Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Αρχαιοκάπηλος αρχιμανδρίτης! Στο σκαμνί στις 19 Νοεμβρίου μαζί με άλλα πέντε άτομα!

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ένας αρχιμανδρίτης και άλλα πέντε άτομα, τα οποία παραπέμπονται σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων για τη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που συγκλόνισε την Ήπειρο επί μία δεκαετία.

Η ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου και μεταξύ των μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν είναι μητροπολίτες, εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Την αρχή του τέλους για το μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, που λεηλάτησε δεκάδες μοναστήρια στην Ήπειρο και όχι μόνο, φαίνεται ότι αποτέλεσε η κλοπή στο όμορφο χωριό Κουκούλι του Ζαγορίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το epiruspost.gr. Όλα άρχισαν τα Χριστούγεννα του 2009, όταν άγνωστοι ρήμαξαν την εκκλησία που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι ιερόσυλοι μαρτυρούσε ανθρώπους που γνώριζαν πολύ καλά την περιοχή, ενώ τα πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια που «έκαναν φτερά» κινητοποίησαν τις Αρχές όλης της Ηπείρου που ξεκίνησαν διεξοδικές έρευνες για την ανεύρεσή τους και, φυσικά, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Ύστερα από χρόνια εικόνες κλεμμένες από ναούς της Ηπείρου άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορες γκαλερί του Λονδίνου και του Άμστερνταμ, προκαλώντας αναστάτωση στους κόλπους της Εκκλησίας. Χάρη στην άμεση κινητοποίηση των διπλωματικών Αρχών και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, επέστρεψαν εκεί όπου ανήκαν. Μάλιστα, τον Μάιο του 2015 η ανακρίτρια Ιωαννίνων έδωσε εντολή να γίνουν έρευνες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Καλαμπάκα και στο ορεινό Περτούλι Τρικάλων, σε περιοχές της Κοζάνης και της Εύβοιας αλλά και στην Αθήνα.

Αρκετά άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών ένας 70χρονος συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου στην Αθήνα ο οποίος ήταν αποδέκτης θρησκευτικών κειμηλίων που έχουν κλαπεί από το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας της Ηπείρου. Είχε στην κατοχή του εκκλησιαστικά είδη που είχαν κλαπεί από ιερούς ναούς και μονές στην περιοχή των Ιωαννίνων και στο σπίτι του στα Πατήσια εντοπίστηκαν κομμάτια ξυλόγλυπτων τέμπλων, 93 εικόνες διάφορων αγίων, μεταλλικές λειψανοθήκες, θυμιατά κ.λπ. Σε άλλο διαμέρισμά του στα Εξάρχεια οι αστυνομικοί βρήκαν δισκοπότηρα, εικόνες τέμπλου 18ου και 19ου αιώνα, τέσσερα ευαγγέλια ετών 1872-1878, ένα ευχολόγιο του 1777 και διάφορα άλλα.

Για όλα τα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αποτελείται από εκατοντάδες σελίδες, στις οποίες καταγράφονται μαρτυρίες και περιστατικά, καθώς και εκτενείς αναφορές σε γκαλερί του εξωτερικού στις οποίες κατέληγαν πολλά από τα κειμήλια των μοναστηριών της Ηπείρου και άλλων περιοχών της χώρας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...