«Έσβησε» σε ηλικία 81 ετών η βραβευμένη ποιήτρια και πνευματική κόρη του Καζαντζάκη η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ

Η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ έφυγε από τη ζωή στα 81 της χρόνια. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή χθες ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης μέσω του λογαριασμού του στο facebook, προκαλώντας πανελλήνια θλίψη.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1939, η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ άφησε πίσω της πλούσιο και πολυσήμαντο έργο. Υπήρξε πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της. Μάλιστα, έπειτα από παρότρυνση του εμβληματικού συγγραφέα, δημοσίευσε σε ηλικία 17 ετών το πρώτο ποίημά της με τίτλο «Μοναξιά» στο περιοδικό «Καινούρια Εποχή».

Έκανε σπουδές στην Αθήνα, στη νότια Γαλλία και τη Γενεύη και ήταν διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά). Μετέφρασε, μεταξύ άλλων, έργα των Πούσκιν, Μαγιακόφσκι και Σαίξπηρ, ενώ τιμήθηκε πολλάκις για το ποιητικό έργο της, όπως π.χ. με το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών το 2000 και με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της το 2014.

Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών το 2000

Τα κινητικά προβλήματα που αντιμετώπιζε από τη γέννησή της αποτέλεσαν βασικό κίνητρο για να στραφεί στην ποίηση.

«Γεννήθηκα με αναπηρία. Οι γιατροί είπαν ότι προήλθε από ένα μικρόβιο που άρπαξα στη γέννα. Όλη μου η αριστερή πλευρά είχε ατροφήσει, δημιουργώντας μου μυοσκελετικά προβλήματα. Ουσιαστικά, κούτσαινα από το αριστερό πόδι και το αριστερό μου χέρι ήταν αδύναμο. Γι’ αυτό γράφω πάντα χειρόγραφα. Λόγω της αναπηρίας μου, δεν χρησιμοποιώ γραφομηχανή. Με αυτό το πρόβλημα γεννήθηκα, μεγάλωσα και πορεύτηκα σε όλη μου τη ζωή. Για μένα ήταν κάτι φυσιολογικό, γιατί το είχα από την πρώτη μέρα της ζωής μου. Το είχα πάρει ως δεδομένο…» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Λιάγκας: Στον Βόλο με τους γιους του για ξεχωριστό λόγο

Ο Γιώργος Λιάγκας βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία μαζί...

«Κλειδί» ο πρώην της Μυρτώς

Να συνθέσουν τα κομμάτια ενός δύσκολου και πολύπλοκου παζλ...

Κεφαλονιά: Τρανς μυστικά στο δωμάτιο της κοκαΐνης

Στην υπόθεση του θανάτου της 19χρονης Μυρτώς στην Κεφαλλονιά...

Στέλιος Κρητικός: Η επεισοδιακή συνάντηση με τον Νταλάρα – «Ζητούσε την αστυνομία»

Ο Στέλιος Κρητικός μίλησε το μεσημέρι της Κυριακής στην...

Κεφαλονιά: Ο σύντροφος της Μυρτώς «σπάει» τη σιωπή του – Η συνάντησή τους το μοιραίο βράδυ

Ο σύντροφος της 19χρονης Μυρτώς που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά με την αστυνομία να κάνει έρευνες για τις αιτίες που την οδήγησαν στον θάνατο.

Γιώργος Καράβας: Το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί – Τι αποκάλυψε

Ο Γιώργος Καράβας περνά το τελευταίο διάστημα μια μικρή...

Νοσηλεύεται γνωστή ηθοποιός – Η μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ηθοποιός που έχει διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση κατα πλάκας από το 2021, τα τελευταία χρόνια έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη της

Χάρης Καραλής για τον γιο του, Εμμανουήλ: «Η μητέρα του ήταν και είναι ο βράχος του σπιτιού»

Ο Χάρης Καραλής, πατέρας και προπονητής του Εμμανουήλ Καραλή,...