Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Μια ορθάνοιχτη αγκαλιά στοργής

Στα 15 της χρόνια, η Κωνσταντίνα διαγνώστηκε με καρκίνο στους λεμφαδένες και ήρθε με τη μητέρα της στην Αθήνα από ένα απομακρυσμένο χωριό της Θεσσαλίας.

Οι δύο γυναίκες ήταν μόνες τους, χωρίς κανέναν στο πλάι τους, χωρίς καμία υποστήριξη. Κι όμως, βρήκαν μια οικογένεια, όταν το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Οι φίλοι του παιδιού» τούς άνοιξε την αγκαλιά του στηρίζοντας και καλύπτοντας τις καθημερινές ανάγκες τους επί δέκα ολόκληρα χρόνια.

Σήμερα, η Κωνσταντίνα είναι υγιής, έχει μια ευτυχισμένη οικογένεια και βρίσκεται πάντα κοντά στο σωματείο, το οποίο στάθηκε δίπλα της στις δύσκολες στιγμές. Αυτή είναι μόνο μία από τις χιλιάδες ιστορίες που αναδεικνύουν το έργο που υλοποιεί το σωματείο «Οι φίλοι του παιδιού», το οποίο στηρίζει η «Espresso».

14 15 φ4
Οδοντιατρικός έλεγχος

33 χρόνια προσφοράς

«Από την ίδρυσή του, το 1987, το σωματείο καλύπτει τις ανάγκες οικογενειών με παιδιά που έχουν ανάγκη, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που έχουν προβλήματα υγείας, που θέλουν ψυχολογική υποστήριξη. Στόχος είναι, με τη βοήθειά μας, το παιδί και η οικογένεια να έχουν ένα καλύτερο μέλλον» λέει στην «Espresso» η πρόεδρος Γιάννα Παναγιωτίδου και συμπληρώνει:

«Το βασικό είναι να στηρίξουμε τη μητέρα για να μπορέσει να “κρατήσει” τα παιδιά και την οικογένειά της. Αναφερόμαστε στη μητέρα γιατί στις οικογένειες που βοηθάμε συνήθως ο πατέρας λείπει. Η μητέρα μπορεί να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και να δυσκολεύεται να υποστηρίξει η ίδια τα παιδιά της, να οργανώσει την καθημερινότητά της και να έχει μια φυσιολογική ζωή».

14 15 φ2

Το σωματείο προσφέρει υλική, ηθική και ψυχολογική υποστήριξη μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προαγωγής υγείας για άπορα παιδιά, σίτισης άπορων παιδιών και οικογενειών, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης γονέων και παιδιών, υποστήριξης οικογενειακής εστίας (καλύπτονται το ενοίκιο και η πληρωμή λογαριασμών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα έξωσης ή/και απομάκρυνσης των παιδιών από την οικογένειά τους), ενημέρωσης παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Για να μπορέσουν τα παιδιά να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της απορίας θα πρέπει, εκτός των άλλων, να ενισχυθούν και στην εκπαιδευτική τους σταδιοδρομία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το πρόγραμμα σχολικής ενίσχυσης, το οποίο καλύπτει, μεταξύ άλλων, ειδική αγωγή, λογοθεραπεία, δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια ελληνικών (σε μηνιαία βάση), σχολικά είδη και βοηθήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

14 15 φ6
Ζωγραφιά για τις διακοπές

«Ανάσα» από τις συνδρομές

Σύμφωνα με την πρόεδρο Γιάννα Παναγιωτίδου, το σωματείο λειτουργεί χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις. Η οικονομική υποστήριξη προέρχεται από συνδρομές μελών (60 ευρώ ετησίως), δωρεές και διάφορες εκδηλώσεις.

Μία από αυτές είναι το Διεθνές Χριστουγεννιάτικο Παζάρι, το οποίο γίνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή πρεσβειών, που προσφέρουν για τον σκοπό αυτό τοπικά προϊόντα. Επίσης, συγκεντρώνει διάφορα είδη, όπως τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας και βρεφικά είδη.

14 15 φ3
Στιγμιότυπο από το μπαζάρ για την ενίσχυση του σωματείου

Σε αναζήτηση χορηγού για την ανέγερση τετραώροφου κτιρίου

Το 2007 οι «Φίλοι του παιδιού» υλοποίησαν έναν μεγάλο τους στόχο, τη δημιουργία ενός παιδικού σταθμού στον Κεραμεικό. Το κύριο μέλημα του παιδικού σταθμού είναι η ανάγκη να προσφέρει στα παιδιά των οικογενειών που προστατεύει ένα ασφαλές, ήρεμο και οργανωμένο περιβάλλον και να καλύψει τις ανάγκες τους. Στον παιδικό σταθμό συμμετέχουν 30 παιδιά, 2-5 ετών, από τις 7 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

«Το έργο του παιδικού σταθμού μας είναι πολύπλευρο. Η ευθύνη μας απέναντι στο σύνολο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά καθορίζει και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων μας. Δύο νηπιαγωγοί σε δύο τμήματα έχουν προσαρμόσει ανάλογα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παρέχονται τρία γεύματα ημερησίως, φροντίδα για την ατομική υγιεινή τους, ιατρική παρακολούθηση, λογοθεραπεία για να αντιμετωπίσουμε τις διαταραχές λόγου και επικοινωνίας και παρακολούθηση από ψυχολόγο, που είναι ειδικός πρώιμης παρέμβασης για τις ηλικίες 2-5 ετών. Η συνεργασία με τους γονείς είναι συνεχής, για να αφομοιώσουν και να κατανοήσουν τον ρόλο τους και τις υποχρεώσεις τους. Η ψυχαγωγία καλύπτει τις ανάγκες τους σε ερεθίσματα, εμπειρίες και εικόνες. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ύπνου, κάθε παιδί έχει το δικό του κρεβάτι. Η προσπάθεια βασίζεται στην ελπίδα ότι τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του παιδικού σταθμού μας θα λάβουν ό,τι στερούνται από το οικογενειακό τους περιβάλλον» αναφέρει η διευθύντρια του παιδικού σταθμού και κοινωνική λειτουργός Νατάσα Παπακωνσταντίνου.

Μαθησιακή υποστήριξη

Ο επόμενος στόχος του σωματείου είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Φροντίδας και Δημιουργίας, με σκοπό να συνεχιστεί η εκπαιδευτική, υλική και συναισθηματική υποστήριξη των παιδιών. Οι παροχές του κέντρου θα περιλαμβάνουν μαθησιακή υποστήριξη, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνονται, μεταξύ άλλων, ενισχυτική διδασκαλία, ξένες γλώσσες, ψυχαγωγικά προγράμματα και ομάδες στήριξης γονέων.

Το 2016, με τη συνδρομή των δωρητών και των υποστηρικτών του, το σωματείο αγόρασε ένα οικόπεδο δίπλα στον παιδικό σταθμό στον Κεραμεικό, θέτοντας τα θεμέλια για την επίτευξη του μεγάλου στόχου. Φέτος βγήκε η άδεια για την ανέγερση ενός τετραώροφου κτιρίου και αναζητούνται χορηγοί, ώστε, όπως τονίζει η κυρία Παναγιωτίδου, να δημιουργηθεί «ένα κτίριο φροντίδας, αγάπης και στήριξης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους».

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...