Φάρμακο εξαφάνισε 70 όγκους

Η θεραπευτική αγωγή που εξαφάνισε τον καρκίνο από τον Ιαν Μπρουκς, ο οποίος είχε ακούσει τους γιατρούς να του λένε ότι έχουν ξεμείνει από θεραπευτικές εναλλακτικές.


Επασχε από σπάνια, επιθετική μορφή καρκίνου και οι γιατροί τού είχαν δώσει λίγες εβδομάδες ζωής. Με 70 καρκινικούς όγκους σε όλο του το σώμα ο 47χρονος Ιαν Μπρουκς άκουσε από τους γιατρούς να του λένε ότι είχαν ξεμείνει από θεραπευτικές εναλλακτικές. Η τύχη όμως αλλά και η πρόοδος της ιατρικής «χαμογέλασαν» στον Μπρουκς, που υποβλήθηκε σε πρωτοποριακή θεραπεία με αποτέλεσμα ο καρκίνος του τώρα να βρίσκεται σε «πλήρη ύφεση».


Ενα νέο φάρμακο κατάφερε να εξαφανίσει τους καρκινικούς όγκους και να δώσει ελπίδες στον ίδιο αλλά και σε πολλούς ανθρώπους με την ίδια ασθένεια, ότι οι επιστήμονες πλησιάζουν στην οριστική ίασή της.


Το μη Χότσκινς λέμφωμα είχε εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο του το σώμα, όπως έδειχναν οι απεικονιστικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Μπρουκς το 2008. Ωστόσο οι επαναληπτικές εξετάσεις λίγες εβδομάδες μετά τη λήψη της φαρμακευτικής ουσίας Brentuximab Vedotin έδειξαν βελτίωση που αγγίζει τα όρια του θαύματος. Ολοι οι όγκοι είχαν εξαφανιστεί και τα μόνα σκοτεινά σημεία στην ακτινογραφία του ήταν αυτά που έδειχναν τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών και του εντέρου του ασθενούς.


Αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα κατά την κλινική δοκιμή του εν λόγω φαρμάκου στο νοσοκομείο The Christie, στο Μάντσεστερ, κατέστησε την ενεργή ουσία Βrentuximab Vedotin θεραπεία αναφοράς για ασθενείς με μη Χότσκινς λέμφωμα, έναν καρκίνο που εξαπλώνεται στους λεμφαδένες. Ο Ιαν Μπρουκς, μηχανικός από το Μπόλτον, υποστηρίζει ότι δεν θα ήταν ζωντανός, αν δεν είχε πάρει αυτό το φάρμακο. «Ο θεράπων ιατρός μου ήταν τόσο ενθουσιασμένος όταν είδε τα αποτελέσματα που μου τα έδειξε αμέσως. Είχα 60 με 70 όγκους και είχαν εξαφανιστεί!» δηλώνει ο άνδρας, που εκδήλωσε μια πολύ σπάνια μορφή του μη Χότσκινς λεμφώματος, που ονομάζεται αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα.


«Πειρατεία»


Το φάρμακο Brentuximab Vedotin που επιτίθεται σε αυτή τη μορφή της ασθένειας χορηγείται ενδοφλέβια κάθε τρεις εβδομάδες για περίπου έναν χρόνο και εντάσσεται στην κατηγορία των στοχευμένων θεραπειών. Η ενεργή ουσία εγκαθίσταται σε μια πρωτεΐνη που υπάρχει πάνω στην επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου, όπου προσκολλάται και απελευθερώνει το φάρμακο που σκοτώνει το κύτταρα. Το Brentuximab Vedotin συστήνεται σε ασθενείς για τους οποίους δεν υπάρχουν άλλες θεραπευτικές εναλλακτικές και οι δοκιμές έχουν δείξει ότι στο ένα τρίτο των περιπτώσεων εκριζώνει όλα τα σημάδια καρκίνου. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του καρκίνου, αλλά οι ασθενείς που έχουν ακολουθήσει αυτό το θεραπευτικό σχήμα έχουν επιζήσει πάνω από τρία χρόνια, διάστημα που έχει δημιουργήσει το «έδαφος» για συζητήσεις περί πιθανής ίασης.


Οπως όλα τα ισχυρά φάρμακα που ρίχνονται στη μάχη κατά του καρκίνου, το Brentuximab Vedotin, που έχει πάρει το πράσινο φως για κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές χώρες από το 2012, μπορεί να έχει σοβαρές -ακόμα και απειλητικές- για τη ζωή παρενέργειες, όπως φλεγμονή στον εγκέφαλο. Ωστόσο οι πιθανότητες επιβίωσης που δίνει σε ανθρώπους που είναι σε τελικό στάδιο κάθε άλλο παρά μικρές είναι.


Ο Ιαν Μπρουκς διαγνώστηκε πρώτη φορά το 2001 με το μη Χότσκινς λέμφωμα και ακολούθησε μια άλλη θεραπεία, στην οποία αντέδρασε καλά. Ωστόσο το 2008 ο καρκίνος επέστρεψε και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, αλλά και πάλι ο καρκίνος επεκτάθηκε πολύ επιθετικά. Οι γιατροί τού έδωσαν λίγες εβδομάδες ζωή, οπότε δεν είχε τίποτα να χάσει όταν ρωτήθηκε αν ήθελε να πάρει μέρος σε μια πειραματική θεραπεία. «Ηξερα ότι χρειαζόταν κάτι πολύ ριζικό για να επιζήσω» σχολίασε ο ίδιος. Από το πρώτο 24ωρο λήψης του φαρμάκου άρχισε να δείχνει βελτίωση και οι γιατροί στο νοσοκομείο The Christie δεν πίστευαν και οι ίδιοι το αποτέλεσμα, όταν είδαν τις νέες του εξετάσεις. Επειτα από 12 εβδομάδες θεραπείας το σώμα του ήταν «καθαρό».


«Περιπτώσεις σαν αυτή δείχνουν την αξία των κλινικών δοκιμών. Εκτός από το γεγονός ότι επωφελούνται κάποιοι ασθενείς, η γνώση που αποκτούμε μάς επιτρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης θεραπειών» σχολιάζει ο καθηγητής Τζον Ράντφορντ, επικεφαλής ερευνών του νοσοκομείου The Christie.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ