Τα 15 (μοναδικά) σπίτια «αγκαλιά» με την Ακρόπολη

Τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται δίπλα στην Αρχαία Αγορά πέρασαν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ για να δοθούν σε ιδιώτες με γεμάτες τσέπες.

Στη σκιά της Ακρόπολης και σε απόσταση αναπνοής από τη Ρωμαϊκή και την Αρχαία Αγορά της Αθήνας βρίσκονται τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου που πρόσφατα πέρασαν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ και οδεύουν προς αξιοποίηση. Ο λόγος για τα 15 διατηρητέα στη συνοικία της Πλάκας, τα οποία το Ταμείο προτίθεται να παραχωρήσει σε ιδιώτες για να βάλει χρήματα στον κρατικό κορβανά.

Αλλα από τα διατηρητέα είναι σε καλή κατάσταση και στεγάζουν υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ άλλα χρειάζονται ουσιαστικά χτίσιμο από μηδενική βάση. Ολα τους όμως είναι ακίνητα με μεγάλη εμπορική αξία, καθώς η εξαιρετική θέση τους στη βόρεια πλευρά του Ιερού Βράχου τα καθιστά μοναδικά.

Το πρώτο ακίνητο που συναντά κανείς ανεβαίνοντας από το Μοναστηράκι είναι εκείνο της οδού Αρεως 7. Πρόκειται για ένα ερειπωμένο παλιό σπίτι σε οικόπεδο 208 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο πριν από πολλά χρόνια στέγαζε ένα μικρό μπακάλικο.

Αντίθετα, ζωντανό παραμένει το κτίριο που βρίσκεται πλησιέστερα προς την Αρχαία Αγορά, το διατηρητέο της οδών Βρυσακίου 17 και Ποικίλης 10, όπου σήμερα στεγάζεται πολιτιστικός πολυχώρος.

Κινούμενοι ανατολικά, στη γειτονιά της Ρωμαϊκής Αγοράς, συναντούμε το επιβλητικό νεοκλασικό που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Διοσκούρων 2 και Πολυγνώτου 2-4. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο (ισόγειο και πρώτος) σε οικόπεδο 544 τ.μ., στο οποίο σήμερα πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

Πολύ κοντά σε αυτό, δίπλα ακριβώς από την πύλη της Ρωμαϊκής Αγοράς, βλέπουμε το ακίνητο στη διασταύρωση των οδών Επαμεινώνδα 6 και Ταξιαρχών 3, όπου σήμερα στεγάζεται υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Αλλη μία υπηρεσία του ίδιου υπουργείου, η Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στεγάζεται σήμερα λίγες δεκάδες μέτρα πιο κάτω. Πρόκειται για το όμορφο διατηρητέο στη διασταύρωση των οδών Πελοπίδα 2 και Αιόλου 1, δίπλα ακριβώς από τους Αέρηδες.

Ανηφορίζοντας προς την Ακρόπολη συναντούμε τρία «κολλητά» ακίνητα σε καλή κατάσταση, που περνούν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, στους αριθμούς 1, 3, και 5 της οδού Πολυγνώτου, ενώ λίγο ψηλότερα συναντούμε το ερειπωμένο ακίνητο που βρίσκεται στην οδό Αρετούσας 19, στη διασταύρωση με τις οδούς Διοσκούρων και Θεωρίας. Πρόκειται για το πλησιέστερο προς τον Ιερό Βράχο ακίνητο.

Πολύ κοντά σ’ αυτά βρίσκονται τα διατηρητέα των οδών Διοσκούρων 6, Μουσαίου 2-2Α Κλεψύδρας 2, όπου σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Ολα δείχνουν σε καλή κατάσταση, αλλά τα δύο τελευταία έχουν δεχτεί τις «περιποιήσεις» βανδάλων που έχουν βάψει τμήματα των εξωτερικών τοίχων με σπρέι. Τα υπόλοιπα ακίνητα είναι εκείνα της οδού Ανδοκίδου 5 και της οδού Θρασυβούλου 13 και 15.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τα παραπάνω, που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ 571Β΄/7-3-2014, στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ έχουν περάσει κι άλλα διατηρητέα της περιοχής της Πλάκας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σύνολο των ακινήτων προορίζεται για κατοικίες -προφανώς εύπορων- ιδιωτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ