Τουρκική προπαγάνδα μέσω του Αλ Τζαζίρα

Αξιώνουν να δοθεί ελληνική ιθαγένεια σε μουσουλμάνους.

Η τουρκική προπαγάνδα σχετικά με την αξίωση των μουσουλμάνων που έφυγαν το 1955  από την Ελλάδα, να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, έγινε ντοκιμαντέρ 45 λεπτών, το οποίο προβλήθηκε προχθές το βράδυ από το αγγλόφωνο κανάλι Αλ Τζαζίρα.


Το ντοκιμαντέρ, όπως αναφέρει το tourkikanea με τίτλο «Ανιθαγενείς»,  έχει ως θέμα του τα «θύματα του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας»!


Ολα ξεκινούν από το άρθρο 19 αυτού του κώδικα, ο οποίος καταργήθηκε το 1998, που ανέφερε: «1. Τα τέκνα πολιτογραφηθέντων Ελλήνων τα οποία έγιναν Ελληνες, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11, μπορούν να αποβάλουν την ελληνική ιθαγένεια αν: α) Είναι αλλογενή. β) Διατηρούν την ιθαγένεια που είχαν κατά την πολιτογράφηση του γονέα τους. γ) Δηλώσουν τη θέλησή τους για αποβολή της ελληνικής ιθαγένειας».


Το Συμβούλιο της Επικρατείας προσδιόρισε ότι αλλογενής είναι αυτός που στερείται ελληνικής εθνικής συνείδησης. Το άρθρο 19, βέβαια, αποτέλεσε πτυχή της ελληνοτουρκικής διαμάχης για τα μειονοτικά ζητήματα και χρησιμοποιήθηκε στρατηγικά από την Τουρκία.


Η τουρκική προπαγάνδα αξιώνει την παροχή ελληνικής ιθαγένειας στους χιλιάδες μουσουλμάνους που κατέφυγαν στην Τουρκία το 1955 και έκτοτε παραμένουν εκεί. Η μακρόχρονη παραμονή τους στη γείτονα χώρα και ουσιαστικά ο εκτουρκισμός τους δημιουργούν αμφιβολίες για τους πραγματικούς στόχους αυτής της απαίτησης. Η εισδοχή χιλιάδων Τούρκων -πλέον- υπηκόων στην περιοχή της Δυτικής Θράκης θα οδηγήσει στη δημογραφική αλλοίωση της μειονότητας και θα την καταστήσει άθυρμα στις διαθέσεις της Τουρκίας, η οποία δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία των ανθρώπων αυτών, αλλά για τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.


Ομως η τουρκική προπαγάνδα, που εκπορεύεται από κέντρα της Αγκυρας, πιέζει την Ελλάδα και μέσω διεθνών τηλεοπτικών ΜΜΕ να δώσει την ελληνική ιθαγένεια σε χιλιάδες μουσουλμάνους, που ουδείς γνωρίζει αν θα επιστρέψουν στη χώρα και ποια θα είναι η «αποστολή» τους, αν επιστρέψουν. To ερώτημα είναι αν το Αλ Τζαζίρα προτίθεται στο μέλλον να αναδείξει κι άλλα προβλήματα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης».


Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ