Εξέγερση για τις ορδές μεταναστών

«Νέκρωσαν» το πρωί της Τετάρτης τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τις μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων για το Μεταναστευτικό υπό την αιγίδα της Περιφέρειας.

Από τη Νάντια Αλεξίου

Οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές και χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας». Στο ψήφισμά τους οι κάτοικοι καλούν, μεταξύ άλλων, «τη μητέρα Ελλάδα να σταματήσει να συμπεριφέρεται στο Βόρειο Αιγαίο ως μια κακιά μητριά»!

απεργία
Κλειστά όλα τα καταστήματα

Χίος

Η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Χίου με την καθολική συμμετοχή των ντόπιων ήταν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, με αίτημα να ακυρωθεί η δημιουργία νέας δομής και να κλείσει το ΚΥΤ της ΒΙ.ΑΛ. στο Αίπος, που φιλοξενεί πάνω από 6.500 μετανάστες με χωρητικότητα μόλις 1.024.

chios 3

«Το 2020 προβλέπεται η άφιξη 100.000 προσφύγων και μεταναστών. Το πρόβλημα είναι αμιγώς πολιτικό. Εμείς θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή την ώρα του καθήκοντος, εμείς είμαστε και τώρα στην πρώτη γραμμή αποσόβησης κάθε μελλοντικού κινδύνου» ανέφερε στην ομιλία του, που χαρακτήρισε «τελεσίγραφο», ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος.

Μυτιλήνη

Με ελληνικές σημαίες στα χέρια, οι κάτοικοι της Λέσβου δήλωσαν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο περιφερειάρχης και πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης διάβασε το ψήφισμα, που επικυρώθηκε από τον κόσμο με ένα δυνατό χειροκρότημα. «Ο τόπος μας έχει γίνει τόπος συγκεντρώσεως και κρατήσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων από 80 χώρες του κόσμου. Ο αριθμός φτάνει τις 40.000-50.000 και ολοένα αυξάνεται. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται με συνωμοσία σιωπής από την Ε.Ε. και την κυβέρνηση. Όλοι έχτιζαν και χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής. Εδώ είμαστε, λοιπόν, να τα σπάσουμε» ανέφερε.

μυτιλήνη
Ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου επιδόθηκε ψήφισμα, το οποίο κανείς δεν δέχτηκε να παραλάβει και θυροκολλήθηκε.

Σάμος

1 8

Αυστηρό μήνυμα έστειλε και η Σάμος στην κυβέρνηση. Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης ανέφερε πως πρέπει να αλλάξει η εικόνα του νησιού και να ξαναγίνει τουριστικός προορισμός της Ευρώπης, και όχι αποθήκη ψυχών. Ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης ζήτησε να διαφυλαχθεί ο τόπος και να ελεγχθεί ο ρόλος των ΜΚΟ, που προσπαθούν να «μοιράσουν» μετανάστες στο νησί.

Οι φορείς του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα έχουν σήμερα συναντήσεις στο Μαξίμου, ενώ προτίθενται να καταφύγουν στις Βρυξέλλες για να μεταφέρουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά λόγω του Μεταναστευτικού.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ