Προκλητικά λόγια από τον Τούρκο πρεσβευτή

Οι δηλώσεις του Κ.Ουράς ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Αναντολού. Ο πρέσβης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το θέμα της «τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης» (όπως το ανέφερε) και τις οικονομικές σχέσεις.

Ο πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς αναφέρθηκε στις αδικίες που γίνονται σε βάρος της «τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης» και δήλωσε: «Μα αν η Ελλάδα δεν κάνει βήμα για τη μειονότητά μας, εμείς δεν θα κάνουμε θετικά πράγματα για τους δικούς μας ανθρώπους; Κατά την άποψή μου εμείς πρέπει να κάνουμε και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αναλογεί στην ανωτερότητά μας και να θέτουμε την προσδοκία μας να γίνουν και εδώ. Ζητώ από τους πιστούς και βασανισμένους ομογενείς μας να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή». Αυτά τα άκρως προκλητικά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρέσβης, όπως τα μετέφρασε το πρακτορείο Tourkika nea.

Σε ερώτηση σχετική με τον όρο «τουρκική μειονότητα», που φυσικά απαγορεύεται να χρησιμοποιείται εντός της ελληνικής επικράτειας, είπε: «Εδώ οι ελληνικές Αρχές μπαίνουν σε μια λίγο στενή ερμηνεία. Λένε πως στη Λωζάννη δεν γίνεται λόγος για Τούρκους αλλά για μουσουλμάνους. Μιλάνε για μουσουλμάνους και φυσικά κανείς δεν το αρνείται αυτό. Ολοι μπορούν να υπερηφανεύονται πως είναι μουσουλμάνοι. Αλλά το να είναι μουσουλμάνοι είναι ένα θρησκευτικό σύστημα, δεν αποτελεί εθνικό προσδιορισμό. Δίπλα σε αυτό ο άνθρωπος μπορεί να είναι Τούρκος, μπορεί να είναι μουσουλμάνος, μπορεί να είναι Αραβας. Ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό οι εδώ Αρχές να βρούνε τον σωστό δρόμο και, σύμφωνα και με τα αιτήματα των ανθρώπων, να άρουν τους περιορισμούς στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της ταυτότητάς τους και στο θέμα της χρησιμοποίησης της γλώσσας που επιθυμούν».

Ο πρεσβευτής ανέφερε ότι η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης αγωνίζεται ενάντια σε πολλά θέματα, εκ των οποίων σημαντικότερο είναι το θέμα των μουφτειών. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα δεν ενθαρρύνει τη μετανάστευση των μουσουλμάνων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ