Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή νυχτοπερπάτησε με την κουνιάδα της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή νυχτοπερπάτησε με τον Θέμη Σοφό και...

Μαρία Ματσούκα: Βόλτα με το γιο της στν Γλυφάδα

Τη Μαρία Ματσούκα εντόπισε ο φωτογραφικός μας φακός στην...

Θέμης Αδαμαντίδης – Βαρβάρα Κίρκη: «Είμαστε ένα παθιασμένο ζευγάρι»

Τον Θέμη Αδαμαντίδη και την Βαρβάρα Κίρκη συνάντησε η...

Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου: «Το ΕΣΥ του Ανδρέα θα το επαναφέρει ο...

«Θανάσιμο ατόπημα» η κατάργηση του ΕΣΥ λέει η Δήμητρα...

Μια ορθάνοιχτη αγκαλιά στοργής

Στα 15 της χρόνια, η Κωνσταντίνα διαγνώστηκε με καρκίνο στους λεμφαδένες και ήρθε με τη μητέρα της στην Αθήνα από ένα απομακρυσμένο χωριό της Θεσσαλίας.

Οι δύο γυναίκες ήταν μόνες τους, χωρίς κανέναν στο πλάι τους, χωρίς καμία υποστήριξη. Κι όμως, βρήκαν μια οικογένεια, όταν το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Οι φίλοι του παιδιού» τούς άνοιξε την αγκαλιά του στηρίζοντας και καλύπτοντας τις καθημερινές ανάγκες τους επί δέκα ολόκληρα χρόνια.

Σήμερα, η Κωνσταντίνα είναι υγιής, έχει μια ευτυχισμένη οικογένεια και βρίσκεται πάντα κοντά στο σωματείο, το οποίο στάθηκε δίπλα της στις δύσκολες στιγμές. Αυτή είναι μόνο μία από τις χιλιάδες ιστορίες που αναδεικνύουν το έργο που υλοποιεί το σωματείο «Οι φίλοι του παιδιού», το οποίο στηρίζει η «Espresso».

14 15 φ4
Οδοντιατρικός έλεγχος

33 χρόνια προσφοράς

«Από την ίδρυσή του, το 1987, το σωματείο καλύπτει τις ανάγκες οικογενειών με παιδιά που έχουν ανάγκη, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που έχουν προβλήματα υγείας, που θέλουν ψυχολογική υποστήριξη. Στόχος είναι, με τη βοήθειά μας, το παιδί και η οικογένεια να έχουν ένα καλύτερο μέλλον» λέει στην «Espresso» η πρόεδρος Γιάννα Παναγιωτίδου και συμπληρώνει:

«Το βασικό είναι να στηρίξουμε τη μητέρα για να μπορέσει να “κρατήσει” τα παιδιά και την οικογένειά της. Αναφερόμαστε στη μητέρα γιατί στις οικογένειες που βοηθάμε συνήθως ο πατέρας λείπει. Η μητέρα μπορεί να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και να δυσκολεύεται να υποστηρίξει η ίδια τα παιδιά της, να οργανώσει την καθημερινότητά της και να έχει μια φυσιολογική ζωή».

14 15 φ2

Το σωματείο προσφέρει υλική, ηθική και ψυχολογική υποστήριξη μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προαγωγής υγείας για άπορα παιδιά, σίτισης άπορων παιδιών και οικογενειών, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης γονέων και παιδιών, υποστήριξης οικογενειακής εστίας (καλύπτονται το ενοίκιο και η πληρωμή λογαριασμών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα έξωσης ή/και απομάκρυνσης των παιδιών από την οικογένειά τους), ενημέρωσης παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου: «Το ΕΣΥ του Ανδρέα θα το επαναφέρει ο λαός»

Για να μπορέσουν τα παιδιά να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της απορίας θα πρέπει, εκτός των άλλων, να ενισχυθούν και στην εκπαιδευτική τους σταδιοδρομία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το πρόγραμμα σχολικής ενίσχυσης, το οποίο καλύπτει, μεταξύ άλλων, ειδική αγωγή, λογοθεραπεία, δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια ελληνικών (σε μηνιαία βάση), σχολικά είδη και βοηθήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

14 15 φ6
Ζωγραφιά για τις διακοπές

«Ανάσα» από τις συνδρομές

Σύμφωνα με την πρόεδρο Γιάννα Παναγιωτίδου, το σωματείο λειτουργεί χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις. Η οικονομική υποστήριξη προέρχεται από συνδρομές μελών (60 ευρώ ετησίως), δωρεές και διάφορες εκδηλώσεις.

Μία από αυτές είναι το Διεθνές Χριστουγεννιάτικο Παζάρι, το οποίο γίνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή πρεσβειών, που προσφέρουν για τον σκοπό αυτό τοπικά προϊόντα. Επίσης, συγκεντρώνει διάφορα είδη, όπως τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας και βρεφικά είδη.

14 15 φ3
Στιγμιότυπο από το μπαζάρ για την ενίσχυση του σωματείου

Σε αναζήτηση χορηγού για την ανέγερση τετραώροφου κτιρίου

Το 2007 οι «Φίλοι του παιδιού» υλοποίησαν έναν μεγάλο τους στόχο, τη δημιουργία ενός παιδικού σταθμού στον Κεραμεικό. Το κύριο μέλημα του παιδικού σταθμού είναι η ανάγκη να προσφέρει στα παιδιά των οικογενειών που προστατεύει ένα ασφαλές, ήρεμο και οργανωμένο περιβάλλον και να καλύψει τις ανάγκες τους. Στον παιδικό σταθμό συμμετέχουν 30 παιδιά, 2-5 ετών, από τις 7 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

«Το έργο του παιδικού σταθμού μας είναι πολύπλευρο. Η ευθύνη μας απέναντι στο σύνολο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά καθορίζει και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων μας. Δύο νηπιαγωγοί σε δύο τμήματα έχουν προσαρμόσει ανάλογα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παρέχονται τρία γεύματα ημερησίως, φροντίδα για την ατομική υγιεινή τους, ιατρική παρακολούθηση, λογοθεραπεία για να αντιμετωπίσουμε τις διαταραχές λόγου και επικοινωνίας και παρακολούθηση από ψυχολόγο, που είναι ειδικός πρώιμης παρέμβασης για τις ηλικίες 2-5 ετών. Η συνεργασία με τους γονείς είναι συνεχής, για να αφομοιώσουν και να κατανοήσουν τον ρόλο τους και τις υποχρεώσεις τους. Η ψυχαγωγία καλύπτει τις ανάγκες τους σε ερεθίσματα, εμπειρίες και εικόνες. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ύπνου, κάθε παιδί έχει το δικό του κρεβάτι. Η προσπάθεια βασίζεται στην ελπίδα ότι τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του παιδικού σταθμού μας θα λάβουν ό,τι στερούνται από το οικογενειακό τους περιβάλλον» αναφέρει η διευθύντρια του παιδικού σταθμού και κοινωνική λειτουργός Νατάσα Παπακωνσταντίνου.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Στην αντεπίθεση μέσω των δικηγόρων του πέρασε ο πάτερ Αντώνιος

Μαθησιακή υποστήριξη

Ο επόμενος στόχος του σωματείου είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Φροντίδας και Δημιουργίας, με σκοπό να συνεχιστεί η εκπαιδευτική, υλική και συναισθηματική υποστήριξη των παιδιών. Οι παροχές του κέντρου θα περιλαμβάνουν μαθησιακή υποστήριξη, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνονται, μεταξύ άλλων, ενισχυτική διδασκαλία, ξένες γλώσσες, ψυχαγωγικά προγράμματα και ομάδες στήριξης γονέων.

Το 2016, με τη συνδρομή των δωρητών και των υποστηρικτών του, το σωματείο αγόρασε ένα οικόπεδο δίπλα στον παιδικό σταθμό στον Κεραμεικό, θέτοντας τα θεμέλια για την επίτευξη του μεγάλου στόχου. Φέτος βγήκε η άδεια για την ανέγερση ενός τετραώροφου κτιρίου και αναζητούνται χορηγοί, ώστε, όπως τονίζει η κυρία Παναγιωτίδου, να δημιουργηθεί «ένα κτίριο φροντίδας, αγάπης και στήριξης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους».

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντόρα Κουτροκόη: Χώρισε από τον ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο σύντροφό της

Διπλό χτύπημα για την Ντόρα Κουτροκόη, καθώς, εκτός από...

Στο γηροκομείο η Ρένα Κουμιώτη – Στο πλευρό της η Μαίρη Λίντα

Στο Γηροκομείο Αθηνών, σε διπλανά δωμάτια με τη μεγάλη...

Φρέσκοι, «χρυσοί» έρωτες στα κοσμικά σαλόνια!

Τα τρία ερωτευμένα ζευγάρια που έκλεψαν την παράσταση στο...

Κατάθεση «φωτιά» της Εβελίνας Παπούλια στη δίκη Φιλιππίδη: «Κατέβαζε το παντελόνι του και…»

Η Εβελίνα Παπούλια «έκαψε» τον Πέτρο Φιλιππίδη με την...

Eλένη Μενεγάκη: Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης στο Mega

Στο δυναμικό κοινό χθες η τηλεθέαση της εκπομπής της...

Τελευταία στιγμή ακύρωσε την εμφάνισή της στην εκπομπή της Μπακοδήμου και ξέσπασε στο Instagram

Η γνωστή κυρία της σόουμπιζ ήταν καλεσμένη της εκπομπής...

Νέα στυγνή γυναικοκτονία στον Πειραιά με θύμα την όμορφη Χρύσα

Φορώντας κουκούλα, αμίλητος και με σκυμμένο το κεφάλι πέρασε...

Επανασύνδεση για ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών

Ο έρωτάς τους φαίνεται πως δεν έκανε τον κύκλο...