Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 24 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δώστε στο ταίρι σας την ασφάλεια, την προστασία...

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Limit down στις ΗΠΑ για δύο Έλληνες επιχειρηματίες

❱❱ Γιώργος Νίκας και Τηλέμαχος Λαβίδας φέρεται ότι εμπλέκονται σε χρηματιστηριακό σκάνδαλο της Goldman Sachs που αφορά εμπιστευτικές πληροφορίες

Σε εφιάλτη ίσως μετατραπεί το αμερικανικό όνειρο για τους γόνους δύο γνωστών Ελλήνων βιομηχάνων, οι οποίοι φέρεται ότι εμπλέκονται στον κυκεώνα ενός σκοτεινού διεθνούς χρηματιστηριακού σκανδάλου της Goldman Sachs που αφορά εμπιστευτικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, πρόκειται για τον Γιώργο Νίκα, γιο του Παναγιώτη Νίκα, της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, και τον Τηλέμαχο Λαβίδα, γιο του Θανάση Λαβίδα, της φαρμακοβιομηχανίας Lavipharm. Οι δύο επιχειρηματίες είναι μεταξύ των κατηγορουμένων για insider trading, δηλαδή για αθέμιτες χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες από ιδιώτες που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες. Μάλιστα, ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ήδη από την περασμένη Παρασκευή, οπότε οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, βρίσκεται προφυλακισμένος, καθώς οι δικαστές δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, μια και τον έκριναν ύποπτο φυγής.

Το κουβάρι της υπόθεσης, στο οποίο φέρεται ότι εμπλέκονται οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες, άρχισε να ξετυλίγεται την περασμένη Παρασκευή, όταν οι Αρχές συνέλαβαν τον αντιπρόεδρο της Goldman Sachs Μπράιαν Κοέν με την κατηγορία ότι άφηνε να διαρρέουν εμπιστευτικές πληροφορίες επί τρία έτη, με αντάλλαγμα μετρητά. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι ο Κοέν λειτουργούσε ως «γρανάζι» ενός διεθνούς κυκλώματος insider trading, που απέφερε παράνομα κέρδη ύψους 2.600.000 δολαρίων.

Τα έγγραφα που επικαλείται η Επιτροπή Ασφάλειας και Συναλλαγών των ΗΠΑ φανερώνουν σχέσεις με εκκρεμείς συμφωνίες με εταιρίες, όπως η Syngenta AG και η Buffalo Wild Wings Inc. Επίσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κοέν πέρασε τις εμπιστευτικές πληροφορίες σε έναν -άγνωστο μέχρι στιγμής- trader, ο οποίος με τη σειρά του τις μοιράστηκε με τον Γιώργο Νίκα, ο οποίος φέρεται ότι αποκόμισε τα 2.600.000 δολάρια. «Σε βάρος του 54χρονου Νίκα, ιδιοκτήτη της αλυσίδας εστιατορίων GRK Fresh στη Νέα Υόρκη ασκήθηκε επίσης δίωξη από την κατηγορούσα Αρχή» σημειώνει το Bloomberg.

Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Κοέν ειδοποίησε για πιθανή εξαγορά της εταιρίας Buffalo Wild Wings από το Arby’s Restaurant Group στις 17 Οκτωβρίου 2017. Ο Γιώργος Νίκας, τότε, φέρεται ότι αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings αντί 2.500.000 δολαρίων και λίγες ημέρες αργότερα ότι πούλησε 9.000 εξ αυτών, αποκομίζοντας αρχικό κέρδος σχεδόν 80.000 δολαρίων.

Μία ημέρα αργότερα, η μετοχή ανέβηκε κατά 24% και ο Νίκας φέρεται ότι πούλησε τις υπόλοιπες 13.000 με κέρδος 343.298 δολάρια. Στο κατηγορητήριο τονίζεται ότι ο Γιώργος Νίκας και ο Τηλέμαχος Λαβίδας συνωμότησαν για να υφαρπάξουν εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceyticals Inc. από τον πατέρα του Τηλέμαχου, που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας μέχρι το 2016.

Διεθνές δίκτυο

Σύμφωνα με το SwissInfo, o Γιώργος Νίκας, ο άνθρωπος που έφερε τα Wendy’s και τα Haagen Dazs στην Ελλάδα, κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας διεθνές δίκτυο αθέμιτης χρηματιστηριακής εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών» από το 2012 έως το 2017, λαμβάνοντας πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιριών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο από συγκεκριμένο χρηματιστή της Ελβετίας.

Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, η ΠΓ Νίκας ΑΒΕΕ ανακοίνωσε ότι ο Γιώργος Νίκας υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας και του μέλους, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, και το Δ.Σ. αποφάσισε να μην ανανεώσει τη θητεία του.

Τα τελευταία χρόνια, ο Γιώργος Νίκας ζει στην Αμερική, καθώς έχει αναπτύξει επιχειρηματική δράση μέσω του εργοστασίου Megas Yeeros, που ειδικεύεται στην παραγωγή γύρου, αλλά και μέσω της αλυσίδας εστιατορίων του GRK Fresh, που σερβίρει σουβλάκι με γύρο αντί 8 δολαρίων. Διαθέτει τρία εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, δύο στην Ουάσινγκτον, καθώς και από δύο σε Ντουμπάι και Ντόχα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Lavipharm, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Κατά κανέναν τρόπο δεν συνδέεται με τη Lavipharm η υπόθεση που διερευνάται από τις Αρχές στις ΗΠΑ και στην οποία εμπλέκεται το όνομα του Τηλέμαχου Λαβίδα, μέλους του Δ.Σ.»

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...