Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Μια ολόκληρη ζωή με την τραγουδίστρια της νίκης

Ο εξ-απορρήτων της ντίβας, Τ.Λάμπρου μιλάει για τις άγνωστες στιγμές της θρυλικής φίλης του.

«Τάκη μου, σ’ αγαπώ γιατί μ’ αγαπάς και ξέρεις να τραγουδάς σωστά σαν κι εμένα. Σ’ αγαπώ και σ’ ευχαριστώ. Σοφία Βέμπο». Αυτή η αφιέρωση της θρυλικής τραγουδίστριας, γραμμένη σε μια φωτογραφία της, είναι το καλύτερο ενθύμιο για τον Τάκη Λάμπρου, στον οποίο αναφέρεται. Ενα ντοκουμέντο αγάπης σε έναν από τους πιο φανατικούς θαυμαστές και πιστούς φίλους της, που για περίπου 30 χρόνια την απολάμβανε στη σκηνή, ήταν παρών στα παρασκήνια, τη ζούσε από κοντά στις χαρές και τις λύπες, στο σπίτι της, ενώ συχνά τη συντρόφευε στις κοσμικές εξόδους της.

Ο Τάκης Λάμπρου γνωρίστηκε με τη Σοφία Βέμπο όταν εκείνος ήταν δεκατεσσάρων χρόνων. Με πολύ τρακ την περίμενε κάθε μέρα στα σκαλοπάτια του θεάτρου της για να τη δει να καταφθάνει με το ταξί. «Μια μέρα με ρώτησε ποιος είμαι και τι κάνω εκεί. Της είπα ότι τη θαυμάζω και με κάλεσε αρχικά στο θέατρο για να παρακολουθήσω πρόβες της και στη συνέχεια για φαγητό στο σπίτι της, στην οδό Αραχώβης 61, στα Εξάρχεια. Τότε εγώ ήμουνα ένα παιδάκι, δούλευα υδραυλικός κι έκανα και διάφορες δουλειές του ποδαριού.

Οταν άκουγα τη φωνή της να τραγουδάει τα βλάχικα, τα τσάμικα και όλες εκείνες τις γνωστές ρομάντζες της με έπιανε ρίγος. Οι δικοί μου μου έλεγαν “τι δουλειά έχεις εσύ με τους καλλιτέχνες, θα σε ξεμυαλίσουν”, αλλά εγώ ήμουνα κολλημένος με τη Σοφία και θέλω να ξεκαθαρίσω πως η σχέση που είχαμε, από την αρχή ως το τέλος, δεν ήταν ερωτική, αλλά αγνή και πάντα φιλική. Τη λάτρευα σαν μάνα μου και ίσως και πιο πολύ από τη μάνα μου» μας εξομολογείται ο 79χρονος σήμερα συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος που μένει στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα διαμέρισμα με τους τοίχους του γεμάτους φωτογραφίες της λατρεμένης του Σοφίας, αλλά και της Μελίνας Μερκούρη, της Δανάης και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, τους οποίους γνώρισε χάρη σε εκείνη, το μεγάλο και απόλυτο είδωλό του. Στη φωτογραφία που του έχει αφιερώσει, γράφοντας τη φράση «τραγουδάς σωστά σαν κι εμένα», η Σοφία Βέμπο κυριολεκτούσε. Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας ο Τάκης Λάμπρου μάς τραγούδησε γνωστά κομμάτια της με φωνή που της μοιάζει εκπληκτικά, λες και πρόκειται για το τέλειο… καρμπόν της.

Οσον αφορά την παράσταση «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο», που παίζεται στο Badminton, ο Τάκης Λάμπρου υποστηρίζει πως είναι μια καλή δουλειά και συμπληρώνει ότι η γνωριμία των δύο μεγάλων κυριών έγινε μια βραδιά στο κέντρο Στορκ, όταν κι εκείνος ήταν παρών, όπως και η Αννα Καλουτά. «Η Βέμπο παρακολουθούσε το πρόγραμμα από τον εξώστη και ζήτησε να γνωρίσει τη Μαρινέλλα, αλλά εκείνη καθυστέρησε λίγο να έρθει στο τραπέζι μας. “Θα πάω να τη βρω εγώ” είπε η Σοφία ενοχλημένη, αλλά μόλις σηκώθηκε η Μαρινέλλα ήδη ερχόταν προς το μέρος της» θυμάται.

Οι ατάκες της που έγραψαν ιστορία

Η Σοφία Βέμπο είχε διηγηθεί στον Τάκη πολλές άγνωστες ιστορίες από τη ζωή της, την καριέρα της και την έντονη δράση της εναντίον των Γερμανών και των Ιταλών κατακτητών της χώρας μας. Οπως είναι η επίθεση που της έκανε Ιταλός πρέσβης στη διάρκεια δεξίωσης στο σπίτι του Γεωργίου Παπανδρέου στο Καστρί. «“Μα ποια είναι αυτή επιτέλους που μας βρίζει με τα τραγούδια της” φώναξε μόλις την είδε και ήταν έτοιμος να πυροβολήσει. Η Σοφία όμως δεν μάσησε, του είπε με βροντερή φωνή “γεια σου ρε, πού θα πάει, θα σας νικήσουμε” και αποχώρησε επιδεικτικά από τον χώρο» θυμάται ο Τάκης Λάμπρου για την αγαπημένη του τραγουδίστρια.

Ο ίδιος μάς τόνισε ότι η Βέμπο από μικρή έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους χρησιμοποιώντας δικές της ατάκες που έχουν μείνει στην ιστορία. «Αμα ήρθες για την τρύπα την απάνω κάτσε, άμα ήρθες για την… κάτω σήκω και φύγε» είχε πει η νεαρή Σοφία σε έναν ιμπρεσάριο που την άκουσε να τραγουδάει σε ένα καράβι και της πρότεινε να την κάνει τραγουδίστρια. Ή το περίφημο «από πότε το μ…ι έγινε σπαθί;», μια ατάκα που την είπε στη μάνα γνωστής τραγουδίστριας η οποία καυχιόταν πως η κόρη της πήγε μπροστά με το σπαθί της, ενώ όλοι ήξεραν πόσο… ατακτούλα ήταν.

Οταν η Σοφία Βέμπο αντιμίλησε στη βασίλισσα Φρειδερίκη

– Ενα βράδυ η Βέμπο ζήτησε από τον Τάκη να τη συνοδεύσει στο θέατρο Αθήναιον, όπου έπαιζαν ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη. Ομως καθυστέρησαν, η παράσταση είχε αρχίσει κι εκείνος της είπε ότι μπορεί να ενοχληθεί η Καρέζη τη στιγμή που θα μπαίνουν, αφού κι ο κόσμος σίγουρα θα αντιληφθεί την εμφάνισή της. «Σκάσε και προχώρα, εγώ είμαι η Βέμπο, θα τη φιλήσω και θα της περάσει» του απάντησε εκείνη και με αγέρωχο ύφος διέσχισε την πλατεία του θεάτρου, δημιουργώντας έναν πανικό καθώς όλο το κοινό γύριζε και την κοιτούσε ψιθυρίζοντας το όνομά της. Οπως λέει ο Τάκης Λάμπρου, «η Τζένη Καρέζη ενοχλήθηκε λιγάκι, αλλά μετά, με ένα φιλί, όλα ήταν καλά. Ακόμη και αναμνηστική φωτογραφία βγήκαμε όλοι μαζί».

– Ηταν η γιορτή της 25ης Μαρτίου και μια ομάδα από Ευέλπιδες προχωρούσε στην οδό Στουρνάρη για να επιβιβαστεί σε πούλμαν. Μόλις είδαν τη Σοφία που καθόταν στο παράθυρο του σπιτιού της, άρχισαν όλοι μαζί να φωνάζουν «Βέ-μπο, Βέ-μπο». Τότε εκείνη μπήκε γρήγορα μέσα και ζήτησε από τον Τάκη να της φέρει όλα τα λουλούδια που υπήρχαν στα βάζα για τους τα πετάξει. Ετσι κι έγινε, όμως ένας υπάλληλος της καθαριότητας που ήταν κάτω άρχισε να μαζεύει τα λουλούδια με τη σκούπα. «Βρε τον κερατά, τα λουλούδια μου τα πετάει στα σκουπίδια» φώναξε έξαλλη η Βέμπο και κατέβηκε να του ζητήσει τον λόγο. «Τι θες, κυρά μου, τη δουλειά μου κάνω» της είπε εκείνος, αλλά μόλις κατάλαβε ποια ήταν άρχισε να της φιλάει τα χέρια, ενώ εκείνη τον προσκάλεσε στο σπίτι της για φαγητό. «Ελα, έχω σνίτσελ» του είπε.

– Στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς το 1952, όταν εξελέγη η Νταίζη Μαυράκη, προσκεκλημένοι στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» ήταν η Σοφία Βέμπο και άλλοι υψηλοί καλεσμένοι. Είχε πάει μαζί της και ο τότε ανήλικος Τάκης, ο οποίος κάποια στιγμή που η τραγουδίστρια συνομιλούσε με τη βασίλισσα Φρειδερίκη, της ζήτησε κάτι να πιει. Η Βέμπο αμέσως διέκοψε τη συζήτησή της με τη βασίλισσα και με το γνωστό επιβλητικό ύφος της απευθύνθηκε σε ένα γκαρσόνι για να φέρει μια γκαζόζα στον πιτσιρικά. Τότε η Φρειδερίκη ενοχλημένη που η τραγουδίστρια διέκοψε τη συζήτησή τους έτσι ξαφνικά, γύρισε και της υπενθύμισε ότι μιλάει με μια γαλαζοαίματη. Η Βέμπο, λοιπόν, της είπε: «Εσύ είσαι βασίλισσα εδώ (δείχνοντας το κεφάλι της και εννοώντας το στέμμα), αλλά κι εγώ είμαι βασίλισσα εδώ (δείχνοντας το στόμα της)».

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ – Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΗΝΑΣ

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...