Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Ωρολογιακή βόμβα στα κελιά της βίας!

Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί εδώ και λίγες ημέρες στις φυλακές της χώρας μετά τη δολοφονία του 46χρονου δεσμοφύλακα.


Ενας αιφνίδιος θάνατος που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, η στυγερή δολοφονία ενός πατέρα δύο παιδιών, τρεις εισαγγελικές έρευνες σε εξέλιξη και οι έντονες αντιδράσεις των κρατουμένων ενάντια στο νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας συνθέτουν το παζλ του εκρηκτικού κλίματος που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.


Δύο ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση στις φυλακές Μαλανδρίνου που στοίχισε τη ζωή του 46χρονου υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη, ο δράστης του φρικτού φονικού Ιλία Καρέλι κείτεται νεκρός στο κρεβάτι του κελιού του.


Λίγες ώρες μόλις μετά τη μεταφορά του στις φυλακές Νιγρίτας στις Σέρρες κι ενώ βρίσκεται κάτω από την αυστηρή επιτήρηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, με την τοποθέτηση κάμερας στον χώρο κράτησής του, ο 42χρονος Αλβανός βαρυποινίτης αφήνει ξαφνικά την τελευταία του πνοή. Την ώρα που το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια θανάτου του, τα πρώτα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης δείχνουν πως ο Καρέλι έφερε εκτεταμένα τραύματα σε όλο του το σώμα -και μάλιστα προερχόμενα από όργανα- και πολλαπλές εκχυμωτικές κακώσεις, ενώ διαπιστώθηκε και η ύπαρξη καταγμάτων στην περιοχή του στέρνου που προκλήθηκαν πριν από περίπου δύο 24ωρα, όταν βρισκόταν ακόμη στις φυλακές Μαλανδρίνου. Οι ιατροδικαστές αναμένουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι καρδιακές αρρυθμίες που οδήγησαν στον θάνατό του σχετίζονται με τα βαριά χτυπήματα που είχε δεχτεί.


Οταν ο 42χρονος βαρυποινίτης μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας έφερε σημάδια από μώλωπες σε όλο το κορμί του. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης όμως, «ο ίδιος ο κρατούμενος δεν προσδιόρισε την αιτία τους και δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης». «Είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα που ήδη διεξάγεται θα αποδείξει σε ποια αίτια οφείλεται ο θάνατος του κρατουμένου, καθώς και την ειλικρίνεια των λόγων μας, δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε αυτόν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.


Την ίδια ώρα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θρηνούν τον τραγικό χαμό του συναδέλφου τους και οικογενειάρχη από το Αγρίνιο Γιώργου Τισρώνη, που μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα είδε τη ζωή του να σβήνει από την κοφτερή αυτοσχέδια λεπίδα του Ιλία Καρέλι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και το χειρόγραφο σημείωμα του δράστη, φέρεται να αφαίρεσε τη ζωή του άτυχου υπαρχιφύλακα μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης που είχε υποβάλει.


Κι ενώ οι εισαγγελικές έρευνες για τους δύο θανάτους βρίσκονται σε εξέλιξη, αναβρασμός επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού, Κέρκυρας, Δομοκού και Τρικάλων, αλλά και στις φυλακές της Κρήτης, με τους κρατουμένους να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο, που προβλέπει την ίδρυση φυλακών «Γκουαντάναμο», όπως τις χαρακτηρίζουν.


Το νομοσχέδιο


Το επίμαχο νομοσχέδιο, που πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις κρατουμένων και οργανώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων τους, μετατρέποντας τις φυλακές σε καζάνι που βράζει, προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία των πρώτων φυλακών υψίστης ασφαλείας στη χώρα μας. Οι εν λόγω φυλακές, που θα λειτουργήσουν στον Δομοκό, θα φιλοξενούν κρατουμένους για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και όσους χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια κι έχουν καταδικαστεί σε τουλάχιστον δέκα χρόνια κάθειρξη.


Οι κατάδικοι που υπάγονται σε αυτές τις κατηγορίες θα παραμένουν υποχρεωτικά για δέκα χρόνια στις φυλακές αυτές χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας και η κράτησή τους εκεί θα επανεξετάζεται κάθε δύο χρόνια, ενώ θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και η διά ζώσης επικοινωνία τους με τους συγγενείς τους.


Στην εισαγγελέα αύριο ο Ραγκούσης


Το κατώφλι του γραφείου της εισαγγελέως Πρωτοδικών Καλλιόπης Νταγιάντα -αυτήν τη φορά όμως με την ιδιότητα του υπόπτου και όχι ως συνήγορος κατηγορουμένου- θα περάσει αύριο ο γνωστός δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, από το φαξ του οποίου φέρεται να εστάλη σε κρατουμένους των φυλακών Κέρκυρας κείμενο που καλούσε σε κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.


Η εισαγγελική λειτουργός, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί για το αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παρακίνησης κρατουμένων σε στάση ή εξέγερση, απέστειλε κλήση σε ανωμοτί κατάθεση στον γνωστό δικηγόρο για το επίμαχο έγγραφο που φέρεται να έφτασε και να διανεμήθηκε και σε κρατουμένους στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού. Ο. κ. Ραγκούσης πάντως αναμένεται να υποστηρίξει πως δεν συνέταξε το κείμενο, ενώ θα επιμένει πως το περιεχόμενό του είναι καθαρά ενημερωτικό γύρω από τον νέο νόμο.


ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...