«Κουίζ» για τα δύο φύλα

Το δίλημμα «αρσενικό ή θηλυκό» απασχολεί έντονα όσους θέλουν να αποκτήσουν σκύλο, με τα κριτήρια να διαφέρουν ανά περίπτωση.

Ενα από τα πρώτα διλήμματα που αντιμετωπίζει όποιος αποφασίσει να αποκτήσει ένα σκύλο είναι «αρσενικό ή θηλυκό;». Είναι γεγονός ότι ο χαρακτήρας και η φροντίδα ενός ζώου καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το φύλο του, γι’ αυτό δεν πρόκειται για μια επιλογή που θα πρέπει να την κάνετε αψήφιστα.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αρσενικό ενδείκνυται ιδιαίτερα για τους αθλητικούς τύπους, καθώς πρόκειται για ένα πιο γεροδεμένο ζώο που του αρέσουν η άσκηση και το τρέξιμο. Παράλληλα αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν έναν καλό φύλακα, καθώς εμφανίζει έντονη αίσθηση κτητικότητας απέναντι στον χώρο του, καταγράφει και τον παραμικρό θόρυβο και γαβγίζει αμέσως μόλις διαισθανθεί κίνδυνο. Για τους ίδιους λόγους αποτελεί έναν υπέροχο προστάτη, σε περίπτωση που στην οικογένεια υπάρχουν μικρά παιδιά, τα οποία φροντίζει να υπερασπιστεί μέχρι τελικής πτώσης.


Το αρσενικό ωστόσο διακρίνεται για τις αρχηγικές του τάσεις, με αποτέλεσμα να χρήζει μεγαλύτερης ανάγκης εκπαίδευσης, γιατί διαφορετικά γίνεται συχνά ανυπάκουο. Ακόμα έχει παρατηρηθεί ότι δυσκολεύεται περισσότερο να μάθει να κάνει την ανάγκη του όπου και όταν πρέπει, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχο και απειθάρχητο όταν «ερωτευτεί».


Το θηλυκό, αντιθέτως, εκπαιδεύεται ευκολότερα, γι’ αυτό ενδείκνυται για όσους δεν είχαν ξανά στο παρελθόν σκύλο. Ακόμα είναι πιο ανεξάρτητο και αντέχει τη μοναξιά χωρίς να υποφέρει ιδιαίτερα, επομένως δεν φορτώνει με τύψεις το πιθανά πολυάσχολο αφεντικό του. Ο πιο πράος χαρακτήρας του το κρατάει μακριά από σκυλοκαβγάδες, ενώ σπανίως συγκινείται από… έρωτα για το άλλο φύλο, οπότε περιορίζεται η πιθανότητα να το σκάσει από το σπίτι.


Σε οργανικό επίπεδο το θηλυκό, αν και έχει καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης, «υστερεί» σε ό,τι αφορά το ορμονικό σύστημα. Αν δεν υποβληθεί σε στείρωση, δύο φορές τον χρόνο χρειάζεται αυξημένη φροντίδα λόγω οίστρου (στην αγορά κυκλοφορούν ειδικές πάνες, αλλά δεν είναι πάντα ανεκτές από το ζώο). Επιπλέον τις περιόδους εκείνες, όπως και σε περιόδους κύησης, το θηλυκό μπορεί να υποφέρει από κυκλοθυμία και να γίνεται ιδιαίτερα νευρικό, ακριβώς όπως συμβαίνει και στις γυναίκες.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ