Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ψυχανάλυσέ το: Ο πειρασμός της απιστίας

Η απιστία είναι κάτι που σίγουρα φέρνει αναταράξεις σε μια σχέση, κυρίως αν γίνει γνωστή, αλλά ακόμα και αν δεν γίνει, αφού είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αλλαγές στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά του ατόμου που απίστησε, με αποτέλεσμα να φέρεται διαφορετικά στη/στον σύντροφό του/της.

Από την Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

Απιστία είναι η αθέτηση της υπόσχεσης ότι θα παραμείνουμε πιστοί και αφοσιωμένοι σε έναν σύντροφο. Αυτή η υπόσχεση μπορεί να έχει διάφορες μορφές και εκδοχές, από τον γάμο έως ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ των συντρόφων.

Η σεξουαλική απιστία είναι ξεκάθαρη, όμως ο πειρασμός μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή μέσα στην καθημερινότητα, αφού έχουμε τη συναισθηματική απιστία, τη λεκτική απιστία και τη διαδικτυακή απιστία. Για πολλούς, μάλιστα, το διαδίκτυο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές των σχέσεων και συγκεκριμένα των συζυγικών.

Το ανεξάντλητο εύρος των χρηστών του προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες νεοτερισμού. Στις μέρες μας η απιστία και η υιοθέτηση μυστικών επαφών και συμπεριφορών είναι πλέον πολύ εύκολες, από τη στιγμή που με τη χρήση των τεχνολογικών μέσων όλα μπορούν να γίνουν γρήγορα και κρυφά.

Οι φιλικές σχέσεις που αποκτούν έναν πιο ερωτικό χαρακτήρα, οι συναισθηματικοί δεσμοί, η επιστροφή ενός πρώην συντρόφου, η αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου, το διαδικτυακό πορνό, όλα μπορούν να γίνουν εύκολα και μυστικά, ωθώντας ολοένα και περισσότερα άτομα στην υιοθέτηση μιας παράλληλης ερωτικής ζωής. Είναι πιθανό να αναζητήσουμε ερωτικές εμπειρίες εκτός της σχέσης ή του γάμου σε διάφορες στιγμές της ζωής μας.

«Συνταγή»

Ας μην ξεχνάμε ότι ένας άνθρωπος που παραμελείται από τον σύντροφό του -λόγω της αδιαφορίας, της πολλής δουλειάς ή των προβλημάτων του τελευταίου- μπορεί επίσης να καταφύγει στην απιστία. Επιπλέον, συχνά αιτία της απιστίας είναι βαθύτερες ανασφάλειες, ο φόβος κάποιου να αφεθεί και να εμπιστευτεί, αλλά και η προσπάθεια να «προλάβει» τον άλλον, να απιστήσει δηλαδή προτού προδοθεί.

Αυτό, όμως, που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι πως δεν υπάρχει ασφαλής «συνταγή» για την απιστία· μια γυναίκα που παραμελείται από τον άνδρα της δεν είναι απαραίτητο ότι θα τον απατήσει, όπως αντίστοιχα δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο για έναν άνδρα που νιώθει ότι μεγαλώνει και χάνει τη γοητεία του. Η απιστία ως συμπεριφορά μπορεί να προκαλείται από διαφορετικά αίτια και αφορμές ή συνδυασμό αυτών. Γιατί, όμως, απιστούμε; Ποιοι είναι επιρρεπείς, ποιοι υποκύπτουν συχνότερα; Και κατά πόσον μπορούμε να συνεχίσουμε κανονικά τη σχέση μας, την παλιά ή τη νέα, ύστερα από μια απιστία;

Βιολογικά αίτια, καθώς τελευταίες έρευνες αναφέρουν γονίδια τα οποία εκφράζουν διαφορετικές σεξουαλικές δραστηριότητες. Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί γονίδια τα οποία σχετίζονται με τη μονογαμία.

Η αναζήτηση αύξησης της αδρεναλίνης ενάντια στη ρουτίνα της καθημερινότητας και η γοητεία του απαγορευμένου. Η έλλειψη επικοινωνίας μέσα στη σχέση, τα συναισθηματικά κενά, η συναισθηματική απομάκρυνση, η απομόνωση και το στρες. Οι συγκρούσεις και ο θυμός για λόγους εκδίκησης. Η κρίση μέσης ηλικίας, ανάγκη για επιβεβαίωση κ.λπ.

Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η κακή χρήση της εξωστρέφειας, η συναισθηματική αστάθεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και στον/στη σύντροφο μπορεί να οδηγήσουν στην απιστία. Η ευσυνειδησία, η ειλικρίνεια, η σταθερότητα αναφέρονται ως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάποιου που είναι πιστός. Το περιβάλλον πολλές φορές μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες απιστίας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...