Μονόδρομος οι απολογίες

Το άρθρο 83 του Κανονισμού της Βουλής και τα ζητήματα που προκαλούνται με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Μείζον ζήτημα με θέμα ακυρότητας της προδικασίας που θα οδηγήσει στην ψηφοφορία για την άρση ή μη της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζει η Βουλή, αν τελικά απαγορευτεί στους προσωρινά κρατούμενους βουλευτές να «απολογηθούν» ενώπιον της Ολομέλειας.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», το κομβικό σημείο που έχει θέσει σε μεγάλο προβληματισμό τόσο την ηγεσία της Βουλής όσο και έγκριτους νομικούς κύκλους είναι το άρθρο 83 του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο κατά τη διαδικασία άρσεων ασυλίας: «O λόγος δίνεται πάντα, εφόσον ζητηθεί, στον βουλευτή τον οποίο αφορά η αίτηση της εισαγγελικής αρχής για άρση της ασυλίας του».


Οπως όλοι γνωρίζουν, μέχρι σήμερα στους προσωρινά κρατούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής -μολονότι το ζήτησαν- δεν είχε δοθεί άδεια ούτε να μεταβαίνουν με συνοδεία στη Βουλή για να ψηφίζουν, ενώ τους έχει απαγορευτεί και η επιστολική ψήφος. Ομως εδώ πρόκειται για εντελώς διαφορετική διαδικασία, η οποία καταλήγει με το «ιερό» -όπως περιγράφεται- δικαίωμα του κατηγορουμένου σε απολογία. Πόσο μάλλον όταν ο κανονισμός ορίζει ξεκάθαρα ότι ο «κατηγορούμενος» βουλευτής έχει απεριόριστο δικαίωμα να απολογηθεί προφορικά στην Ολομέλεια.
Από την άλλη, όμως, ενδεχόμενη παροχή άδειας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να μεταβούν στη Βουλή σιδηροδέσμιοι και με συνοδεία προκαλεί νέους προβληματισμούς.


Στη Βουλή φαίνεται ότι έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα τέτοιων εικόνων. Μία από τις πρώτες σκέψεις είναι η μεταγωγή στη Βουλή με συμβατικά αυτοκίνητα της Αστυνομίας -και όχι με κλούβες- πολύ νωρίς, ακόμα και στις 6 το πρωί, την ημέρα ψηφοφορίας για την άρση της ασυλίας τους. Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα παραμείνουν σε ειδικά διαμορφωμένο γραφείο της Βουλής, κοντά στην Ολομέλεια, ενώ εντός του κτιρίου και φυσικά της αίθουσας της Ολομέλειας δεν θα φορούν χειροπέδες, προκειμένου να μην υπάρξει τέτοιο πλάνο.


Οσον αφορά τα διαδικαστικά, όπως φαίνεται, ούτε αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει ψηφοφορία στην Ολομέλεια, με τις φήμες για εσκεμμένη καθυστέρηση -προκειμένου όλες οι εξελίξεις να διαδραματιστούν προεκλογικά- να εντείνονται.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ