Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο ρόλος του Μπάμπη Βελισσάριου στη σειρά «Η Μαρία που έγινε Κάλλας»

Ο διεθνούς φήμης Ελληνας τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος αναλαμβάνει δράση...

Θέλουν τη Σελίν Ντιόν στη σκηνή της Eurovision στη Βασιλεία της Ελβετίας

Θέλουν τη Σελίν Ντιόν στη σκηνή της Eurovision στη...

Μιχάλης Λεβεντογιάννης στα… δίχτυα επιτηδείων

Θορυβημένος και εκνευρισμένος είναι ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης, καθώς, όπως...

Η… βασίλισσα του ρεμπέτικου «μετακομίζει» στην Αθήνα

Επειτα από συνεχή sold out στη Θεσσαλονίκη και την...

Η «έμπνευση» του… Παλαμά!

Φωτογραφικό και χειρόγραφο υλικό από τον κρυφό έρωτα του μεγάλου Ελληνα ποιητή βγαίνουν στο σφυρί.

Στο σφυρί βγαίνουν άγνωστες πτυχές της ερωτικής ζωής του κορυφαίου ποιητή Κωστή Παλαμά μέσα από ένα πλούσιο και αδημοσίευτο μέχρι σήμερα αρχείο που αναζητεί νέο ιδιοκτήτη. Το μοναδικό και σπάνιο αυτό υλικό, που αφορά και αποκαλύπτει πρώτη φορά την άγνωστη σχέση του σπουδαίου άντρα με τη νεαρή μούσα του Αρτεμη Ρέσσου, αποτελείται από χειρόγραφα ποιήματα και γράμματα, αλλά και από σπάνιες φωτογραφίες του «ζευγαριού».

Τη δημοπρασία έχει αναλάβει ο εκτιμητής, σύμβουλος και δημοπράτης Τέχνης Στέλιος Μπότσης, που χειρίζεται το χειρόγραφο υλικό, καθώς και τα ογδόντα διαφορετικά τεκμήρια του μεγάλου κρυφού έρωτα του διεθνούς εμβέλειας λογίου. Συνολικά το σπάνιο έργο που βλέπει το φως της δημοσιότητας 155 χρόνια μετά τη γέννηση του ποιητή του Ολυμπιακού Υμνου αποτελούν 33 χειρόγραφα ποιήματα, 38 χειρόγραφα γράμματα, επτά φωτογραφίες του ποιητή, μια υδατογραφία (ακουαρέλα) του Αλ. Τσάπλιν που απεικονίζει την αγαπημένη «θεά» του ποιητή, αλλά και τη διατριβή του καθηγητή Φώτη Δημητρακόπουλου, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της καταγράφει και τεκμηριώνει όλο το παραπάνω αρχείο.

Επίσης περιλαμβάνεται ένα σχέδιο φιλοτεχνημένο από τον Κώστα Μαλέα με αφιέρωση στον Κωστή Παλαμά, ενώ στο χαρτί του πλαισίου στην πίσω πλευρά υπάρχει άγνωστο χειρόγραφο ποίημα του ποιητή προς την Αρτεμη Ρέσσου. Ολα τα γράμματα, τα ποιήματα και οι φωτογραφίες αφορούν την αγαπημένη του Κωστή Παλαμά, Αρτεμη, που υπήρξε μεγάλος έρωτας της ζωής του ποιητή, αφού, όπως ο ίδιος αναφέρει σε ένα από τα γράμματά του προς την αγαπημένη του με τον τίτλο «Σάββατο βράδυ», ήταν η γυναίκα που τον ενέπνευσε περισσότερο από κάθε άλλη.

«Μεγάλη μου αγάπη, ό,τι έφυγες. Σκύβω το κεφάλι κάτω από το φως της νεκρώσιμης λάμπας και σε παρακαλώ να μου επιτρέψης να σου πω δυο λόγια: Τρέμω από τον τρόμο σου. Είχα την Ευτυχία, εις ανταπόδοση του ό,τι αισθάνομαι για σένα, να μου εμπιστευθής κάποια κομμάτια της ζωής σου, που βαθιά χαράχθηκαν μέσα μου» γράφει ο Παλαμάς.

«Η νεότης με άφησε αλλά δεν με άφησαν ούτε οι πόθοι της, ούτε τα μάτια της, τα μάτια της δεν έχουν τη καταπληκτική χάρη των δικών σου ματιών, βλέπουν όμως ακόμη ωραία και ενθουσιάζονται για τα ωραία και προς τούτης έχουν πείρα της ζωής που τη χαρίζουν τα χρόνια και δεν την έχουν τα νιάτα. Σε γνωρίζω μπορώ να ειπώ καλά. Και όσο περισσότερο σε γνωρίζω τόσο περισσότερο σε αγαπώ. Και ήθελα να άφηνες να σου λέγω ξάστερα και χωρίς περιφράσεις κάποια πράγματα. Εγώ που με βλέπεις έτσι καθηστικό, ήσυχο, ταπεινό και άμαθο της ζωής, δοκίμασα στη ζωή μου κάποιες φουρτούνες, που μόνο εγώ τις ξέρω, και ανατριχιάζω σαν τις συλλογιστώ. Δεν είσαι βέβαια, η πρώτη που μου πήρε τα μυαλά, είσαι η πρώτη γυναίκα που μου εμπνέει την πεποίθηση ότι υπάρχει κάποιος άλλος κόσμος ανάμεσα σε πολλούς άλλους, που ζουν οι ψυχές οι προορισμένες να μας μαγνητίζουν, τόσο ωραίες ψυχές, όσο περισσότερο εδώ σ’ αυτό τον κόσμο διψούν για την ομορφιά…»

Η σχέση του Κωστή Παλαμά και της Αρτεμης Ρέσσου, όπως παρουσιάζεται μέσα από το σπάνιο αρχείο, αλλά και περιγράφεται μέσα από τη διατριβή του καθηγητή Φώτη Δημητρακόπουλου, ήταν περισσότερο φιλική και όχι τόσο ερωτική, εκτός από το γράμμα το οποίο είναι γραμμένο σε 15φυλλα ημερολογίου με τον τίτλο «Σάββατο βράδυ». Σε αυτό για πρώτη φορά ο ποιητής προσφωνεί την παραλήπτριά του «Μεγάλη μου αγάπη». Στα περισσότερα ο ποιητής προσφωνεί την όμορφη νεαρή «Αγαπημένη μας Αρτεμις» και σε αρκετά άλλα «Αγαπημένη μου dea», δηλαδή θεά.

Το ποίημα «Ο χορός»

Η γνωριμία του ποιητή με την οικογένεια Ρέσσου έγινε το 1926. Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο Παλαμάς φαίνεται να ενθουσιάστηκε από την όμορφη θυγατέρα της οικογένειας, ενώ γοητεύτηκε ιδιαίτερα όταν σ’ ένα χορό, όπου συναντήθηκαν, η Αρτεμις τόλμησε και του πρόσφερε ένα λουλούδι. Η χειρονομία της μάλιστα αυτή στάθηκε αφορμή ώστε ο ποιητής να γράψει μια σπουδαία ποιητική συλλογή, αφιερωμένη όλη στην Αρτεμη. Ενα από αυτά έχει τον τίτλο «Ο χορός» και είναι εμπνευσμένο από εκείνο το λουλούδι που εκείνη του χάρισε.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοχη για την κακοποίηση του 1,5 ετών αγοριού της γνωστή τραγουδίστρια!

Ένοχη για την κακοποίηση του παιδιού της κρίθηκε από...

Ο παρουσιαστής του «Voice» και η… τέταρτη καρέκλα

Σε άντρα τραγουδιστή προσανατολίζεται ο Σκάι για την παρουσίαση...