Με απλή δήλωση στο μαιευτήριο θα ενημερώνονται πλέον όλα τα μητρώα για τα νεογέννητα

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε χθες ότι με μια απλή δήλωση στο μαιευτήριο θα ενημερώνονται από τον Φεβρουάριο του 2020 όλα τα μητρώα για τη γέννηση ενός παιδιού.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο υπουργός αποκάλυψε ότι η διαδικασία της δήλωσης της γέννησης ενός παιδιού απλοποιείται, με στόχο την εξυπηρέτηση των νέων γονέων που πλέον δεν χρειάζεται να στήνονται στις ουρές των ληξιαρχείων και άλλων υπηρεσιών για να τα δηλώσουν και να ταλαιπωρούνται.

Η νέα διαδικασία θα ψηφιστεί από τη Βουλή μαζί με το σχέδιο νόμου για το επίδομα παιδιού, ενώ αναμένεται ότι τα νοσοκομεία της χώρας θα είναι έτοιμα εντός του Φεβρουαρίου προκειμένου να μπορούν να υποδέχονται τις δηλώσεις.

«Σήμερα, όταν γεννιέται ένα παιδί, πρέπει να πας σε πάρα πολλά γκισέ. Στο ισόγειο του μαιευτηρίου, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για να πάρεις ΑΜΚΑ, στο ληξιαρχείο, στο ταμείο του πατέρα ή της μητέρας, ενώ τώρα έχουμε προσθέσει στην εξίσωση και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για το επίδομα παιδιού. Όλα αυτά θα διεκπεραιώνονται αυτόματα στο μαιευτήριο με μία και μόνο δήλωση, κι αυτό θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο» τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι εντός του Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα, για κάθε παιδί που έχει γεννηθεί από την Πρωτοχρονιά του 2020 και μετά θα καταβάλλεται αυτό το επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το επόμενο διάστημα από τη Βουλή. Φυσικά, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, η ηλεκτρονική δήλωση εξασφαλίζει και τη διαφάνεια των διαδικασιών, γεγονός που σημαίνει ότι τα επιδόματα αυτά θα πάνε στους πραγματικούς δικαιούχους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ