Τεστ αίματος προειδοποιεί για έμφραγμα

Ο βιοδείκτης που δείχνει αν η καρδιά έχει υποστεί βλάβη.


Εξέταση αίματος που θα εντοπίζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στα άτομα που έχουν πόνους στο στήθος ανέπτυξαν επιστήμονες στη Σουηδία.


Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα διαπίστωσαν σε νέα μελέτη τους ότι οι ασθενείς που εισάγονται στα Επείγοντα χωρίς οι ειδικοί να έχουν εντοπίσει τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου βιοδείκτη στο αίμα τους διατρέχουν μικρό κίνδυνο να πάθουν καρδιακό επεισόδιο κατά τις επόμενες τριάντα μέρες.


Η μελέτη είχε διάρκεια δύο ετών και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 9.000 ασθενών οι οποίοι είχαν πόνους στο στήθος. Οι επιστήμονες έκαναν μετρήσεις στο αίμα τους ώστε να εντοπίσουν τα επίπεδα της τροπονίνης Τ, βιοδείκτη που δείχνει αν η καρδιά έχει υποστεί βλάβη.


Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, οι πόνοι στο στήθος αποτελούν σύνηθες πρόβλημα, το οποίο μάλιστα μπορεί να απειλήσει τη ζωή, ωστόσο όταν το καρδιογράφημα είναι καλό, ο κίνδυνος μπορεί να μην είναι υπαρκτός και η εισαγωγή στο νοσοκομείο περιττή. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δρα Nadia Bandstein από το Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, οι πόνοι στο στήθος μπορεί να αποτελούν τη δεύτερη αιτία εισαγωγής των ασθενών, οι οποίοι συχνά μένουν εκεί χωρίς λόγο, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να αποκλειστεί άμεσα το ενδεχόμενο καρδιακής προσβολής.


Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι με τη συγκεκριμένη εξέταση αίματος κάτι τέτοιο είναι εφικτό, και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Η αποτελεσματικότητά της σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής που είχαν οι ασθενείς ήταν 99,8%, ενώ σε σχέση με τον κίνδυνο απώλειας της ζωής άγγιξε το 100%.


Η τροπονίνη Τ είναι βιοδείκτης που έχει αρχίσει να λαμβάνεται υπόψη σχετικά πρόσφατα σε σχέση με την καρδιακή προσβολή και τη διάγνωση, ενώ εντοπίζεται λίγες ώρες πριν από το επεισόδιο.


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη εξέταση αίματος σε συνδυασμό με το καρδιογράφημα θα αποτρέψει την εισαγωγή 500 – 1.000 ασθενών σε κάθε νοσοκομείο.


Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ