Τεστ αναπνοής βρίσκει καρκίνο του μαστού

Είναι ακριβές στη διάγνωση όσο και οι άλλες εξετάσεις στήθους.

Μπορεί η αναπνοή να προδώσει την ύπαρξη καρκίνου του μαστού; Αμερικανική εταιρία διαπίστωσε πως αυτό ισχύει, οπότε δημιούργησε τεστ αναπνοής το οποίο, όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνα, είναι τουλάχιστον εξίσου ακριβές στη διάγνωση με τις απεικονιστικές εξετάσεις μαστού που γίνονται σήμερα.


Το BreathLink, όπως ονομάζεται το τεστ, χρειάζεται λιγότερο από δέκα λεπτά για να εντοπίσει την κακοήθεια και, όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του, μειώνει την ανάγκη των γυναικών να υποβάλλονται σε μαστογραφία, μια διαδικασία που αρκετές γυναίκες τη θεωρούν ιδιαίτερα ενοχλητική. Δεδομένου λοιπόν ότι αυτή η εξέταση είναι πολύ πιο εύκολη, οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι περισσότερες γυναίκες θα πειστούν να υποβάλλονται συχνότερα σε προληπτικό έλεγχο και μάλιστα χωρίς να εκτίθενται στην ακτινοβολία.


Το BreathLink, που κυκλοφορεί ήδη στην Ευρώπη, απαιτεί από τη γυναίκα που εξετάζεται να αναπνεύσει για δύο λεπτά χρησιμοποιώντας την ειδική συσκευή. Το μηχάνημα αναλύει τη χημική σύσταση της αναπνοής και τα αποτελέσματα καταγράφονται από υπολογιστή που καθορίζει αν η σύσταση δείχνει σημεία καρκίνου του μαστού.


«Γνωρίζουμε ότι αν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ αναπνοής, τότε τουλάχιστον κατά 99,9% η γυναίκα δεν έχει καρκίνο του μαστού» σχολιάζει ο Μάικλ Φίλιπς, καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κολέγιο της Νέας Υόρκης και ιθύνων νους πίσω από το νέο τεστ. Και συμπληρώνει: «Αυτό είναι πολύ κομβικό σημείο, επειδή σε όλες τις απεικονιστικές εξετάσεις η πλειονότητα των γυναικών που τις κάνουν δεν έχει καρκίνο του μαστού. Τελικά ο γιατρός μαζί με τη γυναίκα θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί να διασταυρωθεί το αποτέλεσμα με μαστογραφία». Αντίθετα, η ακρίβεια στα θετικά αποτελέσματα, δηλαδή σε αυτά που δείχνουν ένδειξη καρκίνου του μαστού, δεν είναι τόσο μεγάλη, οπότε η ασθενής πρέπει να υποβληθεί οπωσδήποτε σε μαστογραφία για διασταύρωση.


Ο δρ Φίλιπς παραδέχεται ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες πριν το BreathLink αποτελέσει την πρώτη επιλογή διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού, εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει τα επόμενα χρόνια.


Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ