Μίνι καρδιά για φλεβική ανεπάρκεια

Δημιουργείται από βλαστοκύτταρα και διευκολύνει τη ροή αίματος.

Μια «μίνι καρδιά» θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Ερευνητές του George Washington University προχώρησαν στη δημιουργία μιας μικροσκοπικής καρδιάς από βλαστοκύτταρα, η οποία μπορεί να εμφυτευτεί σε φλέβες που φέρουν προβληματικές βαλβίδες στα τοιχώματά τους, ώστε να διευκολυνθεί η ροή του αίματος προς την καρδιά.


Η εν λόγω «μίνι καρδιά» είναι ουσιαστικά ένας δακτύλιος καρδιακών μυϊκών κυττάρων που πραγματοποιεί ρυθμικές συσπάσεις και τοποθετείται έτσι ώστε να περιβάλλει την προβληματική φλέβα. Οπως πάλλεται, διευκολύνει την ώθηση του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά. Ο δακτύλιος αυτός μπορεί μάλιστα να δημιουργηθεί από τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς, εκμηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα απόρριψής του από τον οργανισμό του πάσχοντος.


«Για πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε βλαστοκύτταρα για να δημιουργήσουμε, αντί απλώς για να επιδιορθώσουμε ένα όργανο με βλάβη. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα καρδιά και να την τοποθετήσουμε στα κάτω άκρα βελτιώνοντας σημαντικά τη ροή του αίματος στις φλέβες» εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Ναρίν Σαρβαζιάν, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης της στην επιθεώρηση «Cardiovascular Pharmacology and Therapeutics», αναφέροντας παράλληλα ότι επόμενος στόχος της είναι η δοκιμή της μίνι καρδιάς σε ζώντα οργανισμό στο άμεσο μέλλον. Από την ανακάλυψή της αυτή μπορούν να ωφεληθούν επίσης ασθενείς με διαβήτη ή άτομα που αναρρώνουν από χειρουργείο.


Ο όρος φλεβική ανεπάρκεια περιγράφει ουσιαστικά την αδυναμία μεταφοράς του αίματος από τα πόδια στην καρδιά. Η πάθηση χαρακτηρίζεται χρόνια είτε όταν μια φλέβα είναι εν μέρει κλειστή είτε γιατί υπάρχει διαρροή αίματος γύρω από τις βαλβίδες που υπάρχουν στα τοιχώματα των φλεβών. Οι ασθενείς με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια υποφέρουν συνήθως από κιρσούς και έλκη καθώς και από δερματικές αλλοιώσεις. Για την αντιμετώπιση της πάθησης συστήνονται κατά κύριο λόγο χειρουργικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των κιρσών.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ