Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Πληρώσαμε 2.300.000 ευρώ για να μας στείλουν τελικά την τρόικα

«Χρυσάφι» έχουν κοστίσει στο ελληνικό κράτος οι αξιολογήσεις της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, που παίζουν με την ανοχή μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή, την πενταετία 20009 – 2013 πληρώσαμε περισσότερα από 2.000.000 ευρώ!

«Χρυσάφι» έχουν κοστίσει στο ελληνικό κράτος οι αξιολογήσεις της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, που παίζουν με την ανοχή μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή, την πενταετία 20009 – 2013 πληρώσαμε περισσότερα από 2.000.000 ευρώ!

Σύμφωνα με το έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησής έλαβαν περίπου 2.300.000 ευρώ προκειμένου να προσφέρουν κυρίως «συμβουλευτικές, ανεξάρτητες και έγκυρες υπηρεσίες».

Αναλυτικά, ο οίκος Standard and Poor’s στο σύνολο πήρε 1.082,700 ευρώ. Ο οίκος Moody’s έλαβε συνολικά 401.050 δολάρια. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings πήρε 325.047 λίρες Αγγλίας και ο R&I Ratings έλαβε συνολικά για την πενταετία 550.000 ευρώ.

Πάντως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο έγγραφο ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Στυλιανός Παπαδόπουλος: «Το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των δαπανών για τη συνεργασία με τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας».

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει, ακόμη, ότι ο δομικός μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διεθνώς, τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε μεταξύ άλλων στη μεγαλύτερη διασύνδεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τις αγορές και στην αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ τους, προσδίνοντας βαρύνουσα σημασία στις κινήσεις των αγορών και στη σωστή και την αντικειμενική αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου.

Οι Μοody’s, Standard and Poor’s και Fitch είναι οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, που με τις συνεχόμενες αρνητικές αξιολογήσεις τους για το ελληνικό χρέος το 2010 επιτάχυναν τις εξελίξεις και έστειλαν τη χώρα μας στην «αγκαλιά» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο στόχαστρο επειδή με τις επιεικείς -έως και ύποπτες- σε κάποιες περιπτώσεις βαθμολογήσεις τους δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν την οικονομική κρίση του 2008. Δικαιολογημένα, καταγγέλλονται από κυβερνήσεις και αναλυτές ότι έχουν αναλάβει τον ρόλο της «παγκόσμιας οικονομικής αστυνομίας», χωρίς να έχουν την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...