Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Αira Αdomaityte: Η όμορφη Λιθουανή έφυγε από τον Αγιο Δομίνικο μία εβδομάδα...

Το πιο sexy κορίτσι του φετινού «Survivor» έφτασε στην...

Σας θυμίζουν κάτι οι δύο νεόνυμφοι στις ΗΠΑ;

Με την ευχή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις,...

Αλμπέρτα Τσοπανάκη: «Διέκοψαν ομιλία του Μητσοτάκη για να δείξουν τη σειρά μου»!

Η Αλμπέρτα Τσοπανάκη αποτελεί από τους θεμελιωτές της ελληνικής...

Οι μάσκες (δεν) πέφτουν στην Ελλάδα του ΔΝΤ!

Παραδοσιακά έθιμα από δεκάδες καρναβαλιστές θα αναβιώσουν και φέτος σε ολόκληρη τη χώρα με «όπλα» τη μουσική και την επικαιρότητα.


Χιλιάδες καρναβαλιστές ετοιμάζονται να κατακλύσουν κάθε γωνιά της χώρας αναβιώνοντας δεκάδες παραδοσιακά έθιμα. Αλλωστε η Ελλάδα ξέρει να γλεντά την Αποκριά και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα δεκάδες τοπικά καρναβάλια. Σε πολλές πόλεις διοργανώνονται εκδηλώσεις που σκορπούν κέφι με γέλιο και χορό σε δρόμους και πλατείες.


Με φαντασία και αρκετό χιούμορ οι καρναβαλιστές εκμεταλλεύονται το… υλικό που προσφέρει απλόχερα η επικαιρότητα και δημιουργούν καρναβάλια που προσφέρουν κέφι και στιγμές ξεγνοιασιάς. Γνωρίστε πέντε από τα πιο γνωστά καρναβάλια της χώρας μας και επισκεφτείτε τα με την πρώτη ευκαιρία για να βιώσετε από κοντά τους τρελούς ρυθμούς τους. Ολα τους ξεχωρίζουν για την ιδιαιτερότητά τους που σε κάποιες περιπτώσεις πηγάζουν από την παράδοση και τα τοπικά έθιμα που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Ξεχωρίζουν επίσης για το κέφι, τη φαντασία, τον «φανατισμό» και την ευρηματικότητα των ντόπιων, που τα προετοιμάζουν με ευλαβική προσήλωση στη λεπτομέρεια. «Μπόνους», η εξαιρετική φυσική ομορφιά των περιοχών όπου διαδραματίζονται και κάνει ακόμη πιο μαγικό το σκηνικό.


Μπουρανί


Οποιος έχει βρεθεί Απόκριες στον Τύρναβο σίγουρα θα το θυμάται για όλη του τη ζωή. Το Μπουρανί είναι ίσως το έθιμο που βρίσκεται πιο κοντά από όλα στο διονυσιακό πνεύμα. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται από νωρίς την Καθαρά Δευτέρα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και παρασκευάζουν σε μεγάλα καζάνια μια σούπα από σπανάκι και ξίδι, το λεγόμενο «Μπουρανί», η οποία σερβίρεται στον κόσμο. Και μετά αρχίζει το ξεφάντωμα… Ολοι οι επισκέπτες της πόλης -κυρίως οι γυναίκες- είναι υποχρεωμένοι να αποτίσουν τα… δέοντα στον πρωταγωνιστή της εκδήλωσης που δεν είναι άλλος από τον διονυσιακό Φαλλό. Γιγάντιοι φαλλοί βρίσκονται στην πλατεία του Τυρνάβου, ενώ οι φούρνοι σερβίρουν ψωμί και τα περίπτερα γλειφιτζούρια σε αντίστοιχο σχήμα. Τα σκωπτικά σχόλια δίνουν και παίρνουν, ενώ φυσικά ρέει άφθονο το ντόπιο τσίπουρο.


Χορός, τραγούδι, πειράγματα, άσεμνες χειρονομίες πρωταγωνιστούν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις ενός τόπου που γλεντά την Αποκριά χωρίς ταμπού. Οι χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα αλλά και από το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τα ντόπια δρώμενα καθημερινά στα μαγαζιά της πόλης και να παρασυρθούν στους ξέφρενους ρυθμούς της Αποκριάς έως την Κυριακή της Μεγάλης Παρέλασης των Αρμάτων -το βράδυ- και να μυηθούν στα φαλλικά δρώμενα της Καθαράς Δευτέρας.


Βλάχικος γάμος


Διασκέδαση και ξεφάντωμα είναι οι λέξεις που πρωταγωνιστούν τις ημέρες της Αποκριάς στον Δήμο Αργους Μυκηνών, ο οποίος είναι και φέτος πανέτοιμος να υποδεχθεί τον Βασιλιά Καρνάβαλο, τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς και να δώσει χαρά και ζωντάνια με ένα πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Αλλωστε οι υπεύθυνοι του δήμου για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων έτρεχαν συνέχεια προκειμένου να φροντίσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε το φετινό καρναβάλι να είναι το καλύτερο των τελευταίων ετών και ο κόσμος που θα συμμετάσχει να διασκεδάσει με την ψυχή του απολαμβάνοντας παρελάσεις αρμάτων, συναυλίες, παιδικά πάρτι, παραδοσιακούς χορούς και μπουφέδες με τοπικά εδέσματα.


Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Νέας Κίου η καρναβαλική παρέλαση, η οποία αποτελεί παράδοση πολλών ετών. Θα ακολουθήσουν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαλανδρενίου ο βλάχικος γάμος και αποκριάτικο γλέντι. Την Κυριακή 2 Μαρτίου στο Αργος, στις 4.00 το απόγευμα, θα γίνουν η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Η αυλαία των εκδηλώσεων της φετινής Αποκριάς πέφτει την Καθαρή Δευτέρα 3 Μαρτίου με τα παραδοσιακά Κούλουμα στη Νέα Κίο και στα δημοτικά διαμερίσματα.


Με τα στοιχειά


Συνδυάστε διασκέδαση με Ιστορία, πολιτισμό, βουνό και θάλασσα, και «πασπαλίστε» με άπλετο κέφι, χορό και ξεφάντωμα. Αυτό είναι το ιδανικό σκηνικό του καρναβαλιού Δελφών – Αμφισσας, εκεί όπου όλοι ξεχύνονται στους δρόμους για να ανταμώσουν στα καφενεία, στις ταβέρνες και στα μπαράκια. Τη δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς συμμετέχουν όλοι στον κρυμμένο θησαυρό, ενώ την τελευταία εβδομάδα το γλέντι ανάβει.


Κάτοικοι και επισκέπτες περιμένουν εναγωνίως το Σάββατο της Μεγάλης Αποκριάς να ζωντανέψει το στοιχειό της Χάρμαινας, ο μύθος για το παλικάρι που ξενιτεύτηκε και όταν γύρισε, έμαθε πως η καλή του είχε πεθάνει. Πέθανε κι αυτός από τον καημό του, έγινε στοιχειό, περπατούσε τις νύχτες στα στενά σοκάκια της Χάρμαινας, προάγγελος πάντα του κακού. Θεωρούνταν όμως προστάτης του νερού της βρύσης στη Χάρμαινα, καθώς προστάτευε το νερό από άλλα στοιχειά. Ακόμα πολλοί είναι οι παλιοί Σαλωνίτες που διηγούνται ότι άκουσαν το στοιχειό να περνάει από το σοκάκι τους τις νύχτες του χειμώνα. Σήμερα γίνεται σε μυστηριακή ατμόσφαιρα το βράδυ του Σαββάτου στα σκαλοπάτια του Αγίου Νικολάου η παρέλαση των στοιχειών, που καταλήγει στην πλατεία Κεχαγιά. Μετά το κάψιμο του στοιχειού ακολουθεί γλέντι στην πλατεία και μοιράζεται στους επισκέπτες ζεστός πατσάς και κρασί.


Λούνα παρκ


Αν το χάσετε, εσείς θα χάσετε… Ανανεωμένο και με πολλή δόση τρέλας και κεφιού, το καρναβάλι της Κρύας Βρύσης κερδίζει τον κάθε επισκέπτη. Για 23η χρονιά οι κάτοικοι και οι Αρχές της πόλης είναι πανέτοιμοι να υποδεχτούν και φέτος τους καρναβαλιστές και τους επισκέπτες. Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν οι δεκάδες μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Κρύας Βρύσης, οι εκατοντάδες επισκέπτες και φίλοι του καρναβαλιού που συμμετέχουν αυθόρμητα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Το κέφι, οι αστεϊσμοί και βέβαια οι μεταμφιέσεις δίνουν έναν εντελώς ιδιαίτερο τόνο στην καθημερινότητα της περιοχής και μετατρέπουν αυτές τις μέρες σε μέρες χαράς και διασκέδασης, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους.


Το κεντρικό πάρκο της πόλης έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο λούνα παρκ. Κούνιες, καρτ, νερόμπαλες, καρουζέλ, τραμπολίνο, φουσκωτά, παιχνίδια, σερπαντίνες και κομφετί υπόσχονται ξένοιαστες στιγμές. Σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, εφηβικά γκρουπάκια, αθλητικοί σύλλογοι και γυμναστήρια, επαγγελματίες και επιχειρήσεις της περιοχής και πολλές πολλές παρέες φίλων ετοίμασαν τη θεματολογία τους σατιρίζοντας την επικαιρότητα και στέλνοντας τα μηνύματά τους προς…. πάσα αρχή και κατεύθυνση! Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη και θα κορυφωθούν την Κυριακή 2 Μαρτίου με την Κεντρική Παρέλαση των Καρναβαλιστών.


Νταούλια, ζουρνάδες με Γενίτσαρους και Μπούλες


Η Αποκριά χαρακτηρίζεται από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό, τη διάθεση φιλοξενίας των Ναουσαίων, τα αυθόρμητα γλέντια και τα σατιρικά καρναβάλια, κυρίως όμως από το ξεχωριστό έθιμο με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, που χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται στις διονυσιακές γιορτές της αρχαίας Ελλάδας. Οι Μπούλες -ντόπιοι μεταμφιεσμένοι, που φορούν τρομακτικές στην όψη μάσκες και νυφικά- χορεύουν με τους αγαπημένους τους φουστανελάδες. Το κέφι, οι φωνές χαράς, το τραγούδι και τα πειράγματα κυριαρχούν και ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους στα δρομάκια της Νάουσας.


Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και συνεχίζεται την Καθαρή Δευτέρα και την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όταν όλα τα μπουλούκια συναντιούνται στην περιοχή Σπηλαίου για να γλεντήσουν με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί. Το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενίτσαρων με μακρόσυρτους μακεδονίτικους σκοπούς. Χαρακτηριστικά της Αποκριάς στη Νάουσα είναι το καθημερινό ξεφάντωμα στους δρόμους της πόλης και οι επισκέψεις στα σπίτια των καρναβαλιστών, όπου όλοι γεύονται τις πεντανόστιμες πίτες που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές των σπιτιών.


ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...