Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Με ρυθμό χελώνας οι έλεγχοι των προϊσταμένων εφοριών

Πλήρη αδυναμία να ελέγξει τους υφισταμένους του εμφανίζει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, καθώς, παρότι για το 2013 κατόπιν εντολής της τρόικας έπρεπε να διενεργήσει έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης σε 196 προϊσταμένους εφοριών, κατόρθωσε τελικά να ολοκληρώσει μόνο 54 από αυτούς, δηλαδή μόλις το 28%.

Πλήρη αδυναμία να ελέγξει τους υφισταμένους του εμφανίζει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, καθώς, παρότι για το 2013 κατόπιν εντολής της τρόικας έπρεπε να διενεργήσει έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης σε 196 προϊσταμένους εφοριών, κατόρθωσε τελικά να ολοκληρώσει μόνο 54 από αυτούς, δηλαδή μόλις το 28%.

Με «ρυθμό χελώνας» προχωρούν οι εσωτερικοί έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων εφοριών και ελεγκτικών κέντρων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ήδη εντοπιστεί δεκάδες διάτρητα και εικονικά «πόθεν έσχες» από εφοριακούς και στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο επτάμηνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών περίπου 500 στελεχών του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Οι περισσότεροι από τους εφοριακούς που μπήκαν στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις «πόθεν έσχες» σε βάθος δεκαετίας, για να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των δαπανών τους, αλλά και για να δικαιολογήσουν εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ.

Παρά τον ζήλο που δείχνει ο γενικός γραμματέας Εσόδων στον έλεγχο και στην επιβολή προστίμων στους απλούς φορολογούμενους πολίτες, δεν δείχνει το ίδιο και σε όσους ανήκουν στη δικαιοδοσία του, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι διενήργησε 221 ελέγχους περιουσιακής κατάστασης, εκ των οποίων έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 είχαν ολοκληρωθεί οι 72, ήτοι το 33%. Τον Ιανουάριο 2014 η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε τρεις ελέγχους διευθυντών, υποδιευθυντών, εποπτών και άλλους τρεις ελεγκτών.

Διευκρινίζεται ότι ο προσδιορισμός εσόδων από την Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων διενεργείται με την καταγραφή των πάσης φύσεως νόμιμων εισπραχθέντων ποσών (μισθοί, επιδόματα, αποζημιώσεις επιτροπών, πωλήσεις μετοχών/κινητών ή ακίνητων στοιχείων κ.λπ.) του κάθε υπαλλήλου βάσει προσκομισθέντων αποδεικτικών στοιχείων.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...