Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Το εγχείρημα που χαρίζει χαρά και ξεγνοιασιά

Η ιδέα που άρχισε να γεννιέται δειλά- δειλά πριν από περίπου έξι χρόνια στο μυαλό του Διονύση Γουράνιου, όταν άκουσε τον 22χρονο -τότε- γιο του Νικόλα να του λέει «Μπαμπά, εμείς δεν έχουμε πουθενά να πάμε το απόγευμα», έμελλε να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με την ιδιαιτερότητα μιας αναπηρίας.

Το εγχείρημα που έφερνε χαρά και ξεγνοιασιά στο δικό του παιδί όσο και σε άλλα με παρόμοια προβλήματα κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν να πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο, βρήκε συμπαραστάτες σε αυτό πολλούς γονείς παιδιών και νέων με αναπηρία, οι οποίοι ήθελαν μόνο να βλέπουν τα παιδιά τους να χαμογελούν μέσα από τις ατέλειωτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε ολόκληρη τη ζωή τους. Οι λέξεις που ξεστόμισε ο Νικόλας στον πατέρα του έγιναν αφορμή να γεννηθεί ο εθελοντικός πολυχώρος δημιουργίας και έκφρασης παιδιών και νέων με αναπηρία «Γέφυρα Ζωής».

«Πολύ δειλά ξεκινήσαμε από το Περιστέρι, σε έναν χώρο 90 τετραγωνικών όπου άρχισαν να μαζεύονται παιδιά από όλη την Αττική, και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε γιατί. Όταν αρχίσαμε να μεγαλώνουμε, ήρθαμε στον χώρο όπου είμαστε τώρα στο Χαϊδάρι, που είναι 400 τετραγωνικά, για να μπορέσουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα γι’ αυτά τα παιδιά» λέει ο πρόεδρος της «Γέφυρας Ζωής», Διονύσης Γουράνιος.

φ2 2
Ο Διονύσιος Γουράνιος, πρόεδρος του Σωματείου Γέφυρα Ζωής. Αθήνα, Ελλάδα – 12 Ιουνίου 2017.

Οι ώρες λειτουργίας

Ο χώρος λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 5 ως τις 9, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους να συμμετέχουν σε ομάδες με επικεφαλής καταρτισμένους εθελοντές που τους διδάσκουν -μεταξύ άλλων- χορό, θέατρο, γυμναστική, μουσική, μαγειρική και ζαχαροπλαστική, μέχρι και αυτοάμυνα.

Ο κ. Γουράνιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αυτό που προσφέρει η «Γέφυρα Ζωής» είναι «αγάπη και δράσεις τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε ως γονείς μαζί με τα παιδιά μας στο σπίτι. Εμείς δεν κάνουμε λογοθεραπεία, δεν είμαστε φορέας κοινωνικής πρόνοιας, ούτε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης. Αυτό που κάνουμε είναι να κοινωνικοποιούμε τα παιδιά μας, κάτι πολύ σημαντικό για μας και για τον έξω κόσμο».

Τα παιδιά που πηγαίνουν αυτή τη στιγμή στον πολυχώρο είναι 44 και ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς, ενώ οι ηλικίες τους είναι από 18 ετών και άνω. Όπως λέει ο πρόεδρος της «Γέφυρας Ζωής», τα παιδιά επιλέγουν πότε θα έρθουν και σε ποιες δραστηριότητες θα συμμετέχουν.

«Κανείς δεν πιέζει κανέναν και κανείς δεν επιβάλλει καμία τιμωρία σε κανέναν» τονίζει. Όλες αυτές οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά και οι νέοι τούς κάνουν να νιώθουν μόνο συναισθήματα αγάπης από τους εθελοντές δασκάλους τους, καθώς και ότι ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια στην οποία μπορούν να είναι ο εαυτός τους. Κι αυτά μόνο θετικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά τους.

«Παιδιά με αυτισμό μέτριας λειτουργικότητας εμφάνισαν τεράστια διαφορά στην κοινωνικοποίησή τους μέσα σε τρία χρόνια. Για παράδειγμα, ενώ πριν δεν έπαιρναν κανέναν αγκαλιά, άρχισαν να αγκαλιάζουν τους εθελοντές ή, ενώ έλεγαν μόνο λίγες λέξεις, έφτασαν να λένε πάνω από 40».

φ6

Με μοναδικό αντάλλαγμα την αγάπη

Η «Γέφυρα Ζωής» είναι ένας φορέας που στηρίζεται στην εργασία και την αγάπη των εθελοντών, ο αριθμός των οποίων αυξομειώνεται. Οι εθελοντές έρχονται -εκτός των άλλων- από ΤΕΙ, ΤΕΦΑΑ, ελληνικά πανεπιστήμια και ιδιωτικά κολέγια, ενώ υπάρχει συνεργασία ακόμα και με το αγγλικό μουσικό πανεπιστήμιο για τον αυτισμό του Huddersfield.

Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι και οι ιστορίες των ανθρώπων που μπορεί να μην είναι νέοι σε ηλικία, θέλουν όμως να προσφέρουν λίγες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους σε αυτά τα παιδιά και σε αντάλλαγμα παίρνουν την αγάπη και την αγκαλιά τους. Μία από αυτές, όπως λέει ο κ. Γουράνιος, ήταν μία 68χρονη συνταξιούχος εκπαιδευτικός η οποία ερχόταν στο χώρο για να τους διαβάζει παραμύθια, γιατί δεν είχε παιδιά και εγγόνια και έβλεπε τα παιδιά του πολυχώρου σαν δικά της.

φ4 3

Πολύτιμο έργο

«Εθελοντές θέλουμε συνεχώς, σε όλες τις ειδικότητες, όπως μάγειρες, ζαχαροπλάστες, χορευτές, τραγουδιστές, για διοίκηση, γραμματειακή υποστήριξη, νομική υποστήριξη, δημοσιογράφους» προσθέτει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μέσα στις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει η «Γέφυρα Ζωής» είναι και αρκετές για το πολύτιμο έργο των εθελοντών. Επίσης, έχει βραβευτεί για την προσφορά του και ως ένας από τους καλύτερους οργανισμούς που λειτουργούν στην Ελλάδα.

«Κάθε μήνα ζούμε με την αγωνία για το ενοίκιο»

Η «Espresso» αγκαλιάζει το έργο του οργανισμού ενώ και οι πολίτες μπορούν να υποστηρίξουν με πολλούς τρόπους τη «Γέφυρα Ζωής» και όχι μόνο διαθέτοντας τον χρόνο τους για εθελοντική προσφορά στον πολυχώρο. Μπορούν να συνδράμουν οικονομικά ώστε να καλύπτονται τα πάγια έξοδά του. Άλλωστε, για τον σκοπό αυτό υπάρχει λογαριασμός τράπεζας στην ιστοσελίδα του εθελοντικού οργανισμού www.gefirazois.gr).

«Όταν έρχονται 70- 80 άτομα κάθε μέρα στον πολυχώρο, υπάρχουν φθορές. Ως γονείς, προσπαθούμε να καλύψουμε αυτά τα ποσά αλλά είναι πολύ δύσκολο. Κάθε μήνα ζούμε με την αγωνία αν μπορούμε να πληρώσουμε το επόμενο ενοίκιο» δηλώνει ο κ. Γουράνιος και προσθέτει πως αυτό που θέλει είναι ο κόσμος να έρθει να γνωρίσει τους ανθρώπους του φορέα «και αν κρίνει ότι θέλει να μας βοηθήσει, να το κάνει». Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει κάποιος είναι σε είδος, προσφέροντας, για παράδειγμα, τα είδη μαναβικής της εβδομάδας.

φ3 2
Στιγμιότυπα από τις δραστηριότητες των νέων, που περιλαμβάνουν ακόμη και μαθήματα αυτοάμυνας

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2016 ως το 2018 η «Γέφυρα Ζωής» είχε επιλεγεί από ένα πρόγραμμα της VISA να είναι ένας από τους 15 οργανισμούς στην Ελλάδα που θα δεχθούν οικονομική υποστήριξη για να συνεχίσουν το έργο τους. Με αυτά τα χρήματα, μάλιστα, δημιουργήθηκε ο πολυχώρος στο Χαϊδάρι.

«Ήταν τεράστια τιμή που μας επέλεξαν» λέει ο κ. Γουράνιος και προσθέτει: «Και οι άνθρωποι της VISA μας έδειχναν μεγάλη αγάπη, γιατί ήμασταν ένας μικρός οργανισμός, ο οποίος όμως έκανε ωραία πράγματα».

φ5 1

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....