Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Σάλος για τον Αύγουστο

Σκληρή ανάρτηση της Τζένης Χειλουδάκη για Βερύκιο – Σταυρόπουλο: «Κοίτα ποιοι μιλάνε».

Το ποτάμι κουβάλησε μαζί του… πέτρες. «Ημουν και παραμένω αφοσιωμένος – ταγμένος – σε δύο μόνο πράγματα σ’ αυτή τη ζωή: στον άντρα μου και στα βιβλία μου». Η φράση αυτή του Αύγουστου Κορτώ, με την οποία αρνήθηκε ευγενικά την πολιτική εμπλοκή του στο Ποτάμι στο πλευρό του Σταύρου Θεοδωράκη, έγινε αφορμή για να ξεσπάσει ένας ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο και τον συγγραφέα που αρθρογραφεί στο portal του Θεοδωράκη.


Η κόντρα που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής του Alpha «Οι αντίθετοι» (μετά τα «χοντρά» σχόλια με τα οποία τοποθετήθηκε ο Βερύκιος, σχολιάζοντας με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο την επικαιρότητα), προσωρινά έβαινε προς εκτόνωση. Ξαναφούντωσε όμως χθες μετά την ανάρτηση του συγγραφέα στο facebook, που δηλώνει πλέον με βεβαιότητα ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες, καθώς πρόκειται να υποβάλει μήνυση εναντίον του δημοσιογράφου του Αlpha.


Την ίδια ώρα στο διαδίκτυο επικρατεί αναβρασμός, αφού το θέμα έχει πάρει πολιτικές προεκτάσεις και σχολιάζεται ποικιλοτρόπως. Θέση πήρε με τον δικό της τρόπο και η γνωστή τρανσέξουαλ Τζένη Χειλουδάκη, η οποία προχώρησε σε μία σκληρή ανάρτηση εναντίον των δύο δημοσιογράφων θέλοντας να στηρίξει τον Αύγουστο Κορτώ: «Το λέω δημόσια, με τις όποιες συνέπειες. Ενα από τα δύο αυτά ομοφοβικά (ακολουθούν υβριστικοί χαρακτηρισμοί) της κίτρινης δημοσιογραφίας, πίσω στις εποχές του σκανδάλου μου με τον εισαγγελέα, μετά το τέλος των συνεντεύξεων που μου έπαιρνε ερχόταν στο σπίτι μου και παρακαλούσε να “κάνουμε σεξ” (το οποίο όμως αναφέρει με χυδαίες εκφράσεις). Εποχές ΣΚΑΪ. Ε, α σιχτίρ πια, υποκριτές, α σιχτίρ».


Ο συγγραφέας, σε κείμενο που ανέβασε στο facebook την περασμένη Τρίτη, ξεκαθάρισε ότι δεν σκόπευε να πολιτευτεί ξεκαθαρίζοντας: «Η μνεία του Σταύρου Θεοδωράκη στο πρόσωπό μου -αφότου βεβαίως ο ίδιος τόνισε πως τα ονόματα που ανέφερε δεν συγκροτούν το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού- με τιμά ιδιαιτέρως, πλην όμως και ο ίδιος γνωρίζει πως αν χρειάζεται τη συμβουλή κάποιου σε ζητήματα σχετικά με τον χώρο του βιβλίου, λόγου χάρη, ή τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, υπάρχουν άτομα με πείρα, κατάρτιση και θεωρητική σκευή μακράν επαρκέστερη από τη δική μου. Ετσι, μολονότι εύχομαι ολόψυχα στον Σταύρο Θεοδωράκη καλή επιτυχία στον αγώνα του, καθιστώ σαφές ότι ουδέποτε σκόπευα να πολιτευθώ, και ούτε τώρα πρόκειται να το πράξω. Ημουν και παραμένω αφοσιωμένος – ταγμένος – σε δύο μόνο πράγματα σ’ αυτή τη ζωή: στον άντρα μου και στα βιβλία μου. Δεν υπάρχει χώρος για τίποτε άλλο».


Λάδι στη φωτιά


Από αυτή την τελευταία φράση, στην οποία ο Αύγουστος αναφέρεται στον σύντροφό του, «πιάστηκε» ο Δήμος Βερύκιος, ο οποίος έριξε λάδι στη φωτιά αφήνοντας υπονοούμενα πως ό,τι έγραψε ο συγγραφέας ίσως και να μην το πιστεύει, γιατί «μπορεί να έχει και δυο τρεις γκόμενους, να ‘χει και άλλα δυο τρία τεκνά». Μάλιστα κατά τα λεγόμενά του, «ο οποιοσδήποτε άνδρας ή γυναίκα που δηλώνει πίστη στον σύντροφό του, που βγαίνει με ντουντούκα και το λέει είναι από τη φύση του αλανιάρης. Οταν ακούω εγώ φιλάκια μάτσα μούτσα δημοσίως, κουμπώνομαι. Λέω αυτός ο τύπος ή η τύπισσα του τα φοράει του άλλου ή της άλλης, στον ΗΛΠΑΠ τον στέλνει στο τρόλεϊ».


Δεν σταμάτησε όμως εκεί, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ραδιοφωνικού παρτενέρ του Δημήτρη Σταυρόπουλου να σταματήσει τις ύβρεις χαρακτηρίζοντάς τον ακόμη και χυδαίο. Εκείνος συνέχισε, αποκαλώντας τον Κορτώ, «Παρθενοπόπη», προσφωνώντας τον «κυρία Αυγουστίνα», δικαιολογώντας το «γιατί μόνη της δηλώνει ότι είναι η γυναίκα της παρέας». Με εκφράσεις τύπου «τη γνωρίζω την κυρά Αυγουστίνα πολύ καλά», εξέφρασε την πεποίθησή του πως «χρησιμοποίησε τον Θεοδωράκη και το Ποτάμι του για να περάσει τη δική του… καυ…». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι η εποχή που η μειονότης των γκέι κυριαρχεί στην πιάτσα και κάνουν αντεπίθεση με πρώτο και καλύτερο τον Βαλλιανάτο».


Ο Σταυρόπουλος ήταν απών από τη χθεσινή εκπομπή, με επίσημη δικαιολογία του σταθμού ότι είναι άρρωστος.


«Ζητώ συγγνώμη, ήταν μέρος της πρόζας»


Μία ημέρα αργότερα ο δημοσιογράφος του Alpha Δήμος Βερύκιος έκανε τη δική του «δήλωση μετανοίας», όπως τη χαρακτήρισε, μέσω social media: «Δηλώνω υπευθύνως και βάσει των συνεπειών του νόμου ότι ΔΕΝ είμαι ομοφοβικός και ούτε συμμερίζομαι τις απόψεις και τις στάσεις των ομοφοβικών. Δηλώνω υπευθύνως ότι δεν διάκειμαι εναντίον των ομοφυλοφίλων και των οργανώσεών τους. Απεναντίας, μια ζωή στήριζα και εξακολουθώ -μέχρι παρεξηγήσεως- να στηρίζω τα δικαιώματά τους.


»Δηλώνω υπευθύνως ότι το ραδιοφωνικό σχόλιό μου για τον Αύγουστο Κορτώ, που τον γνωρίζω μόνο από το συγγραφικό του έργο, δεν είχε καμία πρόθεση να τον μειώσει ως άτομο ή ως gay.


Εγινε μόνο και μόνο με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην πολιτική και μόνο ως μέρος της πολιτικής πρόζας που κάνουμε κάθε πρωί τα 15 τελευταία χρόνια στο ραδιόφωνο μπορεί να εκληφθεί. Μία πρόζα που μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε παρεξηγήσει… Ειλικρινά λυπάμαι για τούτη την παρεξήγηση. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη από τον κάθε επώνυμο ή ανώνυμο, φανερό ή κρυφό ομοφυλόφιλο. Δεν είχα την πρόθεση να χλευάσω ή να ταπεινώσω κανέναν, ούτε φυσικά τον Αύγουστο Κορτώ. Πριν με βάλετε στο “δίχτυ με τη γάτα” και με ρίξετε στο… ποτάμι σας ζητώ να με συγχωρήσετε για τη φραστική ραδιοφωνική ακρότητα. Αλλωστε άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε. Το θέμα είναι να έχουμε τη δύναμη να τα αναγνωρίζουμε και να τα διορθώνουμε. Με ειλικρινή μεταμέλεια, Δήμος Βερύκιος».


«Πρόκειται για ραδιοφωνική θηριωδία, θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη»


Η απάντηση του Κορτώ αρχικά περιλάμβανε μεγάλη δόση χιούμορ. Οπως έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook, «έπεσε στο τραπέζι ιδέα για χοντρό γέλιο. Τραβάμε ένα κάρο αγωγές στον Alpha για το ντελίριο του Βερύκιου και με τα φράγκα που θα μας επιδικάσουν κάνουμε το πιο γαμ*** Gay Pride ever».


Ωστόσο λίγα 24ωρα αργότερα το χιούμορ έγινε οργή. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της «Espresso» με τον Αύγουστο Κορτώ, εκείνος αρκέστηκε να μας διαβεβαιώσει πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη καθώς το οφείλει σε όσους αγαπά. Παράλληλα δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook την εξής δήλωση: «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Ως επαγγελματίας γραφιάς, ξέρω από πρώτο χέρι την αλήθεια που περιέχεται στη λαϊκή τούτη ρήση. Μόνο που ορισμένες φορές, το μεταφορικό σχήμα γίνεται κυριολεκτικό, κι άνθρωποι τσακίζονται στ’ αλήθεια απ’ τον κακόβουλο λόγο των άλλων. Συχνά, και μια σκληρή κουβέντα αρκεί για να συντρίψει έναν ευάλωτο ψυχισμό, και να εξωθήσει το άτομο που υφίσταται τη λεκτική βία ακόμη και στο απονενοημένο διάβημα. Κι άλλοτε πάλι, όταν ο λόγος γίνεται όπλο για απρόκλητη επίθεση, προσβολή και ισοπέδωση της προσωπικότητας και του έργου ενός ανθρώπου μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να ανήκει σε μια μειονότητα, τότε το εκπεφρασμένο, ρατσιστικό μίσος στρέφεται ενάντια σε κάθε άτομο που προσπαθεί να διεκδικήσει την προσωπική του ελευθερία και την αξιοπρεπή του μεταχείριση από το κράτος και τους συνανθρώπους του.


Οταν για πρώτη φορά μου γνωστοποιήθηκε η εκτενής και χυδαία επίθεση του Δήμου Βερύκιου στο πρόσωπό μου, προσπάθησα να τη διαχειριστώ με το ήθος, τη μεγαλοψυχία και τον αυτοσαρκασμό που μου δίδαξε η λατρεμένη μου μητέρα. Ωστόσο, όταν ο απόηχος της ραδιοφωνικής αυτής θηριωδίας άγγιξε τους αγαπημένους μου ανθρώπους, όταν είδα τον σύντροφό μου -τον άντρα μου, όπως διεκδικώ το δικαίωμα να τον αποκαλώ- να προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυα της οργής που τον κατέκλυζε, κι όταν η σύντροφος του πατέρα μου και δεύτερή μου μάνα μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι ο πατέρας μου είχε υποστεί υπερτασική κρίση έπειτα από την έκθεσή του στα δεκαπέντε αυτά λεπτά χολής και μίσους για τον μοναχογιό του, η συνολική αυτή κατάσταση επέβαλε τη λήψη μιας απόφασης.


»Κι αποφάσισα ότι οφείλω να υπερασπιστώ και να προστατεύσω πρώτα τους ανθρώπους της καρδιάς μου, έπειτα τον κάθε άνθρωπο που θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση μου -στο στόχαστρο του δηλητηριώδους δημόσιου λόγου που εκφράζει ο κύριος Βερύκιος (όπως, λόγου χάρη, έναν ομοφυλόφιλο νεότερο από μένα, χωρίς τη στήριξη και την αγάπη που λαμβάνω, κι ο οποίος μπορεί να εξωθείτο στην αυτοκαταστροφή)- και τελευταίο τον εαυτό μου.


»Ετσι, στο όνομα και τη μνήμη των γενναίων ανδρών και γυναικών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία που μπορώ και απολαμβάνω σήμερα, και για την αποφυγή περαιτέρω στοχοποίησης και θυματοποίησης αθώων συνανθρώπων μου, προσφεύγω στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμόδια να αξιολογήσει τον κύριο Βερύκιο και τον ραδιοφωνικό σταθμό που του επέτρεψε να ασχημονεί επί δεκαπέντε ολόκληρα λεπτά με στόχο του έναν άνθρωπο που ουδέποτε του προκάλεσε το παραμικρό κακό. Κάθε εκ των υστέρων δήλωση “μετάνοιας”, απλώς οξύνει το ψυχικό άλγος και δεν θα επέτρεπε την υπαναχώρησή μου. Μετά τιμής, Αύγουστος Κορτώ».


ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ – ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΥΡΙΤΣΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...