Μοιράζουν την «πίτα» του πλεονάσματος

Ποιες είναι οι κατηγορίες που έχουν «κλειδώσει».

Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του τρόπου με τον οποίο θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.


Μέχρι στιγμής έχουν οριστικοποιηθεί τρεις κατηγορίες δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αναζητούνται τα ακριβή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, στα οποία επίσης θα χορηγηθεί, άπαξ, το επίδομα. Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων που έχουν «κλειδώσει» είναι οι:
– Αστεγοι, στους οποίους θα διατεθεί, μέσω των αρμόδιων φορέων, ποσό 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες στέγασης και σίτισης.


– Ενστολοι, στους οποίους θα διατεθούν άπαξ περίπου 35 εκατ. ευρώ συνολικά, μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα των 500 ευρώ θα αφορά περίπου 68.000-70.000 ένστολους.


– Ανασφάλιστοι, για τους οποίους θα διατεθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη -για ένα έτος- της υγειονομικής περίθαλψής τους. Με το συγκεκριμένο κονδύλιο μπορούν να καλυφθούν 350.000-400.000 άτομα από τις εξής τέσσερις κατηγορίες:


Μακροχρόνια άνεργοι, που δεν καλύπτονται από άλλον ασφαλιστικό φορέα, υπερήλικες ανασφάλιστοι, επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, χωρίς κάλυψη από τον ΟΑΕΕ, επαγγελματίες με δραστηριότητα, αλλά με χρόνιες παθήσεις και με οφειλές στον ΟΑΕΕ.


Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των ενστόλων, το «κοινωνικό μέρισμα» θα αφορά 800.000-1.000.000 άτομα. Επίσης 430 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους που θα ξεκινούν από 500 ευρώ και θα φτάνουν τα 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους. Βέβαιο θεωρείται ότι για τις τρεις κατηγορίες των δικαιούχων που οριστικοποιήθηκαν θα υπάρξει διάταξη στο πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη, ή την Παρασκευή το αργότερο.


Στόχος είναι το μέρισμα να χορηγηθεί στις 9 Μαΐου, ενώ όσοι δεν καλύπτονται από τις διατάξεις που θα περάσουν στο πολυνομοσχέδιο, θα «καλυφθούν» με κοινή υπουργική απόφαση των εμπλεκόμενων υπουργείων.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ