Νέο τεστ για τον καρκίνο του εντέρου

Η μέθοδος ανιχνεύει τη νόσο από τα κόπρανα.

Τέλος στην ταλαιπωρία της κολονοσκόπησης φιλοδοξεί να δώσει μια νέα, μη επεμβατική εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου. Το νέο τεστ, δημιουργία Αμερικανών επιστημόνων, βασίζεται στην ανάλυση των κοπράνων και ανιχνεύει τη νόσο, καθώς και τα προκαρκινικά στάδια αυτής, δηλαδή τους προχωρημένους πολύποδες, σε ποσοστό 92%, επιτυχία, δηλαδή, ανάλογη με αυτήν της κολονοσκόπησης.


Η νέα μέθοδος, η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αρμόδια Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τις δυνατότητες εντοπισμού του καρκίνου του εντέρου με πολύ πιο απλό τρόπο, καθώς οι ασθενείς αρκεί να συλλέξουν το σχετικό δείγμα στο σπίτι τους και να το πάνε για ανάλυση.


Αντίθετα με τα υπάρχοντα τεστ που βασίζονται αποκλειστικά στην ανίχνευση αίματος στα κόπρανα, το νέο τεστ, με τη χαρακτηριστική ονομασία «Cologuard» (Φύλακας του εντέρου), ανιχνεύει τυχόν αίμα αλλά και ανωμαλίες στο DNA που απελευθερώνουν οι πολύποδες και οι όγκοι του εντέρου και τα οποία καταλήγουν στα κόπρανα.


Το τεστ αναπτύχθηκε από την εταιρία Exact Sciences σε συνεργασία με τη Mayo Clinic και η κλινική δοκιμή του σε περίπου 10.000 ανθρώπους -ηλικίας 50 έως 85 ετών- χωρίς συμπτώματα καρκίνου σε αμερικανικά και καναδικά νοσοκομεία πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Ιμπεριάλε. Οπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», το «Cologuard» εντόπισε το 92,3% των καρκίνων, έναντι 73,8% του συμβατικού τεστ κοπράνων.


Επίσης το νέο τεστ ανίχνευσε σχεδόν το 70% των προχωρημένων προκαρκινικών αλλοιώσεων στο έντερο, έναντι 45% του παραδοσιακού τεστ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αξιοποιηθεί και ως ενδιάμεσος διαγνωστικός έλεγχος ανάμεσα σε δύο κολονοσκοπήσεις, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη ένδειξη αν η επόμενη κολονοσκόπηση πρέπει να επισπευσθεί. Προς το παρόν ωστόσο είναι διαθέσιμο μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και δεν πωλείται.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ