Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Κώστας Σλούκας στο PS Blog: «Συγκινητικό να τραγουδάνε οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού...

Αποκαλυπτικός ήταν ο Κώστας Σλούκας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο PS Blog,...

Το… χρίσμα στην Ντενίση θα έδινε η Γερονικολού, αν παντρευόταν τον Τσιμιτσέλη

«Η Μιμή είναι πολύ φίλη μας, κάνουμε και παρέα,...

Ο εγγονός του Ανέστη Βλάχου χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε χθες, Κυριακή, η χειροτονία σε...

Τα νέα στοιχεία στη δίκη του παιδιάτρου που κατηγορείται πως ασέλγησε σε...

Στις 14 Μαΐου αναμένεται να συνεχιστεί στο Μικτό Ορκωτό...

«Παιχνίδια» θρόνου με έναν Ελληνα

Ο Νικόλαος Μανούσος, εκδότης της ελληνικής βερσιόν του «Game of Thrones», μιλάει για την παγκόσμια επιτυχία του… φανταστικού.


Το επάγγελμα του Νικόλαου Μανούσου, του εκδότη της ελληνικής βερσιόν του «Game of Thrones» και δημιουργού του οίκου Anubis και της Compupress, είναι το «φανταστικό». Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Είναι ένας από τους πιονέρους του περιοδικού Τύπου για υπολογιστές και ταυτόχρονα ο απόλυτος… κυρίαρχος στον χώρο της επιστημονικής και ηρωικής φαντασίας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ήταν φοιτητής Ιατρικής, όταν άρχισε να δουλεύει στο «Περισκόπιο της Επιστήμης» του Σταύρου Πανέλη ως εξωτερικός συνεργάτης. Συν τω χρόνω έγινε ένας από τους βασικούς συνεργάτες σε θέματα Ιατρικής, Βιολογίας κ.ά. Κάποια στιγμή έκανε μαζί με τον Σ. Πανέλη και μια έκδοση σχετική με τον δείκτη νοημοσύνης, τεστ ευφυΐας κ.λπ. Πήγε πάρα πολύ καλά. Ακολούθησε το θρυλικό «Computer για Ολους». Η συνέχεια της πορείας του κ. Μανούσου, μεγάλη, γεμάτη εκπλήξεις και απρόσμενες εξελίξεις. Σαν την πλοκή του «Game of Thrones» που κατέκτησε τις οθόνες μας. 


Στον κλάδο του Τύπου για υπολογιστές και πληροφορική θεωρείτε τον εαυτό σας πρωτοπόρο;


Εξ αντικειμένου, ναι. Ημασταν μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν -ήδη από τις αρχές του ’80- με τον χώρο των υπολογιστών και η μοναδική σε αυτό το βάθος και επί τόσα χρόνια. Ηταν το «Computer για Ολους», ακολούθησε το «Pixel» κι ύστερα ένα περιοδικό που έβγαλε μόνο τρία τεύχη: το «Hardware και Ρομποτική». Ηταν ένα περιοδικό εξαιρετικά… πρόωρο και πρωτοποριακό για την εποχή του. Ασχολείτο με home robotics!


Τώρα ποια περιοδικά αυτής της μορφής… επιβιώνουν;


Δύο. Το ένα, το «PC Master», ακόμα βρίσκεται σε χάρτινη μορφή. Το «PC Master» ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια του «Pixel». Στον κυβερνοχώρο εκδίδεται και το «Computer για Ολους». Ηταν συνδρομητικό μέχρι το τεύχος 350. Από το 351, που θα κυκλοφορήσει οσονούπω, θα διανέμεται δωρεάν. Ο λόγος της ελεύθερης διάθεσής του είναι απλός. Ο αριθμός των Ελλήνων που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για ένα περιοδικό που θα διαβάσουν στην ταμπλέτα τους είναι για την ώρα πολύ μικρός. Αναμφίβολα θα μεγαλώσει αυτό το νούμερο, αφού οι κάτοχοι των ταμπλετών θα αυξηθούν πολύ.


Το μέλλον του «PC Master»;


Αμφίβολο. Οπως είναι σε όλα τα χάρτινα προϊόντα. Το κρατάμε με νύχια και με δόντια, επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδεχθούμε ότι θα είμαστε μια εκδοτική εταιρεία που δεν θα έχει κανένα χάρτινο προϊόν στον χώρο των υπολογιστών. Η τεχνολογία ήταν και παραμένει το πάθος μας.


Πάθος δεν είναι και η επιστημονική φαντασία;


Ναι. Ξεκίνησε με ένα δώρο που μου έκανε ο πατέρας μου (καθηγητής Ιατρικής το επάγγελμά του). Μου έφερε το πρώτο βιβλίο από την τριλογία του Ισαάκ Ασίμοφ, το «Foundation» (ελληνικός τίτλος: «Το Θεμέλιο»). Από τότε, που ήμουν περίπου 15 ετών, άρχισα να ταξιδεύω σ’ αυτούς τους κόσμους που δημιούργησαν οι συγγραφείς της επιστημονικής φαντασίας. Στην Anubis ξεκινήσαμε αυτού του είδους τις εκδόσεις με τον Γκι Γκάβριελ Κέι, τον Καναδό συγγραφέα fantasy, που είχε συνεργαστεί με τον Κρίστοφερ Τόλκιν, τον γιο του δημιουργού του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» για την έκδοση του «Σιλμαρίλιον».


Αν ναυαγούσατε σ’ ένα νησί και σας υποχρέωναν να πάρετε μόνο πέντε βιβλία μαζί σας, ποια θα ήταν;
Το «Dune» του Φρανκ Χέρμπερτ, τον «Νονό» του Μάριο Πούτζο, το «Θεμέλιο» του Ισαάκ Ασίμοφ, το «Αριστερό Χέρι του Σκότους» της Ούρσουλα λε Γκεν και ένα τομίδιο από Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ για τα βράδια…


Η σειρά που έγινε συνήθεια


Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του «Game of Thrones»;


Πέρα από το αναμφισβήτητο ταλέντο του συγγραφέα και την εξαιρετική δουλειά της ΗΒΟ, της εταιρείας που το μετέτρεψε σε τηλεοπτικό σίριαλ, είναι ότι δεν γνωρίζεις αν ο αγαπημένος σου ήρωας θα επιβιώσει ή όχι. Εχεις ταυτιστεί με τον τάδε πρωταγωνιστή, έχεις φτάσει στο πέμπτο βιβλίο όπου έχεις βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να πάθει κάτι κακό και ο συγγραφέας σου τον… καθαρίζει ξαφνικά! Εγώ προσωπικά δύο φορές (τουλάχιστον) έχω φάει γροθιά στο στομάχι, λόγω δυσάρεστης ανατροπής στην πλοκή. Ο George R. R. Martin, ο συγγραφέας του έργου, έχει και ένα ανέκδοτο να λέει γι’ αυτό το θέμα: «Οποτε με ρωτούν πότε θα βγάλω καινούργιο βιβλίο σκοτώνω κι έναν Σταρκ» (μία από τις… κυρίαρχες οικογένειες του «Game of Thrones»).


Πληρώσατε ακριβά για να αγοράσετε τα δικαιώματα;


Οχι. Το πήραμε πριν γίνει επιτυχία, επειδή μας άρεσε, όπως κάνουμε πάντα. Πουλούσε 500 κομμάτια τον χρόνο και τώρα σε πολλούς τόμους δεν προλαβαίνουμε να τυπώνουμε!


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...