Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Μαγεία στα 4.700 μέτρα

Το εντυπωσιακό και πολύχρωμο φεστιβάλ στις Ανδεις του Περού μέσα από το… φιλμ του Λαφόργκ.

Είναι μια κοιλάδα χαμένη ανάμεσα στις επιβλητικές κορυφές των Aνδεων, στο Περού. Κάθε χρόνο φιλοξενεί το πολύχρωμο φεστιβάλ Lord of Star Snow. Η εκδήλωση με τον περίεργο τίτλο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά φεστιβάλ του κόσμου, όπου το χριστιανικό στοιχείο συναντά αρμονικά τη μαγεία των Iνκας!


Εκατοντάδες άνθρωποι ντυμένοι με τις φανταχτερές παραδοσιακές στολές τους διανύουν σε πομπή μεγάλη και κακοτράχαλη διαδρομή, ακολουθώντας ένα πέτρινο μονοπάτι το οποίο κυριολεκτικά μαστιγώνουν οι δυνατοί άνεμοι. Προορισμός τους είναι η μαγευτική κοιλάδα Σινακάρα, στα 4.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μοναδικός αρωγός στις σκληρές συνθήκες του βουνού είναι η πίστη τους.


Οι Περουβιανοί γιορτάζουν με αυτόν τον τρόπο την εμφάνιση (το 1780) της εικόνας του Χριστού σε βράχο της περιοχής, ενώ οι ιθαγενείς από τη φυλή Κετσούα (οι ρίζες των οποίων φτάνουν στους Ινκας) γιορτάζουν την επιστροφή των Πλειάδων (αστρικό σμήνος που εξαφανίζεται τον Απρίλιο και επανεμφανίζεται στις αρχές Μαΐου), την Πακαμάνα (Μητέρα Γη)  και τους Απους (θεούς των βουνών). Ολοι διακατέχονται από την ίδια θρησκευτική κατάνυξη, αλλά και από πανηγυρική διάθεση, η οποία αποτυπώθηκε εκπληκτικά από τη φωτογραφική μηχανή του Γάλλου φωτογράφου Ερίκ Λαφόργκ.


Οι λιτανείες γίνονται με το φως της ημέρας, την ίδια στιγμή που πολλοί πιστοί περιμένουν καρτερικά  μέχρι και επτά ώρες για να νυχτώσει και να δουν το «άστρο του Χριστού» και μετά να ανάψουν ένα καντήλι κοντά στον βράχο και τον σταυρό που έχει στηθεί εκεί.


Στην κοιλάδα από την προηγούμενη ημέρα αρχίζουν και ξεπηδούν χιλιάδες σκηνές και πάγκοι, όπου πουλιούνται από αναμνηστικά, μέχρι τοπικά κοσμήματα. Εντονες και οι μυρωδιές από τις αυτοσχέδιες κουζίνες που σερβίρονται κυρίως παραδοσιακά πιάτα, όπως τηγανητές πέστροφες και τηγανητό μοσχαρίσιο κρέας με ρύζι.


Δεν λείπουν φυσικά εκείνοι που λένε τη… μοίρα κι εκείνοι που πουλάνε βότανα και γιατρικά, για κάθε λογής πρόβλημα. Και επειδή φεστιβάλ χωρίς χορό και τραγούδι δεν υπάρχει, κάθε «φυλή» προσκυνητών χορεύει τους δικούς της χορούς. Οι Ουκούκου, που είναι η πιο αντιπροσωπευτική φυλή,  χορεύουν φορώντας πλεκτές κουκούλες που καλύπτουν όλο το κεφάλι κι έχουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου!


ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...