Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Eλενα Χριστοπούλου: Η artist manager σε ρόλο κριτή στο reality «My Style...

Υπό άκρα μυστικότητα «έκλεισε» για τη νέα τηλεοπτική σεζόν...

Εβελυν Καζαντζόγλου με νέο hairstyle

Νέο look για την Εβελυν Καζαντζόγλου. H fashion expert...

Ηλίας Καμπακάκης: Νέο διπλό ψηφιακό άλμπουμ

Λίγο μετά την κυκλοφορία του single του «1000 φορές»,...

Ειρήνης Στεριανού: Το μοντέλο και ηθοποιός σε λαμπερό event με φίλους...

Η σειρά γυαλιών ηλίου της Ειρήνης Στεριανού είναι γεγονός...

«Δόξα και τιμή» στον Βεζυρέα

Ο Παρθένιος Α’ (και πρώην μοντέλο) ενθρονίστηκε ως αρχιεπίσκοπος Αθηνών ομάδας των παλαιοημερολογιτών.


Μπορεί να καθαιρέθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι «Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί» (παλαιοημερολογίτες) να μην τον αναγνωρίζουν ούτε ως δικό τους κληρικό, εκείνος όμως χθες, ανήμερα την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενθρονίστηκε ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος της Εκκλησίας των Παλαιοεορτολογιτών, με «δόξα και τιμή».


Η ενθρόνιση του Παρθένιου Α’ (κατά κόσμο Βασίλη Βεζυρέα) πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σε τελετή που ακολούθησε την πρωινή λειτουργία στον ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στη Νίκαια υπό την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ρωσίας, Μολδαβίας, Ρουμανίας των αντίστοιχων θρησκευτικών δογμάτων. Ο πρώην διάκονος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που μεταμορφώθηκε σε μοντέλο, περπάτησε σε πασαρέλες γνωστών σχεδιαστών, έκανε τα περάσματά του από τον χώρο της υποκριτικής (και πρωταγωνίστησε σε lifestyle εκπομπές, καθώς φορούσε και πέταγε τα ράσα επί μεγάλο χρονικό διάστημα), πλέον διαθέτει τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου συγκεκριμένης ομάδας παλαιοεορτολογιτών.


Ετσι χθες, παρουσία των γονέων του και περίπου εξήντα πιστών, ο μακαριότατος Παρθένιος Α’, αφού κοινώνησε το ποίμνιό του, αποδέχθηκε με χαρά μια εικόνα της Παναγίας από κερί από τον Αρχιεπίσκοπο Ρωσίας -του συγκεκριμένου δόγματος-, ενώ ιδιωτική φιλαρμονική έπαιζε τον εθνικό ύμνο και οι πιστοί του φώναζαν «άξιος». Ο Παρθένιος Α’, αφού αναθεμάτισε την κάθε αίρεση, είπε στον λόγο του: «Θεωρώ ότι μια τελετή, λόγω της ενθρόνισής μου, σε αίθουσες δεξιώσεων θα ήταν υπερβολική όταν στην Ελλάδα υπάρχει οικονομική κρίση, όταν οι χριστιανοί εκδιώκονται στη Συρία και όταν στην Ουκρανία αντηχούν τα τύμπανα του πολέμου. Τα χρήματα της εκδήλωσης για την ενθρόνισή μου θα δοθούν στο Σπίτι της Αγάπης στη Νίκαια, ώστε να εξασφαλιστούν γεύματα για τους απόρους καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας».


Και συνέχισε υπερασπιζόμενος τον εαυτό του: «Λένε πολλά για μένα. Εγώ το ράσο μπορώ να το βγάλω και να πάω στη δουλειά. Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Δεν είμαι έμμισθος από την Εκκλησία. Υπάρχουν όμως άλλοι που το ράσο το έχουν κάνει επάγγελμα. Ο χρόνος θα με δικαιώσει. Ας κοιτάξει ο καθένας την καμπούρα του από τον να κρίνει τον άλλο. Για μένα είτε με το παλαιό είτε με το νέο ημερολόγιο, ο Ιησούς Χρηστός είναι ένας. Και είναι αγάπη».


Οπως αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Εspresso», ο Παρθένιος Α’ είχε αρχικά βρεθεί στους κόλπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως διάκονος. Η εμπλοκή του όμως με τη showbiz (συνεργάστηκε σε πίστες με την Τζένη Βάνου, την Εφη Θώδη, την Πόπη Μαλλιωτάκη και τον Γιάννη Φλωρινιώτη) πολύ γρήγορα τον έβγαλε εκτός. Καθαιρέθηκε οριστικά και αμετάκλητα τον Οκτώβριο του 2002, καθώς ως διάκονος (με το όνομα Χρυσόστομος) υπέπεσε σε σοβαρότατα παραπτώματα.


Ακολούθησε η ανάμιξή του με συγκεκριμένη ομάδα παλαιοεορτολογιτών (είναι διασπασμένοι σε διάφορες οργανώσεις) που ουδεμία σχέση έχει με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος. Με διαδικασίες-εξπρές χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης, ενώ έναν χρόνο αργότερα εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Παλαιοεορτολογιτών Ελλάδος μητροπολίτης Καριουπόλεως, Οιτύλου και πάσης Μάνης. Στις 27 Ιανουαρίου του 2014 εξελέγη παμψηφεί και διά βοής από την Ιερά Σύνοδο και τον λαό των Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος της Εκκλησίας των παλαιεορτολογιτών.


Μάλιστα μιλώντας στην «Εspresso» o Παρθένιος Α’, ο οποίος πλέον αποκαλείται «παπάς των πεινασμένων» είχε αναφέρει: «Κάνουμε παράλληλα πολλές δουλειές. Εγώ, για παράδειγμα, δούλευα ως μάγειρας, παλιότερα τραγουδούσα σε πίστες. Πάντως κάθε βράδυ βρίσκομαι στην Ομόνοια και μοιράζω τρόφιμα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ή είμαι στην κουζίνα του ναού στη Νίκαια, όπου μαγειρεύω για 36 παιδάκια. Είτε Βεζυρέας είτε Παρθένιος Α’, είμαι ο ίδιος άνθρωπος».


Αντιδράσεις των Γνήσιων Ορθοδόξων


Η ενθρόνιση του Παρθένιου Α’ προκάλεσε την αντίδραση δεκάδων πολιτών που ακολουθούν το Πάτριο Εορτολόγιο και διευκρινίζουν ότι ο κανονικός μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας των ΓΟΧ είναι ο κ. Καλλίνικος. Συγκεκριμένα, μέσω επιστολής τους δηλώνουν: «Ο κ. Βεζυρέας υπήρξε κληρικός της κρατικής Εκκλησίας της Ελλάδας από την οποία έχει καθαιρεθεί. Ουδέποτε υπήρξε κληρικός της Εκκλησίας του Πάτριου Ημερολογίου. Αντίθετα, η Εκκλησία στην οποία δηλώνει πως ανήκει και η Σύνοδος η οποία υποτίθεται πως τον εξέλεξε είναι ένα μόρφωμα. Κάνουμε έκκληση προς την ελληνική Πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά μας».


ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ – Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΗΝΑΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Σύνταξη εδώ και τώρα στους γονείς παιδιών με αναπηρία

Ενα ψήφισμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα έρχεται από σήμερα...

Βούλα Γκίκα: Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι παρουσία μόλις 20 ανθρώπων

Μόνη και ξεχασμένη από φίλους και συναδέλφους της κηδεύτηκε...

Ντόλτσε βίτα για ένστολους λουφαδόρους – Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο

Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο με τα καμώματα...

Η πασίγνωστη ηθοποιός που κόλλησε Covid οκτώ εργαζομένους έκανε παράνομα ιατρικές εξετάσεις

Ρουσφέτι στην πασίγνωστη ηθοποιό που κόλλησε κορονοϊό τουλάχιστον οκτώ...

«Βασίλισσα» στο Μαρούσι (;) από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Ελένη Μενεγάκη

Το 2025 θα προσγειωθεί η Ελένη Μενεγάκη στον ΑΝΤ1;...

Βιασμοί σε γηροκομείο: Το μαρτύριο μάνας τεσσάρων παιδιών σε οίκο ευγηρίας στη δυτική Ελλάδα

Την ώρα που η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανυπεράσπιστων...