Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Ιλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

Ενθουσιάστηκε -με χρονοκαθυστέρηση!- ο Ιλον Μασκ, μεγάλο αφεντικό της...

Ντου διαρρηκτών στο σπίτι του Λούκα Βιλντόζα!

Θύμα διάρρηξης έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο Αργεντινός...

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη αποκάλυψε τον φόβο της για τα πουλιά!

Στο... κλαμπ της πτηνοφοβίας εντάσσεται πλέον και η Ευρυδίκη...

Συναγερμός στις Ενοπλες Δυνάμεις μετά την ανακοίνωση της Αγκυρας για έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου «Oruc Reis» στο Αιγαίο

Πολεμικός συναγερμός στο Αιγαίο, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να είναι όχι μόνο σε αυξημένη επιφυλακή, αλλά σε πολεμική ετοιμότητα, καθώς η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της, έχει αναπτύξει πλοία κοντά στα ελληνικά νησιά και έχει ανακοινώσει σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η κατάσταση που επικρατεί είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 20 πολεμικά, τουρκικά πλοία -φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι και πετρελαιοφόρα- να πλέουν στο Αιγαίο προς τον Νότο και στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ετοιμότητα είχαν τεθεί ήδη από το πρωί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αμέσως μετά τον απόπλου 10 πολεμικών πλοίων των Τούρκων από τον ναύσταθμο του Ακσάζ. Ο συναγερμός αφορά πρωτίστως το Πολεμικό Ναυτικό. Ο στόλος μας έχει αποπλεύσει, ενώ έχουν ανακληθεί οι άδειες του προσωπικού που υπηρετεί στο Πολεμικό. Το ίδιο γίνεται στον Εβρο και στις μονάδες των νησιών, που επίσης έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Όλα άρχισαν περίπου στις 11, χθες το πρωί. Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX. Το σήμα του υδρογραφικού σταθμού Αττάλειας αναφέρει ότι το σεισμογραφικό «Oruc Reis» θα βγει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα όρια με την κυπριακή και την αιγυπτιακή ΑΟΖ, για σεισμολογικές έρευνες από τις 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου. Πάντως μέχρι αργά χθες το απόγευμα, το «Oruc Reis» ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Αττάλειας, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πλεύσει προς το Καστελόριζο μέχρι το βράδυ.

Μετά την ανακοίνωση της NAVTEX σήμανε συναγερμός στην ελληνική πλευρά, η οποία παρακολουθούσε με ψυχραιμία τις προκλητικές κινήσεις των Τούρκων, οι οποίοι, όμως, δεν σταμάτησαν στην ανακοίνωση. Λίγη ώρα αργότερα, παρατηρείται αυξημένη κίνηση στη βάση Ακσάζ και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερες ναυτικές μονάδες των Τουρκών που κατευθύνονται προς το Καστελόριζο.

Οι γείτονες κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους και στην περιοχή του Καστελόριζου το μεσημέρι καταγράφονται σκληρές αερομαχίες. Ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14.23 στη νήσο Στρογγύλη και Μεγίστη στα 12.500 πόδια.

Η Αθήνα είναι έτοιμη για την ανάφλεξη μιας γενικής κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο ακόμα και για την περίοδο πριν από τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η ανάκληση των αδειών του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού είναι το πρώτο βήμα και ο απόπλους του στόλου για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι το δεύτερο βήμα. Σε αυξημένη επιφυλακή και πολεμική ετοιμότητα και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, ενώ και οι Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και οι βατραχάνθρωποι κατευθύνονται στα ελληνικά νησιά.

Καθώς οι πληροφορίες για τις κινήσεις των Τούρκων συνεχίζονται, τον δρόμο της επιστροφής εσπευσμένα, από την Κύπρο όπου πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη, παίρνουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Από την Αθήνα δεν είχε περάσει απαρατήρητη η τουρκική κινητικότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κυρίως ανατολικά της Ρόδου, με αποτέλεσμα το Πολεμικό Ναυτικό να διεξάγει τις δικές του ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά των Κυθήρων.

O υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικά χθες το απόγευμα με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Ελληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...