Ψυχανάλυσέ το: Ο πειρασμός της απιστίας

Η απιστία είναι κάτι που σίγουρα φέρνει αναταράξεις σε μια σχέση, κυρίως αν γίνει γνωστή, αλλά ακόμα και αν δεν γίνει, αφού είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αλλαγές στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά του ατόμου που απίστησε, με αποτέλεσμα να φέρεται διαφορετικά στη/στον σύντροφό του/της.

Από την Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

Απιστία είναι η αθέτηση της υπόσχεσης ότι θα παραμείνουμε πιστοί και αφοσιωμένοι σε έναν σύντροφο. Αυτή η υπόσχεση μπορεί να έχει διάφορες μορφές και εκδοχές, από τον γάμο έως ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ των συντρόφων.

Η σεξουαλική απιστία είναι ξεκάθαρη, όμως ο πειρασμός μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή μέσα στην καθημερινότητα, αφού έχουμε τη συναισθηματική απιστία, τη λεκτική απιστία και τη διαδικτυακή απιστία. Για πολλούς, μάλιστα, το διαδίκτυο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές των σχέσεων και συγκεκριμένα των συζυγικών.

Το ανεξάντλητο εύρος των χρηστών του προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες νεοτερισμού. Στις μέρες μας η απιστία και η υιοθέτηση μυστικών επαφών και συμπεριφορών είναι πλέον πολύ εύκολες, από τη στιγμή που με τη χρήση των τεχνολογικών μέσων όλα μπορούν να γίνουν γρήγορα και κρυφά.

Οι φιλικές σχέσεις που αποκτούν έναν πιο ερωτικό χαρακτήρα, οι συναισθηματικοί δεσμοί, η επιστροφή ενός πρώην συντρόφου, η αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου, το διαδικτυακό πορνό, όλα μπορούν να γίνουν εύκολα και μυστικά, ωθώντας ολοένα και περισσότερα άτομα στην υιοθέτηση μιας παράλληλης ερωτικής ζωής. Είναι πιθανό να αναζητήσουμε ερωτικές εμπειρίες εκτός της σχέσης ή του γάμου σε διάφορες στιγμές της ζωής μας.

«Συνταγή»

Ας μην ξεχνάμε ότι ένας άνθρωπος που παραμελείται από τον σύντροφό του -λόγω της αδιαφορίας, της πολλής δουλειάς ή των προβλημάτων του τελευταίου- μπορεί επίσης να καταφύγει στην απιστία. Επιπλέον, συχνά αιτία της απιστίας είναι βαθύτερες ανασφάλειες, ο φόβος κάποιου να αφεθεί και να εμπιστευτεί, αλλά και η προσπάθεια να «προλάβει» τον άλλον, να απιστήσει δηλαδή προτού προδοθεί.

Αυτό, όμως, που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι πως δεν υπάρχει ασφαλής «συνταγή» για την απιστία· μια γυναίκα που παραμελείται από τον άνδρα της δεν είναι απαραίτητο ότι θα τον απατήσει, όπως αντίστοιχα δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο για έναν άνδρα που νιώθει ότι μεγαλώνει και χάνει τη γοητεία του. Η απιστία ως συμπεριφορά μπορεί να προκαλείται από διαφορετικά αίτια και αφορμές ή συνδυασμό αυτών. Γιατί, όμως, απιστούμε; Ποιοι είναι επιρρεπείς, ποιοι υποκύπτουν συχνότερα; Και κατά πόσον μπορούμε να συνεχίσουμε κανονικά τη σχέση μας, την παλιά ή τη νέα, ύστερα από μια απιστία;

Βιολογικά αίτια, καθώς τελευταίες έρευνες αναφέρουν γονίδια τα οποία εκφράζουν διαφορετικές σεξουαλικές δραστηριότητες. Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί γονίδια τα οποία σχετίζονται με τη μονογαμία.

Η αναζήτηση αύξησης της αδρεναλίνης ενάντια στη ρουτίνα της καθημερινότητας και η γοητεία του απαγορευμένου. Η έλλειψη επικοινωνίας μέσα στη σχέση, τα συναισθηματικά κενά, η συναισθηματική απομάκρυνση, η απομόνωση και το στρες. Οι συγκρούσεις και ο θυμός για λόγους εκδίκησης. Η κρίση μέσης ηλικίας, ανάγκη για επιβεβαίωση κ.λπ.

Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η κακή χρήση της εξωστρέφειας, η συναισθηματική αστάθεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και στον/στη σύντροφο μπορεί να οδηγήσουν στην απιστία. Η ευσυνειδησία, η ειλικρίνεια, η σταθερότητα αναφέρονται ως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάποιου που είναι πιστός. Το περιβάλλον πολλές φορές μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες απιστίας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ