Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ξεδιάντροπος Ταγίπ Ερντογάν! Μετατρέπει σε τζαμί την ιστορική Μονή της Χώρας της Κωνσταντινούπολης

Ο ψευδοσουλτάνος Ερντογάν ξαναχτυπά και κάνει τζαμί τη Μονή της Χώρας με τα ξακουστά ψηφιδωτά της.

Σε παροξυσμό βρίσκεται ο ψευδοσουλτάνος Ερντογάν, που έχει βαλθεί να σβήσει κάθε ίχνος το οποίο παραπέμπει στο ένδοξο αυτοκρατορικό παρελθόν της Κωνσταντινούπολης και να μετατρέψει με συνοπτικές διαδικασίες σε τζαμιά όλα τα μνημεία που σχετίζονται με τον χριστιανισμό, ακόμα και αν αυτά θεωρούνται παγκόσμια κληρονομιά.

Προτού καλά καλά συνέλθει ο πολιτισμένος κόσμος από το σοκ που προκάλεσε η μετατροπή της υπέρλαμπρης Αγίας Σοφίας σε τζαμί και μετά την υφαρπαγή του Πύργου του Χριστού ή Πύργου του Γαλατά από τον Δήμο Κωνσταντινούπολης στον οποίο ανήκει, έρχεται ένα νέο χτύπημα, αυτή τη φορά στη Μονή της Χώρας (σ.σ.: Μονή Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα) με τα ξακουστά ψηφιδωτά της.

Με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η μονή (στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης), που είχε μετατραπεί σε μουσείο πριν από 74 χρόνια, μετατρέπεται σε τζαμί! Είχε προηγηθεί το 2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε ότι η υπουργική απόφαση του 1945 η οποία οδήγησε στη μετατροπή του μνημείου σε μουσείο ήταν παράνομη, αν και είναι χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Την υπόθεση ανακίνησε και έστειλε στα δικαστήρια με προσφυγές του ο Σύνδεσμος Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον, δηλαδή η οργάνωση που είχε προσφύγει στα τουρκικά δικαστήρια και για την Αγία Σοφία.

Κατακραυγή

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αντέδρασε έντονα και η Κομισιόν. Το θέμα αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο διεθνούς κατακραυγής για τις απρέπειες του «σουλτάνου». Βέβαια, αυτή η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ δεν είχε εφαρμοστεί, ώσπου ο πρόεδρος Ερντογάν «απασφάλισε» και άρχισε να επιδίδεται σε μπαράζ αφανισμού κάθε χριστιανικού στοιχείου από την Πόλη, αδιαφορώντας αν προκαλεί ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, που θεωρεί δεδομένο τον σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν.
Η μονή, που έχει χτιστεί στη θέση της Πύλης της Αδριανούπολης, έξω από τα Θεοδοσιανά Τείχη, μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 1511, οπότε καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εσωτερικού της. Ωστόσο από το 1958 λειτούργησε ως μουσείο, καθώς ξεχωρίζει για τα ανεκτίμητης αξίας βυζαντινά ψηφιδωτά που την κοσμούν. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα εκτός από Καριγιέ Τζαμί είναι γνωστή και με το όνομα Μουσείο Χώρας, ωστόσο ο κύριος ναός δεν είναι προσβάσιμος στο κοινό λόγω εργασιών αποκατάστασης.

Μετά τη νέα προκλητική απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν, είναι άγνωστο πώς θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά για να γίνει ο χώρος λατρευτικός για τους μουσουλμάνους και, φυσικά, πώς θα προστατευτούν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...