό ΚΑΝΕΠΕ) ή με βάση τις οδηγίες της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Στο «διά ταύτα» το τοπικό ΤΕΕ καλεί τους κατοίκους «να εμπιστευτούν τον μηχανικό που ζει και εργάζεται στο νησί», αφενός γιατί ο σεισμός «απέδειξε την επαγγελματική του κατάρτιση» και αφετέρου διότι «θα τον ξαναδεί και μετά το πέρας των επισκευών, στον επόμενο σεισμό»!

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των δονήσεων, το ΤΕΕ αναφέρει ότι η Κεφαλλονιά άντεξε στις μεγαλύτερες επιταχύνσεις εδάφους που έχουν ποτέ καταγραφεί στον ευρωπαϊκό χώρο, επειδή διαθέτει αντισεισμικά κτίρια. «Αν οι ίδιοι σεισμοί είχαν σημειωθεί σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, οι καταστροφές θα ήταν πολλαπλάσιες» υποστηρίζουν οι μηχανικοί και προσθέτουν ότι το μεγαλύτερο παράσημο είναι ο αριθμός μηδέν σε απώλειες ανθρώπινης ζωής.

Αλλες δύο δονήσεις στο νησί

Ακόμη μία δυνατή σεισμική δόνηση, με μέγεθος μεγαλύτερο των 4 Ρίχτερ, αναστάτωσε τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς το πρωί του Σαββάτου, χωρίς πάντως να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στο δοκιμαζόμενο νησί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο σεισμός σημειώθηκε στις 9.31 το πρωί, με επίκεντρο τις νοτιοδυτικές ακτές της χερσονήσου της Παλικής, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων δυτικά του Αργοστολίου και σε εστιακό βάθος 21,9 χιλιομέτρων. Η μεγαλύτερη δόνηση που έλαβε χώρα χθες ήταν εκείνη που σημειώθηκε στη 1.22 το μεσημέρι, με μέγεθος 3,5 Ρίχτερ και επίκεντρο τις δυτικές ακτές της χερσονήσου, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...