Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Η άγνωστη Μελίνα στο eBay

Δημοπρασία σπάνιων φωτογραφιών της σταρ (με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατό της).


Σπουδαίοι άνθρωποι της παγκόσμιας τέχνης και του πολιτισμού της απέδωσαν τους τίτλους «τελευταία Ελληνίδα θεά» και «γυναίκα-φλόγα». Αλλοι πάλι τη θεωρούν μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ού αιώνα. Και δικαίως, αφού η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε σταρ διεθνούς εμβέλειας και η γυναίκα που συνέδεσε το όνομά της με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.


Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με ερμηνείες που έχουν περάσει πλέον στις χρυσές σελίδες της έβδομης τέχνης, και ένα θηλυκό γεμάτο ζωή, όνειρα, ελπίδες, αγωνίες και αγώνες. Πάνω απ’ όλα όμως μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, που έκανε σημαία της τον ελληνικό πολιτισμό φέρνοντάς τον στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου, καθώς πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, ένα σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν που έχει μεγάλη σημασία και αξία η ανάδειξή του.


Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τον θάνατό της στις 6 Μαρτίου του 1994, θαυμαστές της απ’ όλο τον κόσμο δημοπρατούν μέχρι τον Απρίλιο μέσω της παγκόσμιας διαδικτυακής πλατφόρμας πωλήσεων και δημοπρασιών eBay άγνωστο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και την καριέρα της διεθνούς σταρ, που με την ομορφιά και το ταμπεραμέντο της σημάδεψε ολόκληρη εποχή. Εκατοντάδες φωτογραφίες -αρκετές από αυτές σπάνιες-, εξώφυλλα δίσκων και περιοδικών, αλλά και στιγμές από τη διεθνή καριέρα της σταρ δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς είναι μερικά μόνο από τα στιγμιότυπα που φιγουράρουν στις δεκάδες σελίδες της διαδικτυακής πλατφόρμας.


Εντύπωση προκαλούν οι φωτογραφίες από τις διεθνείς κινηματογραφικές επιτυχίες της Μελίνας Μερκούρη, που ήξερε πάντα μπροστά στην κάμερα να συμπεριφέρεται σαν μεγάλη πρωταγωνίστρια, ακόμα κι αν κάποιες φορές είχε κατηγορηθεί για μέτριου επιπέδου υποκριτική. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες από τη διάσημη ταινία «Topkapi» του 1964,κ στην οποία η κατάξανθη Μελίνα Μερκούρη ενσάρκωσε τη διεθνούς κλάσης απατεώνισσα Ελίζαμπεθ Λιπ. Η ταινία έφτασε μέχρι τα Οσκαρ τη χρονιά εκείνη και κατάφερε να αποσπάσει δύο χρυσά αγαλματίδια, Β’ Αντρικού Ρόλου για τον συμπρωταγωνιστή της Μελίνας Πίτερ Ουστίνοφ και Μουσικής για τον αγαπημένο της Μάνο Χατζιδάκι. Μπορεί με το «Topkapi» η Μελίνα να μην κατάφερε να αποσπάσει κάποιο βραβείο, κατάφερε όμως να εδραιωθεί στο Χόλιγουντ, ενώ το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού είχε αποσπάσει το 1960, όταν ενθουσίασε τα πλήθη με τη συμμετοχή της στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» στο περίφημο Φεστιβάλ των Καννών.


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η συλλογή φωτογραφιών από την ταινία «Once is not enough» του 1975, με τη Μελίνα Μερκούρη και την Alexis Smith σε προκλητικές σκηνές, αφού το σενάριο της ταινίας τις θέλει να ενσαρκώνουν ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι. Μάλιστα οι συγκεκριμένες φωτογραφίες με τη Μελίνα και την Alexis Smith να ανταλλάσσουν φιλιά ή να είναι ξαπλωμένες στο κρεβάτι και τα κορμιά τους να κρύβονται κάτω από μια γούνινη κουβέρτα είναι οι ακριβότερες της σειράς.


Στην ταινία «A man could get killed»


Στο πλούσιο «φωτογραφικό άλμπουμ» του eBay υπάρχουν και στιγμιότυπα με τη Μελίνα από την την ταινία του 1966 «A man could get killed», με την υπογραφή του Robert Arthur. Στην ταινία η Μελίνα ενσάρκωσε την Aurora ξεχωρίζοντας -εκτός από το υποκριτικό της ταλέντο- και για τις στιλιστικές της επιλογές, τις οποίες είχε αναλάβει ο πρώτος της ξάδελφος και διάσημος σχεδιαστής μόδας Ντίμης Κρίτσας. Η Μελίνα Μερκούρη έχασε τότε μια μεγάλη ευκαιρία, καθώς αρνήθηκε να ερμηνεύσει για την ταινία το τραγούδι «Strangers in the night», το οποίο ερμήνευσε ο Φρανκ Σινάτρα και έκανε την επιτυχία που όλοι γνωρίζουμε.


Στις φωτογραφίες υπάρχουν και στιγμιότυπα με τη Μελίνα Μερκούρη δίπλα στον συμπρωταγωνιστή της James Garner, ενώ ξεχωρίζει η φωτογραφία με τη Μελίνα να έχει πλεγμένα τα μαλλιά της μέσα σε ένα λευκό τουρμπάνι, ντυμένη με ένα εντυπωσιακό πουά φόρεμα με βολάν στα χέρια και στην περιφέρεια. Το λουκ συμπληρώνουν αξεσουάρ αλλά και ένα ζευγάρι πουά γόβες, τις οποίες η πρωταγωνίστρια κρατά στη συγκεκριμένη φωτογραφία στα χέρια της.


Σημαντική θέση σε αυτό το «διαδικτυακό άλμπουμ» έχουν οι φωτογραφίες της Μελίνας με τον αγαπημένο της σύζυγο Ζυλ Ντασσέν, αλλά και εκείνες από την εποχή των μεγάλων αγώνων κατά της χούντας και των προσπαθειών της για την επιστροφή των ελληνικών Μαρμάρων.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...