Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Το «φάντασμα» των Ρίχτερ στην πατρίδα του Ερντογάν «εισβάλλει» στη χώρα μας!

Σε μια δήλωση-βόμβα προχώρησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ίσως «χτυπήσει» και ελληνικές περιοχές στο βόρειο Αιγαίο!

Την ίδια ώρα, όμως, ο Εγκέλαδος ταρακούνησε το νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα τη Ρόδο και την Κάρπαθο! «Από το 1999 έγιναν πολλές μελέτες στο ρήγμα της Ανατολίας. Με βάση εκείνο τον σεισμό, αυτό επηρεάζει και τον ελληνικό χώρο. Όμως, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε στον επόμενο σεισμό που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι αυτονόητο ότι θα γίνει και στην Ελλάδα, αν γίνει εκεί» ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας μιλώντας στον Σκάι, ενώ είπε για την επιρροή ενός τέτοιου σεισμού στη χώρα μας.

λεκκας
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας

«Όταν συμβεί ο σεισμός, θα πρέπει να αναλύσουμε τα στοιχεία για να καταλάβουμε αν η ενέργεια από το ρήγμα θα πάει στον ελληνικό χώρο ή θα κατευθυνθεί προς τα ανατολικά. Αν έρθει προς εμάς, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σεισμική δόνηση, κατά προτεραιότητα στο βόρειο Αιγαίο και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα πρέπει να ξέρουμε, όμως, τα χαρακτηριστικά του σεισμού που περιμένουμε να γίνει στην Τουρκία.

Υπάρχει πλούσιο ιστορικό μεγάλων σεισμών στην Κωνσταντινούπολη από τα παλιά χρόνια. Υπάρχει ένα κομμάτι από το ρήγμα της Ανατολίας που δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και μετά τον τελευταίο σεισμό έχει συσσωρευτεί πολλή ενέργεια εκεί. Το ρήγμα του Μαρμαρά για το οποίο μιλάμε περνάει από το βόρειο Αιγαίο, μέσα από τη Λήμνο και καταλήγει στα ορεινά του Πηλίου. Είχε βγάλει, όμως, πρόσφατα μεγάλο σεισμό. Δεν ξέρουμε το δυναμικό, καθώς το ρήγμα βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα» ήταν η δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ, που προκάλεσε προβληματισμό.

τούρκος σεισμός
Ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού

Σχεδόν δεδομένο

Νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «βαριά» τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στο CNN Turk, σύμφωνα με την οποία αναμένεται σεισμός των 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό πως περιμένουμε έναν σεισμό των 7 Ρίχτερ στην Τουρκία τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια. Το θεωρούμε σχεδόν δεδομένο».

Και εν μέσω όλων αυτών, ήρθε χθες και το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου μεγέθους 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ στις 17.38, με επίκεντρο 85 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Καρπάθου και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός, που έγινε αισθητός σε Κάρπαθο και Ρόδο, δεν είχε καμία σχέση με της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, καθώς είχε επίκεντρο στο προωθημένο ελληνικό τόξο νότια Ρόδου και Καρπάθου. Μάλιστα ο καθηγητής είπε χαρακτηριστικά ότι το γεγονός ήταν «άπαξ και πέρασε».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...