Τεστ αίματος που «βλέπει» τον… θάνατο!

Νέα εξέταση που προβλέπει καρδιοπάθειες και καρκίνους.

Μια νέα εξέταση, που θα εντοπίζει τα άτομα που κινδυνεύουν να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες, θα δείχνει παράλληλα αν ο εξεταζόμενος θα είναι ζωντανός ύστερα από πέντε χρόνια!


Η εξέταση αναπτύσσεται από επιστήμονες του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής στη Φινλανδία σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Εσθονία και θα πραγματοποιείται με ένα δείγμα αίματος, το οποίο θα δείχνει αν υπάρχει κίνδυνος προσβολής από καρδιολογικά προβλήματα ή καρκίνο.


Μάλιστα, το τεστ… θανάτου, όπως αποκαλείται στα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, θα εντοπίζει ακόμη και τα άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους πρόωρα, εντοπίζοντας εγκαίρως τις ασθένειες που έχουν προσβάλει τον οργανισμό, αλλά δεν έχουν εκδηλωθεί. Ετσι οι ειδικοί θα είναι σε θέση να χορηγούν την κατάλληλη θεραπεία άμεσα, κερδίζοντας χρόνο και σώζοντας ζωές.


Σύμφωνα με την «Daily Telegraph», οι επιστήμονες ξεκίνησαν την έρευνά τους εξετάζοντας δείγματα αίματος από τουλάχιστον 17.000 υγιή άτομα, προκειμένου να εντοπίσουν περισσότερες από 100 χημικές ουσίες. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την υγεία των συμμετεχόντων για αρκετά χρόνια, ενώ κάθε φορά που κάποιος έχανε τη ζωή του συνέκριναν το δείγμα αίματος που είχε δώσει με εκείνα των υπολοίπων.


Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS Medicine», η μέθοδος αυτή αποκάλυψε στους επιστήμονες τέσσερις βιοδείκτες που προβλέπουν τον υψηλό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε ασθένεια κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.


Οι βιοδείκτες αυτοί βρίσκονται -ούτως ή άλλως- στο αίμα, όμως τη διαφορά κάνουν τα επίπεδά τους. Επίσης, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, ενώ διαπίστωσαν ότι από τους βιοδείκτες αυτούς μόνο ο ένας (αλμπουμίνη) είχε συνδεθεί κατά το παρελθόν με κάποιες ασθένειες.


Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα βρετανικά δημοσιεύματα, έχουν εκφραστεί ήδη φόβοι ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες θα εκμεταλλευτούν τη νέα εξέταση προκειμένου να αλλάξουν τα ποσά που θα δίνουν στις οικογένειες των ασφαλισμένων.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ