Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Ψυχανάλυσέ το: «Merry Christmas» χωρίς μελαγχολία!

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος χαράς, κυρίως για τα παιδιά. Όμως το εορταστικό κλίμα δεν μεταδίδει σε όλους συναισθήματα αισιοδοξίας. Μάλιστα, σε μερικούς ανθρώπους συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, προκαλώντας τους θλίψη και άρνηση.

Από την Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

Πολλοί έχουν πεσμένη διάθεση για διάφορους λόγους. Κάποιοι έχουν συνδυάσει τις γιορτές με μια δυσάρεστη περίοδο της ζωής τους στο παρελθόν ή έχουν βιώσει κάποιες απώλειες. Για άλλους φταίει ο… μελαγχολικός χειμωνιάτικος καιρός, ενώ κάποιοι άλλοι πέφτουν ψυχολογικά λόγω των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων της χώρας.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, υπάρχουν υγιείς τρόποι για να αλλάξει η διάθεση. Εφαρμόστε μια διαφορετική προσέγγιση στο τρόπο που σκέφτεστε και αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα. Η μικρή σας αλλαγή και κυρίως ο επαναπροσδιορισμός και η αξιολόγηση όλων όσα βιώσατε σας δυσκόλεψαν, σας ταλαιπώρησαν και σας γέμισαν στρες ίσως ορίσουν τον δικό σας προσωπικό αγώνα και αυτές οι γιορτές των Χριστουγέννων να λειτουργήσουν ως η προσωπική σας εκκίνηση.

Ο στόχος

Σκεφτείτε και αποφασίστε ότι θέλετε να αισθανθείτε πιο υγιείς ψυχικά και σωματικά. Για να πετύχετε τον στόχο σας, αρχίστε με τα παρακάτω:

1 Θετικά συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας φέρτε στο μυαλό σας πράγματα για τα οποία είστε χαρούμενοι, ευγνώμονες και ασφαλείς.

2 Εμφάνιση. Φροντίστε την εικόνα σας ώστε να έχετε πάντα την καλύτερη εμφάνιση που μπορείτε.

3 Άσκηση και ευεξία. Πηγαίνετε για περίπατο και τρέξιμο. Επίσης, αν ταξιδέψετε, μπορείτε να επιχειρήσετε χειμερινά σπορ στο βουνό, όπως πεζοπορία, ορειβασία, καγιάκ, ράφτινγκ, σκι κ.ά. Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και ως εκ τούτου και τη διάθεσή σας.

4 Θετική ενέργεια. Κάντε θετικές σκέψεις, διότι βοηθάνε την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής σας. Περιβάλλετε τον εαυτό σας όσο είναι εφικτό με ανθρώπους που έχουν θετική στάση για τη ζωή.

5 Χαμογελάστε, όσο πιο πολύ και όσο πιο συχνά μπορείτε, ακόμα και σε ξένους, ακόμα και με τα πιο απλά πράγματα στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά.

6 Απολογισμός. Προσπαθήστε να κάνετε τον ετήσιο απολογισμό σας χωρίς να είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Να είστε ήπιοι και να δίνετε νέες προθεσμίες σε όσα αναβάλατε, ακόμα και σε αυτά που αποτύχατε. Αναθεωρήστε πρόσωπα, τρόπους και γεγονότα. Αναζητήστε τις αιτίες και βρείτε νέες τεχνικές διαχείρισης για όσα επιθυμείτε να διεκπεραιώσετε. Η προσπάθεια είναι πάντα το ταξίδι!

7 Επιβράβευση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ξεκινήστε με κάτι ίσως νέο, αλλά πολύ απλό και σημαντικό. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας και τους γύρω σας, συναδέλφους, συνεργάτες και άτομα της οικογένειάς σας και ιδιαίτερα τα παιδιά που το χρειάζονται σε όλες τους τις προσπάθειες.

8 Νέοι στόχοι. Είναι μια καλή περίοδος μέσα στο εορταστικό κλίμα να θέσετε τους επόμενους στόχους της νέας χρονιάς. Αυτό σας βοηθάει πολύ μετά τον απολογισμό και σας ενισχύει για να ενεργοποιηθείτε άμεσα.

9 Επικοινωνήστε με γνωστούς και φίλους που έχετε να δείτε καιρό λόγω επιβαρυμένου καθημερινού προγράμματος. Επίσης, κάντε έναν σχεδιασμό σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας, την εργασία σας και τις μέρες των διακοπών σας, για να πραγματοποιήσετε όλα όσα θέλετε, όπως έξοδοι, ταξίδια, ξεκούραση, ψυχαγωγία, αναψυχή, ακόμα και μια μικρή βόλτα που σας χαλαρώνει. Προσέξτε μην παρασυρθείτε από την άσχημη συναισθηματική και οικονομική σας κατάσταση και απομονωθείτε χάνοντας την επικοινωνία με αγαπημένα σας άτομα.

10 Ανταμοιβή. Κάντε σε σας και στους γύρω σας δωράκια απλά και λειτουργικά, τα οποία θα είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια του έτους ώστε να σας υπενθυμίζουν τους στόχους και τις αποφάσεις σας.

Να θυμάστε ότι αυτές τις γιορτές μπορείτε να δημιουργήσετε νέες στιγμές και αναμνήσεις, να ζήσετε νέες εμπειρίες. Τολμήστε για κάτι που καιρό θέλατε αλλά διστάζατε, σκεφτείτε με λιγότερο άγχος την καθημερινότητα, φέρτε στον νου σας όλους όσοι σας περιβάλλουν με μια θετική διάθεση και για οτιδήποτε αρνητικό σάς εγκλωβίζει βρείτε άμεσους τρόπους για να απαλλαγείτε.

Αναθεωρήστε πρόσωπα και γεγονότα, ρυθμίστε όσο μπορείτε περισσότερα ζητήματα, ακόμα και με τη συμπαράσταση των αγαπημένων προσώπων, και μοιραστείτε πράγματα και συναισθήματα που θα ζεστάνουν την καρδιά σας και θα αγγίξουν το πνεύμα σας!

Και θυμηθείτε φέτος να ευχηθείτε «χρόνια πολλά και φωτεινά Χριστούγεννα για όλους»!

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

«TV Queens» στο Open με Χριστίνα Λαμπίρη

Η Χριστίνα Λαμπίρη θα γίνει τηλεοπτική δασκάλα; Ετσι θα...