Η κινεζική Ατλαντίδα!

Η βυθισμένη πόλη Σι Τσενγκ έχει ιστορία 1.300 ετών και προτού «χαθεί» είχε πληθυσμό 290.000 κατοίκων.

Λευκοί σμιλευμένοι ναοί, αψίδες που δημιουργήθηκαν σε ανάμνηση νικών, πλακόστρωτοι δρόμοι και σπίτια. Μία ολόκληρη πόλη, η Σι Τσενγκ (Πόλη των Λεόντων), βρίσκεται βυθισμένη κάτω από την επιφάνεια τεράστιας γαλαζοπράσινης λίμνης. Είναι η «Ατλαντίδα» της Κίνας, μόνο που σε σχέση με τη χαμένη μέχρι σήμερα ελληνική πόλη, η οποία αναφέρεται από τον Πλάτωνα πριν από περίπου 2.600 χρόνια, η Σι Τσενγκ έχει βυθιστεί πρόσφατα.


Η βυθισμένη πολιτεία βρέθηκε σκεπασμένη από νερό σε βάθος σαράντα μέτρων μετά την εσκεμμένη πλημμυρίδα, που στόχο είχε τη δημιουργία σταθμού παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση να βυθιστεί η πόλη ελήφθη το 1959, όταν η τότε κινεζική κυβέρνηση θέλησε να δημιουργήσει στη θέση της τεχνητή λίμνη. Η Σι Τσενγκ άρχισε να βυθίζεται σιγά σιγά στη διάρκεια της ανέγερσης του φράγματος, μέχρι που τα νερά την κάλυψαν ολοκληρωτικά.


Προτού όμως την καλύψουν τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης, είχε  ιστορία που μετρούσε 1.300 χρόνια. Η Σι Τσενγκ υπήρξε μητρόπολη, κέντρο πολιτικής και οικονομίας στην ανατολική επαρχία Ζετζιάνγκ, με πληθυσμό 290.000 κατοίκους, οι οποίοι αναγκαστικά την αποχαιρέτησαν και μετοίκισαν.


Η πόλη όμως, που επί 53 χρόνια παραμένει βυθισμένη, δεν έχασε το μεγαλείο της, λες και είναι προστατευμένη από μια «κάψουλα του χρόνου». Τα κτίρια και οι ναοί της επειδή δεν τα χτυπούν οι άνεμοι κι ο ήλιος παραμένουν ανέπαφα, ενώ ακόμη και ξύλινες κατασκευές παραμένουν εκπληκτικά διατηρημένες, σύμφωνα με την ομάδα που έχει πάει για να τα επιθεωρήσει. Κινέζοι δύτες που σχετικά πρόσφατα ανακάλυψαν τη μαγεία της υποβρύχιας πόλης σχεδιάζουν να φέρουν τουρίστες στην περιοχή, με τη διοργάνωση τουρ για καταδύσεις.


ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ