Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Αυξημένος κίνδυνος αναπηρίας για πρόωρα βρέφη

Η προωρότητα, που ορίζεται ως η γέννηση πριν από...

Ανδρουλάκης και Δούκας ήπιαν τον «καφέ της ειρήνης» στο δημαρχείο της...

«Ανακωχή» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και...

«Secret song»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα κι επιστρέφει με νέα επεισόδια!

Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό event της ελληνικής τηλεόρασης, που καθήλωσε και συγκίνησε πάνω...

Η Σταυρούλα Αποστολίδου, οδηγός ταξί, γράφει παιδικά βιβλία

Από το «μεροκάματο του τρόμου», στη συγγραφή του πρώτου της βιβλίου. Η Σταυρούλα Αποστολίδου είναι μια γυναίκα που ρισκάρει στη ζωή της, καθώς αποφάσισε πριν από 26 χρόνια να μπει σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα και να γίνει οδηγός ταξί.

Οι ατελείωτες ώρες στις πιάτσες ταξί και το έμφυτο ταλέντο της την οδήγησαν να γράψει το πρώτο της παιδικό παραμύθι. «Η δουλειά μου είναι ιδιαιτέρως σκληρή κι επικίνδυνη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με κάτι τόσο τρυφερό όσο και συναρπαστικό, όπως η συγγραφή παιδικών βιβλίων» εξομολογείται η ίδια στην «Espresso» και συνεχίζει: «Βέβαια, η συγγραφή τους δεν είναι επίσης εύκολη υπόθεση, καθότι τα παιδιά είναι οι πιο δύσκολοι κι απαιτητικοί αναγνώστες. Η αναδουλειά και γενικώς η κρίση ήταν ένας από τους παράγοντες που με οδήγησαν να συγγράψω και να εικονογραφήσω τα παραμύθια, διότι είχα άπλετο χρόνο στις πιάτσες για να το κάνω αυτό, συν του ότι ήθελα ν’ αφήσω στα παιδιά μου τα δικά τους παραμύθια».

F100

Οι δυσκολίες

H συγγραφέας αναφέρεται στις καθημερινές δυσκολίες που βιώνει στο τιμόνι, αλλά και στον ρατσισμό που δέχτηκε το μακρινό 1994 όταν πήρε την απόφαση να γίνει οδηγός ταξί στη Θεσσαλονίκη: «Η απόφασή μου να εργαστώ ως οδηγός ταξί ήταν προσωπική μου επιλογή, παρότι αντιδρούσε στην αρχή ο πατέρας μου. Τώρα πια τον καταλαβαίνω, καθότι το ίδιο λέω κι εγώ στα παιδιά μου, αν κι ο πατέρας μου είχε το ταμπού για τη γυναίκα οδηγό στο ταξί και στο “τι θα πει ο κόσμος για μας”. Προσωπικά εγώ δεν θέλω ούτε τα παιδιά μου ν’ ασχοληθούν με το συγκεκριμένο επάγγελμα, διότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, ωστόσο δεν παύει να είναι μια εργασία, που, αν την κάνει κανείς με έντιμο και ηθικό τρόπο, θα του προσδώσει το καθημερινό μεροκάματο, έστω κι αν καμιά φορά είναι το μεροκάματο του τρόμου.

Δυστυχώς τον ρατσισμό τον συνάντησα στη δουλειά μου ως γυναίκα οδηγός ταξί στην αρχή της ενασχόλησής μου πολύ περισσότερο απ’ όσο τον συναντώ ακόμα και σήμερα. Σαφώς σήμερα σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι παλαιότερα, ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας στο ν’ αποκτήσουμε αμοιβαίο σεβασμό κι εκτίμηση το ένα φύλο απέναντι στο άλλο».

Παρά τις καθημερινές δυσκολίες της δουλειάς, η Σταυρούλα εμπνέεται από τους δρόμους της όμορφης Θεσσαλονίκης. «H καθημερινή μου τριβή με τον κόσμο της Θεσσαλονίκης αποτελεί συγγραφική έμπνευση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ήταν διαφορετικά. Η Θεσσαλονίκη είναι μια μαγευτική πόλη που αποτελείται από υπέροχους ανθρώπους. Ξέρετε, έξω από το παράθυρο του σπιτιού μου έχω ζωγραφίσει μια μεγάλη τοιχογραφία της Θεσσαλονίκης που αναζητά ακόμα τον αδελφό της Αλέξανδρο στη θάλασσα του Θερμαϊκού Κόλπου για να μου θυμίζει κάθε πρωί πόσο μαγική κι όμορφη ιστορία έχουμε» τονίζει.

Το πρώτο παιδικό βιβλίο της Σταυρούλας Αποστολίδου έχει τίτλο «Ο Λας κι η Ελ ταξιδεύουν στο σύμπαν – Η γέννηση του σύμπαντος» και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Just do it Production.

«Ο Λας κι Ελ γεννήθηκαν σε στιγμές προσωπικής αναζήτησης. Έπρεπε να κορέσω τη δίψα μου για τη δημιουργία του σύμπαντος και μετά όλη αυτή την πληροφορία να τη μεταφέρω στα παιδιά με τρόπο που αυτά καταλαβαίνουν κι αντιλαμβάνονται. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τους κώδικές μας για να επικοινωνούμε, τα παιδιά έχουν τον καλύτερο, καθότι παγκόσμιος, γεμάτος χρώματα, κίνηση, αυθορμητισμό κι ειλικρίνεια κι ευτυχώς αυτόν τον κώδικα δεν τον ξέχασα ποτέ κι έτσι μπόρεσα να επικοινωνήσω μαζί τους» καταθέτει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...